fbpx

10x waardevol advies voor je moeder, als jij in scheiding ligt – deel 1

Jouw verdriet is haar verdriet. Haar kleine meisje* ontroostbaar, nu jij in scheiding ligt. Als moeder wil ze er nu meer dan ooit voor jou (én haar kleinkinderen) zijn. Ze weet alleen soms niet zo goed hoe. Scheidingsmediator Sissel Pemmelaar heeft 10 waardevolle adviezen speciaal voor je moeder op een rijtje gezet. Vandaag de eerste vijf, volgende week nog eens vijf. Geef je ze aan haar door?

1. Zwijgen = goud waard

Al denk je misschien: ‘ik vond hem eigenlijk nooit geschikt voor haar’. Houd deze gedachte voor jezelf. Je weet immers maar nooit hoe het loopt. En hoe is je relatie dan met je schoonzoon –én dochter- als ze toch bij elkaar blijven? Laat de (toekomstige) ex-schoonzoon zich ook welkom blijven voelen in de familie. Als er kleinkinderen zijn, is het belangrijk dat de familiebanden zo stabiel mogelijk blijven.

2. Oordeel niet

Uit geen kritiek. Bedenk dat je vaak niet alle ins en outs weet. Je loopt anders het risico dat je dochter je niet helemaal meer in vertrouwen durft te nemen. En dat terwijl je juist zo graag wilt helpen. Oordeel in een later stadium ook niet over hoe ze dingen samen regelen. Als het voor hen goed voelt, is het gewoon goed. Punt.

3. Gebruik LSD

Nee schrik niet, geen drugs. LSD staat voor: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Dat je dochter haar verhaal kan doen, is nu heel belangrijk. En bij wie doet ze dat nou liever dan bij jou? Juist! Het helpt om de tranen te laten vloeien en daarmee de eerste emoties wat te laten zakken. Bovendien voorkomt het dat er overhaaste stappen worden gezet. Dat is nu voor niemand goed.

4. Schep orde

Zeker de eerste periode staat bij een scheiding alles op zijn kop. Structuur, ontspanning en houvast houden je dochter dan op de been. Maak daarvoor samen een dagindeling en planning. Denk bij ontspanning ook aan bewegen om stoom af te blazen en beter te slapen.

5. Roep familie en vrienden bij elkaar

Voorkom dat je de enige bent die ondersteuning biedt, je kunt simpelweg niet dag en nacht voor haar klaar staan. Roep je man, broers, zussen en haar vriend(inn)en bij elkaar en maak samen een scheidingshulpgroep. Zo verdeel je de taken.

* In dit artikel is uitgegaan van een dochter, maar kan natuurlijk ook om een zoon gaan.

Bron: een scheidingsinstructie voor omstanders door Sissel Pemmelaar in het Mediation Magazine.

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF