fbpx

10 dingen die je van je kind kunt leren

Als ouder is het natuurlijk de bedoeling dat jij je kind opvoedt, maar wist je dat jij ook heel veel kan leren van je kinderen? Wij delen tien wijze levenslessen, doe er je voordeel mee.

1. Wees niet bang

Kinderen weten natuurlijk minder dan jij en zijn daarom vaak minder snel bang voor dingen. Daarnaast zijn ze ontzettend nieuwsgierig. Eigenlijk zouden we dat zelf ook wat meer moeten zijn. Nieuwe dingen ontdekken is misschien wel het leukste om (samen met je kind) te doen!

2. Geloof in jezelf

Misschien wel het belangrijkste: geloof in jezelf. En dan vooral in je opvoedcapaciteiten. Uit onderzoek blijft dat veel ouders hier onzeker over zijn. Nergens voor nodig, want uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat de Nederlandse jeugd behoort tot de gelukkigste van de wereld. Wat meer zelf vertrouwen mag dus best.

3. Jezelf zijn, zonder grenzen

Vertrouw op je eigen intuïtie, dat doet je kind immers ook. Wees jezelf, leef hoe jij wilt leven en laat je vooral niet leiden door een maatschappelijk beeld.

4. Out of the box denken

Kinderen hebben de leukste oplossingen voor de gekste problemen. Ze zijn ontzettend creatief en denken altijd net even anders dan gepland. Leer hiervan en probeer net als jouw kind iets vaker out of the box te denken.

5. Leven in het hier en nu

Je kind leeft van dag tot dag. Morgen is niet belangrijk, gister is misschien alweer vergeten. Laat je dus niet teveel leiden door dingen uit het verleden en pieker ook vooral niet over de toekomst. Probeer net als je kind wat meer te genieten van de situatie en leef iets bewuster in het nu.

6. Elke dag is een nieuw begin

Aansluitend op levensles 5: je kunt elke dag opnieuw beginnen. Lukt het vandaag niet? Geen probleem. Ga morgen gewoon weer verder. Je hoeft toch niet tot 1 januari te wachten met goede voornemens? Je kunt echt élke dag opnieuw beginnen.

7. Altijd lachen

Heb jij weleens gezien hoe hard kinderen kunnen lachen? Wij garanderen je: kinderen lachen alsof er niemand kijkt en er geen grenzen zijn. Leer hiervan en laat je ook eens lekker gaan. Weet je eigenlijk nog wel hoe fijn het kan zijn om zo nu en dan eens heerlijk dubbel te liggen?

8. Laat je zorgen los

Het loslaten van je zorgen heeft alles te maken met het leven in het hier en nu. Geniet van de momenten die je hebt op een dag. Met je kind, partner of vriendinnen. Focussen op het verleden of de toekomst verandert niets aan de situatie. Je kunt er op dit moment immers toch niets aan doe. Laat het dus los en geniet.

9. Probeer nieuwe dingen

Kinderen willen er altijd op uit. Nieuwe dingen ontdekken, nieuwe dingen proberen. Waarom zou jij dat niet ook doen? Je kind doet het misschien om de wereld te verkennen, maar ook als je volwassen bent ken je nog niet alles. Echt niet.

10. Geniet!

Ongecompliceerde kinderlol. Kinderen zijn echte levensgenieters, ze hebben altijd wel ergens pret om. Neem dit over en laat je ook eens lekker gaan. Volwassenen hebben het probleem dat ze dit vaak niet durven. Er moet altijd wel iets toch? Kind ophalen, hond uitlaten, wasje draaien? Laat dit even los en geniet!WENDY Special

Body & Mind


Volop inspiratie om beter voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid te zorgen. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF