fbpx

10 tips om goed te communiceren met je ex

Communiceren met je ex is niet altijd even makkelijk. Maar als er kinderen zijn, ontkom je er niet aan. Zowel tijdens als na de scheiding zul je veelvuldig contact met elkaar hebben. Om dat soepel te laten verlopen heeft mediator Sissel Pemmelaar 10 gouden tips  voor je.

1. Emoties

Emoties zijn bij scheiden heel normaal. Stel een gesprek wel uit als je erg emotioneel bent. De kans op een botsing is dan immers groter.

2. Geschikt moment

Zoek een geschikt moment uit. Zorg dat er voldoende tijd is, jullie zonder de kinderen zijn en niet gestoord kunnen worden.

3. Verwachtingen

Verwacht niet teveel. Bedenk dat jullie niet zomaar uit elkaar zijn…

4. Doel

Stel van te voren het doel vast dat je wilt bereiken. Blijf daar steeds op focussen. Haal er geen andere dingen bij.

5. Zakelijk

Zie je ex-partner als een collega-ouder. Benader het gesprek zo zakelijk mogelijk. En onthoud: met een collega hoef je ook geen goede vrienden te zijn om samen tot iets moois te komen.

6. Vermijden

Vermijd woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’, tel tot 10 voor je reageert en probeer écht te luisteren naar de ander.

7. Geen verwijten

Praat in wensen en niet in verwijten. Geef aan wat belangrijk voor je is. Zo kom je minder snel in een welles-nietes discussie terecht.

8. Positief

Bedenk wat je zelf anders kan doen, zodat de ander positiever op je reageert.

9. Helpen

Vraag ook eens: “Waar kan ik jou mee helpen?” Echt: je zult versteld staan van wat voor opening dit kan geven.

10. Lichaamstaal

Let op je lichaamstaal en vergeet niet wat een glimlach soms kan doen

Tot slot: print deze communicatietips uit, zodat je ze voorafgaand aan het gesprek nog even goed door kunt nemen. En laat het gesprek dan maar komen. Jij bent er nu helemaal klaar voor!

Sissel Pemmelaar is als scheidingsmediator gespecialiseerd in het begeleiden van scheidingen met kinderen. Als geen ander weet zij waar je over na moet denken, welke beslissingen je moet nemen en hoe je ondanks de scheiding toch goed met elkaar kunt leren communiceren. Door haar achtergrond als advocaat is er bovendien de zekerheid dat alles perfect geregeld wordt. Meer weten kijk op www.pemmelaar.nl.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF