fbpx

10 x eten waar je gelukkig van wordt

Ga jij voor snoep, ijs of chips als je je down voelt? Echt ‘geluks-eten’ blijkt gewoon gezond te zijn. Dit zijn tien voedingsmiddelen waar je gelukkig van wordt:

1) Mosselen

Mosselen zijn bijzonder rijk aan vitamine B12, die onze hersencellen beschermt en ons brein gezond houdt. Ook bevatten de schelpdieren sporen zink, jodium en selenium. Deze mineralen ondersteunen onze schildklier. Zoals je misschien weet, is dit orgaan superbelangrijk voor je stemming. Zet mosselen dus op het menu voor een extra portie geluksgevoel.

2) Griekse yoghurt

Griekse yoghurt bevat meer calcium dan gewone yoghurt of melk, en dat is goed nieuws voor je stemming. Het mineraal geeft je hersenen namelijk het signaal om feel good stofjes aan te maken, zoals endorfine. Daardoor voel jij je gelukkiger.

3) Snijbiet

Snijbiet zit boordevol magnesium. Onderzoekers hebben ontdekt dat je je gelukkiger voelt als je meer magnesium binnenkrijgt. Het mineraal staat aan de basis van reacties in onze hersenen die nodig zijn voor een hoger energieniveau.

Snijbiet is trouwens niet het enige voedingsmiddel dat veel magnesium bevat. Je vindt dit mineraal ook in spinazie, sojabonen, bananen en heilbot. De volgende keer op je boodschappenlijstje zetten dus! Hier vind je een lekker ontbijtrecept met spinazie.

4) Kokosnoot

Kokosnoot zit vol vetzuren die je brein gezond en je humeur op peil houden. Voeg eens wat kokosrasp toe aan yoghurt of smoothie. Lekker én goed voor je humeur!

5) Groene asperges

Als er één groente veel tryptofaan bevat, dan zijn het wel groene asperges. Tryptofaan helpt je niet alleen beter te slapen. Het stofje staat ook aan de basis van het feel good hormoon serotonine. Bovendien zijn asperges rijk aan natuurlijk foliumzuur (folaat), dat eveneens bijdraagt aan een geluksgevoel. Zet deze lekkere groente dus vaak op het menu!

6) Paarse aardappels

Paarse aardappels zijn steeds beter verkrijgbaar en dat is maar goed ook. Ze bevatten namelijk een stofje dat helpt om ontstekingen in de hersenen te verminderen. Nu wordt depressie in verband gebracht met ontstekingen in je brein.

Paarse aardappels gaan dat proces tegen en dragen op deze manier bij aan meer geluk. Bovendien bevatten ze jodium, dat helpt om je schildklier in balans te brengen.

7) Donkere chocola

De lekkere smaak van chocola is niet het enige dat bijdraagt aan een instant geluksgevoel. Cacao geeft je humeur namelijk een boost en zorgt ervoor dat je hersenen van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien.

Dat is de reden dat je je happy en energiek voelt als je chocola eet. Maar let op: alleen cacao zorgt voor deze werking. Kies dus voor donkere chocola en eet er slechts een beetje van. Dat is al voldoende voor een extra dosis geluk.

8) Cherrytomaten

Tomaten bevatten ontstekingsremmend lycopeen, dat je hersenen beschermt tegen depressie. Vooral de schil is rijk aan dit gezonde stofje, dus je krijgt hier meer van binnen als je cherrytomaatjes in plaats van grotere tomaten voor je salade gebruikt.

Olijfolie stimuleert de opname van lycopeen, dus giet dit rijkelijk over je salade. Het schijnt trouwens dat biologische tomaten meer lycopeen bevatten, dus kies hiervoor als het kan.

9) Eieren

Eieren zitten vol met omega 3-vetzuren, zink, B-vitamines en jodium. Al deze gezonde stoffen zijn goed voor je humeur. Begin de dag dus goed met een eitje!

10) Walnoten

Noten en zaden zijn rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA), en vooral walnoten bevatten veel van dit gezonde vetzuur. Er zijn aanwijzingen dat ALA helpt om depressie te voorkomen en verminderen. Iedere dag een handje noten is dus in feite een handje geluk.

Wat doe jij om je gelukkig te voelen?

Bron: Annemiek-floraa.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF