fbpx

Zonder jou. Joyce is een alleen geboren tweeling: ‘Pas op mijn 55-ste begreep ik waarom ik me altijd eenzaam heb gevoeld’

In de serie Zonder jou vertellen mensen over het verlies van een dierbare. Joyce Beckker is een alleengeboren tweeling. Ze ontdekte dit pas op haar 55-ste, en het verklaarde voor haar waarom ze zich altijd eenzaam heeft gevoeld en bijvoorbeeld last had van verlatingsangst. Inmiddels heeft ze haar overleden zusje Grace een plek gegeven in haar leven.

‘Je ziet weleens foto’s van net geboren tweelingen. Vaak liggen ze ineengestrengeld in elkaar, tweelingen zijn al één in de baarmoeder. Er is onderzoek gedaan naar alleen geboren tweelingen en daar bleek uit dat het verlies van een tweelingbroertje of zusje voor de geboorte net zo ingrijpend kan zijn voor mensen als verlies op latere leeftijd. Het is een nog vrij onbekend fenomeen, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat er een grote leegte in mij zat. Als kind voelde ik me altijd eenzaam en alleen en vaak huilde ik mezelf in slaap. Ook later hield ik dat gevoel en niets kon die leegte opvullen. Ik was de zangeres van een band en we hadden veel succes, maar hoeveel applaus ik ook kreeg, ik bleef me alleen voelen. Ik trouwde, kreeg twee kinderen, maar de eenzaamheid bleef. Ik probeerde het gat op te vullen met vriendinnen, met wie ik het liefst wilde samensmelten, maar altijd liep het op een gegeven moment mis. Ik trok vriendinnen aan met problemen en probeerde hen te redden, maar dat lukte me natuurlijk niet, net zoals ik mijn tweelingzusje Grace niet had kunnen redden.’

In de eerste drie maanden

‘Het wordt geschat dat 1 op de 10 mensen een alleen geboren tweeling of meerling is, veel zwangerschappen beginnen namelijk als een tweeling- of meerlingzwangerschap. Tegenwoordig wordt bij de geboorte de placenta bekeken om te zien of er sprake is geweest van een meerlingenzwangerschap, maar vroeger gebeurde dit niet. Vaak verliezen vrouwen al voor de eerste echo een foetus. Dit kun je merken aan bijvoorbeeld bloedverlies, maar het kan ook dat je als vrouw niets merkt omdat het lichaam de dode foetus zelf opruimt. Soms overlijdt één van de twee tijdens de geboorte en kan de moeder hierover vertellen, maar vaak is zij dus al veel eerder een foetus kwijtgeraakt en voelt iemand onbewust dat hij of zij onderdeel is geweest van een tweeling. Zelf heb ik dit gevoel onbewust altijd heel sterk gehad en ik herken het ook bij vrouwen die ik heb leren kennen die ook een alleen geboren tweeling zijn. De eenzaamheid, de verlatingsangst, het schuldgevoel: veel alleen geboren tweelingen ervaren dezelfde gevoelens.

Baarmoederlijk trauma

Pas rond mijn 55-ste ontdekte ik dat ik een baarmoederlijk trauma had, veroorzaakt door het verlies van mijn tweelingzusje. Ook al ben je nog niet bewust voor je geboorte, toch kun je al trauma oplopen omdat je als tweelingen in de baarmoeder al zo nauw met elkaar verbonden bent. Ik las het boek Het drama in de moederschoot van Alfred en Bettina Austermann en dat was voor mij een feest van herkenning. Het verklaarde waarom ik me altijd zo alleen voelde, last had van schuldgevoelens en kampte met verlatingsangst. Ik voelde ook altijd een grote innerlijke onrust en ik ben heel vaak van baan verwisseld en verhuisd; ook dat is typerend voor veel alleen geboren tweelingen. Dat boek heeft voor mij veel veranderd. Alles viel op zijn plek en ik besefte dat ik niet abnormaal was. Om de pijn een plek te geven is het belangrijk dat je je verlies erkent en beseft dat je een autonoom persoon bent. Een alleen geboren tweeling moet net als een ‘gewone’ tweeling onafhankelijk zijn van zijn wederhelft en los van elkaar in het leven kunnen staan. Sinds ik dat kan is de pijn grotendeels verdwenen, al blijft het een trigger. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik het niet alleen kon, maar dat gevoel is verdwenen. Ik speel bijvoorbeeld tafeltennis en wilde altijd dubbelen, maar nu kan ik ook genieten van een enkeltje.’

Band met moeder

‘Met mijn moeder heb ik nooit kunnen praten over mijn gevoel. Mijn ouders komen uit Nederlands-Indië en kampten met hun eigen trauma’s. Als er een kindje dood werd geboren werd daar niet over gesproken, de focus ging naar het kindje dat het wel had overleefd. Mijn moeder heeft het altijd ontkend dat ze zwanger is geweest van een tweeling. De naam Grace heb ik mijn zusje zelf gegeven. Alleen geboren tweelingen hebben vaak geen goede band met hun moeder is mij opgevallen. Ik denk dat dat komt omdat zij zich in de baarmoeder zo sterk verbonden hebben gevoeld met hun tweelinghelft en dat ze zich door het verlies daarvan moeilijk aan hun moeder kunnen hechten.’

Alleen geboren tweeling

‘Over het verlies van mijn tweelingzusje heb ik het boek Life without Grace geschreven. Ook begeleid ik in mijn praktijk als coach andere vrouwen die als tweeling of meerling alleen geboren zijn. Bij het schrijven van mijn boek had ik sterk het gevoel dat Grace mij de inspiratie gaf. Ze is nu onderdeel van mijn leven geworden zonder dat het nog heel pijnlijk is. Op belangrijke momenten praat ik vaak even tegen haar, vraag ik Grace wat zij ervan denkt of zou doen. Ze is de eerste aan wie ik denk als ik ergens mee zit, ze is en blijft mijn tweelingzus.’

Kijk voor meer informatie op de site Life without Grace.

visitekaartje kopie Zonder jou. Joyce is een alleen geboren tweeling: ‘Pas op mijn 55-ste begreep ik waarom ik me altijd eenzaam heb gevoeld’


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF