fbpx

Schoenenontwerpster Zeynep Dag vond haar levenskracht na een zware jeugd: ‘Ik heb mijn geluk zelf gecreëerd’

Zeynep Dag heeft veel succes als schoenenontwerpster. Onder andere supersterren Beyoncé en Rihanna liepen al op haar hakken. Hoewel mensen vaak denken dat ze geluk heeft gehad, heeft ze vanaf haar jeugd keihard aan haar droom gewerkt. Én het belangrijkste, ze is haar droom nooit uit het oog verloren, ondanks de pesterijen die ze meemaakte. Op 12 mei komt haar boek ‘Strijder op hakken‘ uit, waarin ze haar échte verhaal deelt.

‘Mijn jeugd was lastig. Als jong meisje groeide ik op in een achterstandswijk. Dat maakte dat ik voor anderen als kansloos werd gezien. Tijdens mijn schooltijd had ik te maken met pesterijen, omdat ik anders was dan de rest. Op een gegeven moment waren de pesterijen zo erg, dat ze mij bedreigden. Ik werd zo bang dat ze mij in elkaar zouden slaan, dat ik mezelf opsloot. Elke pauze zat ik op het toilet mijn boterham op te eten. Daar was ik tenminste veilig…’

Droom voor ogen

‘Hoewel ik dacht dat dat mij hielp, raakte ik alleen maar meer zelfliefde kwijt. Ik viel veel af, omdat ik niet meer durfde te eten. Het eerste eetmoment van de dag was vaak in de avond. Ik kreeg een afkeer tegen eten. Én ook tegen mezelf. Tien jaar lang durfde ik niet in spiegels te kijken. Als ik erover praat denk ik weleens: wat heb ik mezelf aangedaan. Maar het is mij ook een stuk aangedaan door anderen.

Ondanks de heftige tijd had ik een houvast. Na schooltijd zat ik op mijn kamer van twee bij drie te ontwerpen en mezelf bij te leren over mode. Zo zagen mijn dagen eruit. Ik wist toen al dat ik later een schoenenontwerpster ging worden. Destijds had ik al zulke grote dromen. Ik geloofde in mezelf en kon het zo manifesteren, dat de negativiteit en depressiviteit niet de ruimte van mij kregen. Manifesteren vind ik soms een vaag woord, maar daarom gebruik ik vaak het woord “verbeeldingskracht”. Ik zag altijd al voor mij dat ik heel succesvol zou worden. Dat betekent niet dat ik mij altijd gelukkig voelde, natuurlijk had ik ook mijn momenten. Maar mijn droom en hoop ben ik nooit verloren. Ik moest mezelf redden uit de situatie. Daarom trok ik mijn figuurlijke zwembanden aan en moest ik ver zwemmen om op de havo terecht te komen, om mezelf te bevrijden van de gevangenis waar ik in zat.’

Dieptepunt in carrière

‘Op een gegeven moment bereikte ik mijn grootste dieptepunt in mijn carrière. Als jonge docent kunstgeschiedenis kwam ik voor de klas te staan. Ik werkte heel hard en had het beste voor met mijn studenten, maar na twee jaar werd ik ontslagen. Ik ontwierp nog steeds hakken, en op hetzelfde moment kreeg ik te horen dat ik een slechte designer was.

Dat heb ik twee minuten geloofd. Het kon niet waar zijn. Daarom besloot ik voor mezelf te beginnen met mijn bedrijf ‘Alzúarr’. Door de ommekeer begon ik ook weer voor mezelf te zorgen. Ik kleedde mij waar ik mij goed in voelde, deed make-up op en durfde mezelf weer in een spiegel aan te kijken. Ik werd zelfverzekerder dan ooit.

Inmiddels ben ik een succesvolle ontwerpster. Je moet het ook zelf geloven. Als je je eigen dromen niet durft uit te spreken, gaat het ook niet werken. Mensen zeggen vaak dat ik geluk heb gehad in mijn carrière. Juist als ondernemer heb ik geen geluk gehad, daarom heb ik ervoor gekozen om het zelf te creëren.’

Geluk zelf gecreëerd

‘Als freelance schoenenmaker werd ik een soort kopieermachine. Ik wilde hakken maken die opvallen. Die zo bijzonder zijn, dat je zelfverzekerd moet zijn om ermee te durven rondlopen. Je krijgt namelijk van iedereen een opmerking. Als je durft te zijn wie je wil zijn, ben je pas het krachtigst; dat is mijn motto. Dit is wie ik ben en zo ben ik altijd geweest. Ik geloof dat dat mijn grootste kracht is. Als ik schoenen had ontworpen die helemaal niet Zeynep waren, dan was ik nooit succesvol geweest. Gedraag je hoe je je wilt gedragen, kleed je hoe je je wil kleden, durf jezelf te zijn. Ga jezelf niet anders voordoen dan je bent. Fuck it. Ondanks de pesterijen, ben ik mij niet anders gaan kleden of mijn dromen kwijtgeraakt. Ik ben altijd gebleven wie ik wilde zijn, zelfs tijdens het vakkenvullen. Die manager bij de Albert Heijn moet gedacht hebben: wat ben jij hier aan het doen? Voor mij staan hakken voor kracht en vrouwelijkheid. Op mijn slechtste dagen draag ik mijn allerhoogste hakken.

Op het moment dat ik mijn online winkel opende, vielen de schoenen ook op bij niemand minder dan Rihanna. Zij was mijn derde bestelling. Ik heb mijn schoenen nooit ontworpen voor de sterren. Mijn doel was om schoenen te maken die nog niet op de markt waren. Na Rihanna, kreeg ik de vraag of ik schoenen op wilde sturen voor J.Lo haar verjaardag en voor de videoclip van Beyoncé. Het is onwerkelijk. Ik had dat vooral bij Mary J. Blige. In mijn tijd was zij een grote ster. Als jong meisje keek ik naar haar op.’

Nieuw levensdoel

‘Het is voor mij soms nog lastig te beseffen dat ik sta waar ik nu sta. Soms voel ik mij nog steeds Zeynep die uit een achterstandswijk komt. Iedere keer als ik dat besef, ben ik nog dankbaarder voor wat ik heb. Daardoor krijg ik nog meer motivatie om te doen wat ik wil doen. Een tijd geleden richtte ik Fashion Business Academy op. Iedereen die mijn opleiding volgt, krijgt een eerlijke kans. De studenten leren niet alleen designer, maar ook ondernemen.

Door mijn boek ‘Strijder op hakken’ uit te brengen, sluit ik geen hoofdstuk af, maar open ik juist weer nieuwe deuren. Ik zou graag willen dat het boek ook in het Turks uitkomt. Vaak word ik gezien als schoenkunstenaar, maar ik wil ook als kunstenaar aan de slag gaan. Dat is mijn tweede levensdoel.’

Fotografie: Alzúarr

WENDY Voorjaarsspecial over de kracht van manifesteren

De nieuwe voorjaarsspecial van WENDY ligt nu in de winkel. In de special lees je veel verhalen over het manifesteren van je eigen leven en het vinden van je levenskracht. In een vierluik vertellen Maxime Meiland, Kim Kötter, Halina Reijn en de zussen Anne en Esther Vedder over hun weg naar geluk en succes. Ook waren we thuis bij Frans en Mariska Bauer in Fijnaart, voor wie het heftige tijden zijn na het herseninfarct van Mariska. Hoe ze daarmee omgaan en waar ze hun levenskracht vandaan halen vertellen ze in een uitgebreid en openhartig interview. Ook maakten we een binnenkijker in het boshuis van Charlotte Labee, geven we veel tips die kunnen helpen om in je kracht te komen en vertellen we alle ins en outs over intermittent fasting.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF