fbpx

10x waardevol advies voor je moeder, als jij in scheiding ligt – deel 2

Jouw verdriet is haar verdriet. Haar kleine meisje* ontroostbaar, nu jij in scheiding ligt. Als moeder wil ze er nu meer dan ooit voor jou (én haar kleinkinderen) zijn. Ze weet alleen soms niet zo goed hoe. Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar heeft 10 waardevolle adviezen speciaal voor je moeder op een rijtje gezet. Afgelopen maandag in deel 1 de eerste vijf. Vandaag, op de Dag van de Scheiding, deel 2. Geef het maar snel door!

6. Blijf lekker oma!

Wat is er nou leuker om met de kleinkinderen bezig te zijn? Vooral blijven doen! Nodig ze ook eens (wat vaker) uit om te logeren. Zo heeft je dochter een langere break voor haar zelf en hebben de kinderen een fijne tijd bij oma en opa. Voor de kleinkinderen ben je daarnaast belangrijk als luisterend oor. Kinderen willen papa en mama nog al eens ontzien en aan oma (of opa) durven ze dan soms meer kwijt. Pas wel op voor kritiek op de ouder(s) of negatief mee praten. Dat doet de kinderen pijn.

7. Spreek ze aan op het ouderschap

Op je tong bijten is vaak nodig, dat geldt niet als het om de kinderen gaat. Zie jij dat de kinderen te lijden hebben onder het gedrag van je dochter en ex-schoonzoon? Spreek ze er als ouders samen op aan. En leer ze mijn belangrijkste regel bij scheiden: “ook al is de liefde als partners over gegaan, als ouders blijft de liefde voor altijd bestaan.”

8. Verwijs naar een mediator

Ja, dat klopt: in jullie tijd was het gebruikelijk om een advocaat in te schakelen en werden de knopen door een rechter doorgehakt. Maar dat hoeft nu niet meer zo. Tegenwoordig wordt steeds vaker een mediator ingeschakeld voor een harmonieuze scheiding met kinderen.

Nog niet zo bekend met mediation bij scheiding? Bekijk dit filmpje met mijn uitleg dan eens.

9. Wees geduldig

Misschien vind je na een poosje, meid stop met treuren en pak je leven weer op. Weet dan dat het verwerken van een scheiding gemiddeld zo’n twee jaar duurt. Niet alleen voor je dochter, ook voor de kleinkinderen. Blijf er dus in vertrouwen en geef nog maar eens een dikke knuffel, dat geeft kracht. Maar let op: blijft zij heel boos of erg in de put zitten? Raad je dochter dan aan hulp van een coach of therapeut in te schakelen. Dat kan net dat bekende zetje geven.

10. Pas goed op jezelf

Heel begrijpelijk: je maakt je zorgen. Maar dat kost ook tegelijk bergen met energie. Zeker nu je een dagje ouder bent, is het nodig om goed op jezelf te blijven passen. Probeer dan ook te accepteren dat je niet alles kunt oplossen, plan de nodige afleiding in en kijk naar de positieve dingen die er wel zijn. Ja écht, die zijn er!

* In dit artikel is uitgegaan van een dochter, maar het kan natuurlijk ook om een zoon gaan.

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl.

Lees ook: 10x waardevol advies voor je moeder, als jij in scheiding ligt – deel 1WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF