fbpx

Zo belangrijk is water voor een gezond leven

Water is gezond, dat weten we inmiddels wel. Voldoende water drinken op een dag zorgt ervoor dat je lichaam gemakkelijker afvalstoffen kan afvoeren waardoor je je fitter voelt en ’s nachts beter slaapt. Maar ook zwemmen is gezond en van af en toe een bezoek aan de sauna knap je vaak enorm op. Kortom: we kunnen niet zonder water. Gelukkig is er in Nederland geen gebrek aan schoon drinkwater, hoewel de watermaatschappijen zich wel een beetje zorgen maken over de toekomst. Wij kunnen ons niet voorstellen dat er geen water uit de kraan komt of dat we ons niet kunnen douchen omdat er geen water is. Ook maken we ons in Nederland vrijwel nooit zorgen over de kwaliteit van het water dat uit de kraan stroomt.

Water staat onder voortdurende controle

In Nederland staat het drinkwater onder zeer strenge controle. Als er maar de minste twijfel is over de kwaliteit wordt er alarm geslagen. Dan krijgen mensen in een bepaalde regio het advies om drinkwater minstens 3 minuten te koken voordat het wordt gebruikt. Ondertussen wordt er met man en macht gewerkt om de kwaliteit van het drinkwater zo snel mogelijk weer op het gewenste, hoge niveau te krijgen. In Nederland kunnen we ons niet voorstellen dat we ziek worden van het drinken van water, zoals dat in Afrika en Azië kan voorkomen. Toch zijn er ook in Europa landen waar je het water uit de kraan niet zomaar kunt drinken. Daar is het dus heel gewoon om water in flessen in de supermarkt te kopen.

Te veel kalk in het water?

Afhankelijk van waar in Nederland je woont kan er meer of minder kalk in het drinkwater zitten. Dit is op zich niet ongezond of schadelijk. Maar als je dit niet prettig vindt dan kun je een waterontharder van Omega op de waterleiding installeren. Die haalt het meeste kalk uit het drinkwater voordat het uit de kraan stroomt. De kalk wordt opgevangen doordat het aan speciale ‘kleefballetjes’ blijft plakken die in de waterontharder zitten. Deze moet je dan ook eens in de zoveel tijd vervangen. Zachter water is vooral van belang voor de levensduur van apparaten. Kalk zet zich vooral af op verwarmingselementen, waardoor bijvoorbeeld je wasmachine of waterkoker minder lang meegaat of vaker moet worden ontkalkt.

Zuinig zijn met water

Hoe belangrijk water ook voor ons is, het is wel belangrijk dat we er zuinig mee omgaan. Zeker als het langdurig niet regent moeten waterbedrijven alle zeilen bijzetten om de watervoorziening te garanderen. Maar toch hoeven we ons in Nederland geen zorgen te maken dat er opeens geen water meer uit de kraan komt. Je kunt ook met een gerust hart een waterontharder kopen als je het water wilt ontkalken. Daardoor zal de druk op de waterleiding iets lager worden, maar daar zal je in de praktijk niet veel van merken. Hoe de toekomst van ons drinkwater eruit ziet zal voor een belangrijk deel afhangen van de snelheid waarmee het klimaat in Europa verandert.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF