fbpx

Wonen op Ibiza: ‘In Nederland moet alles, hier voel ik me vrij’

In de zomerserie ‘Wonen op Ibiza’ delen we vandaag het verhaal van een man! Maarten Bernhart (28) is geboren Brabander en woont sinds 8 jaar op Ibiza. Hij is mede-oprichter en directeur van La Bella Verde; het bedrijf op Ibiza dat charters aanbied op 100% eco-friendly boten. De zeilboten worden aangedreven door elektrische motoren waarvan de batterijen worden opgeladen door zonne-energie. Zij hebben inmiddels 7 charter boten op Ibiza, ze bouwen en verkopen eco-friendly boten en zijn nu hun vleugels aan het spreiden met een franchise in Sydney en… more to come! 

Ibiza

‘De broer van een goede vriend van mij uit Nederland woonde al jaren op Ibiza, ik ging hem samen met een paar vrienden voor een weekje opzoeken. Dat weekje werd stiekem 2 weken, en toen 3, toen 4, etc. Uiteindelijk had ik een aantal vluchten terug naar Nederland ´gemist´ en besloot ik dat ik hier wilde wonen.

Maarten was een Ibiza groentje en wist eerst nog niks van Ibiza, buiten dat het ‘het party-eiland’ was. Toen hij hier eenmaal een aantal weken had doorgebracht kwam hij er al snel achter dat dit eiland veel meer te bieden heeft dan alleen party.’

Vrijheid

In Nederland had ik altijd het gevoel dingen te moeten: je moet naar school, je moet studeren, een baan zoeken, hypotheek hebben, studieschuld, etc. etc. Allemaal dingen waar je op een natuurlijke manier nooit voor zou kiezen. Op Ibiza had ik voor het eerst het gevoel dat niks hoeft, alles mag. Dit gevoel van vrijheid, vrij te zijn om te doen wat ik wilde en te doen wat voor mij  belangrijk was. Het gevoel was zo sterk dat ik letterlijk niet meer in Nederland kan wonen. Mijn plan op Ibiza was om mijn eigen succes te creëren, om mijn leven in eigen handen te nemen en me door niemand te laten vertellen wat wel of niet te doen.’

La Bella Verde

Maarten is een zeiler van huis uit, hij heeft altijd gezeild in Nederland, bij ´t Vossenhol, de oudste zeilschool van Nederland. Hij heeft dus altijd een passie voor het water en zeilen gehad. Daarnaast was hij in zijn laatste jaren in Nederland al bezig met het opzetten van verschillende bedrijfjes en projecten die in zijn ogen bijdroegen aan de verbetering van de wereld. Het was voor hem duidelijk dat hij alleen nog maar dingen (werk) wilde doen die bijdragen aan een betere, schonere en gelijke wereld. 

‘Toen ik eenmaal op Ibiza woonde, moest er natuurlijk ook geld verdient worden. Mijn eerste baantje was daarom als zeilinstructeur bij een zeilschool in Salinas. Ik heb daar 2 zomers gewerkt en terwijl dat ik daar werkte kwam ik in aanraking met de eigenaresse van een catamaran, die ze voor charter gebruikte. Ze was op zoek naar een nieuwe captain en ik was op zoek naar een nieuwe baan.

Samen met Alistair, ook mede-oprichter van LBV, werkte ik als kapitein op haar catamaran voor een zomer. In die zomer, tijdens het varen, zijn we op het idee gekomen om die catamaran elektrisch te maken en er zonnepanelen op te installeren. De eigenaresse wilde er niks van weten, ze vond het maar een stom hippie-idee en zei dat al dat eco-gedoe maar onzin was. 

Uiteindelijk stelden we aan haar voor om de catamaran van haar te kopen; ‘Dan doen we het zelf wel’. Hier ging zij mee akkoord en zo werd; La Bella Verde geboren.’

Wonen op Ibiza

Grootste uitdagingen

‘Het zelfstandig opzetten van een bedrijf met de ervaring die wij hadden was best een grote uitdaging. We begonnen met een krap budget en hebben gedurende de eerste 4 jaar van het bedrijf zo min mogelijk geld aan onszelf uitgekeerd, om alle winst in het bedrijf te houden en te gebruiken om te groeien. 

Dit maakte het moeilijk om de winters hier te overleven waardoor ik uiteindelijk een paar maanden per winter van het eiland af moest om elders geld te verdienen om zo mijn leven op Ibiza en ons bedrijf door te laten gaan

Om ons idee te zien groeien tot een florerend bedrijf heeft bloed, zweet en tranen gekost maar voornamelijk heel veel mooie herinneringen opgeleverd.’

Leven op Ibiza

‘Het leven hier is waanzinnig, elke dag ben ik dankbaar voor de schoonheid van de natuur, voor het vrije leven, voor de fijne mensen om me heen, het mooie weer, de feestjes, de muziek… alles eigenlijk !

Mijn ideale dag op Ibiza breng ik op het water door natuurlijk! Het eiland vanaf het land is al waanzinnig, maar vanaf het water is het helemaal een paradijs. Het heldere blauwe water, de rotsachtige kustlijn, grotten, strandjes waar je alleen maar per boot kunt komen. Enfin, life at sea is just better! 

Als er dan aan het einde van een dag varen ook nog ergens goeie muziek gedraaid wordt, dan begint het voor mij wel op de ideale dag te lijken!

Als ik mijn favorieten plekken mag noemen zijn dat Es Palmador, Formentera, Atlantis en Es Vedra. Plekken die het best te bereiken zijn met een boot. In de winters gaan we vaak klimmen; de klimlocaties op dit eiland zijn ook echt next level. 

En uiteindelijk voor hiking; ses Balandres is mijn favoriet!’

Lockdown

‘Onze business is 100% op toerisme gericht dus je kunt je voorstellen dat het niet makkelijk is geweest. Gedurende de lockdown hebben we vrijwel alle deposits van reserveringen terug gegeven en hebben uiteindelijk besloten om maar 1 van de 7 boten te water te laten dit jaar. Gelukkig kunnen we deze klap overleven en kijken we uit naar een goed 2021 seizoen! 

Toch heb ik de lockdown-time ook als iets positiefs ervaren; wanneer gaat het ons ooit nog overkomen dat we gedwongen worden zoveel tijd te hebben? Tijd voor jezelf, tijd om te ontwikkelen in dingen waar je normaal ´geen tijd´ voor hebt, tijd om gewoon te zíjn en niet altijd te werken, heerlijk! 

Ik denk dat deze ervaring mijn levenswijze wel enigszins veranderd heeft, het heeft me dichter bij mezelf gebracht en heeft me laten zien hoe goed ons leven hier op dit eiland eigenlijk echt is. Ik ben nóg dankbaarder voor het leven, het eiland en de natuur dan dat ik ooit geweest ben.’

Toekomst

‘Over 5 jaar ben ik nog steeds hier op het eiland en ben ik ook nog steeds 100% met La Bella Verde bezig. Tegen die tijd zullen we 5-10 franchises hebben verspreid over de wereld dus ik zie ook veel mooie reizen tegemoet!”

Wil jij ook een trip maken op 1 van de 7 boten van La Bella Verde of wil je meer informatie over de 100% eco friendly boten en franchise mogelijkheden?

Neem dan een kijkje op hun website, Facebook pagina of Instagram pagina

Tijdschrift over Ibiza

Dit artikel is geschreven door Tribes & Nomads Ibiza. Een full service evenementen en productiebedrijf gevestigd op Ibiza. Van bruiloften tot verjaardagsfeesten, van bedrijfsevents tot fotoshoots, zij zijn de experts als het gaat om prachtige hotspots op Ibiza. Zij brengen je naar de minder bekende plekken van het eiland en zijn dol op het creëren van magische momenten. In de tweede editie van het Tribes & Nomads magazine delen zowel mannelijke als vrouwelijke ondernemers hun verhaal. Wil je meer verhalen lezen? Ga naar https://www.tribesandnomads.com/instagram-links  waar je het digitale magazine voor 5,99 kunt kopen. Heb je de eerste editie ook nog niet gelezen? Die kun je er voor 1,99 bij kopen. Het tweede magazine bevat 95 pagina’s, 100% Ibiza content en geen advertenties. Van elk nummer doneren wij € 0,50 aan Ibiza4patas, een hondenasiel op Ibiza. 

https://www.instagram.com/p/CDyhbxyKnXC/

Lees ook: Wonen op Ibiza: ‘Leef je droom!’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF