fbpx

Wonen op Ibiza. Elles vertrok naar Ibiza terwijl haar partner in Nederland bleef: ‘We zijn nu op een andere manier samen’

In onze nieuwe serie Wonen op Ibiza delen we elke vrijdagavond verhalen van Nederlanders die op Ibiza zijn gaan wonen. Elles had schijnbaar een goed leven in Nederland: een mooi huis, leuke partner, succes met haar label Art by Elles, toch gooide ze twee jaar geleden het roer om en vertrok ze in haar eentje naar Ibiza. Wat doet ons hart echt zingen, vroegen Elles en haar partner zich af. Zij zei het liefst de auto vol te laden en te verhuizen naar Ibiza, hij wilde graag voor zijn nieuwe baan gaan waarvoor hij veel moest reizen. En zo geschiedde…

‘Ik woon op Cala Vadella, in het zuidwesten van het eiland. In een klein huisje, een studio met een balkonnetje is het, met uitzicht op het strand en de baai van Cala Vadella. Mijn bed staat gewoon in de woonkamer, maar het leuke vind ik dat ik tussen de Spanjaarden woon en als ik naar beneden loop heb ik het grootste zwembad van de wereld. Ik woon hier niet zo luxe als ik in Nederland deed en ik zou wel een wat groter huis willen, maar in principe heb ik hier alles wat ik nodig heb. Op Ibiza ben ik thuisgekomen op aarde, dit is de plek waar ik wil zijn en in een inspirerende omgeving verder kan werken aan mijn kunstlabel Art by Elles.

Loslaten na de Camino

In Nederland zat ik hoog in de aardappelwereld, zoals ik de kantoorwereld soms noem. Ik heb jarenlang in de consultancy gewerkt en ging naar kantoor in mijn mantelpakje. Ik vond het werk leuk, maar in het weekend was ik al veel bezig met spiritualiteit en danste ik nachtenlang. In 2012 startte ik met mijn eigen label Art by Elles. 2014 liep ik samen met mijn vader de Camino naar Santiago de  Compostella. In 2017 liep ik de pelgrimstocht nog een keer, nu alleen. Het wandelen leerde me om los te laten. Tijdens de tocht ben je alleen bezig met het wandelen en het vinden van eten en een slaapplek voor de avond. Ik leerde dat het altijd goed komt, en dat je desnoods in de natuur kunt slapen. Sinds de Camino ken ik geen angst meer en de tocht gaf me het vertrouwen en de mogelijkheden om serieus met mijn kunst aan de slag te gaan. Dat wilde ik altijd al, maar ik dacht: tsja, kunst, hoe kan ik daarvan leven en wat stelt het voor? Maar het was wel wat ik het allerliefste deed. Ik heb toen veel aan de Camino gerelateerde kunst gemaakt en illustreerde een boek. In 2019 overleed mijn moeder, op mijn verjaardag. Dat heeft de dingen versneld. Mijn partner en ik hadden al dertien jaar een relatie en we vroegen elkaar wat ons hart echt deed zingen. Mijn partner had net een mooie baan aangeboden gekregen waarvoor hij veel moest reizen en hij zei dat hij dat heel graag wilde, ik zei dat ik het liefste de auto wilde volladen met art en naar Ibiza wilde vertrekken. Ik had alles in Nederland, maar toch voelde ik me er benauwd. Mijn vriend en ik besloten ervoor te gaan. Alles los te laten, ook de relatievorm die we tot die tijd hadden.’

Eigen geluk

‘De Camino leerde me ook dat je in het leven alleen voor jezelf kunt zorgen, verantwoordelijk bent voor je eigen geluk. Mijn vriend en ik bellen elkaar elke dag en hij komt regelmatig een lang weekend naar Ibiza of ik ga een paar dagen naar Nederland, maar verder heb ik hier mijn eigen leven. Omdat ik geen kinderen heb en mijn vriend wel en mijn moeder was overleden, was het voor mij ook gemakkelijker om permanent naar Ibiza te gaan. Ik vind het hier heerlijk. Kunst leeft veel meer op Ibiza. Vanaf het begin heb ik opdrachten en op Ibiza krijg je als kunstenaar meer erkenning. Ik heb een bar beschilderd en mijn waaier ‘El Albanico’ ligt in boetiekjes op het eiland. Ibiza geeft je wat je nodig hebt, zeg ik weleens, zo voelt het echt. Fijn vind ik het ook om hier tussen gelijkgestemden te wonen. Op Ibiza mag je zijn wie je bent. In Nederland liep ik vaak aan tegen de geslotenheid. Mensen gunnen elkaar ook niet echt veel, terwijl mensen hier elkaar blij willen maken. Vannacht heb ik nog tot vier uur staan dansen tijdens San Juan, een traditioneel feest waarbij met brandend vuur het begin van de zomer wordt gevierd. Dat zijn mooie dingen om mee te maken. Mooi is ook dat ik hier nooit iets plan, ik leef in het moment. In Nederland moet je alles plannen, maar dat lukte me nooit en hier kan ik met de dag leven. Ik was laatst een paar dagen naar Pinkpop en mensen zeiden: je straalt en geeft licht met je lach. In Nederland staan we in onze schaduw, durven we niet in ons licht te gaan staan.’

Kloppend hart

‘Het bijzondere is dat ik Ibiza eigenlijk niet goed kende. Ibiza leek me altijd een beetje een hype en ik heb niets met hypes. Maar op een dag bezocht ik mijn nicht die hier woonde en ik vond het eiland meteen zo mooi en zo kleurvol. Ze nam me mee naar Es Vedra. Mijn nicht is heel nuchter en voor haar is het niet meer dan een stuk steen, maar ik voelde dat de rots het kloppende hart van het eiland is. Er heerst hier een bijzondere energie. ‘Je moet hier komen, jij hoort op Ibiza’, zei mijn nicht, maar ik dacht toen: ik kan toch niet zomaar alles loslaten? Ik ben trots op mezelf dat ik dat toch gedaan heb. En al veel mensen blij heb kunnen maken met mijn Ibiza art.’

Ibiza zomer bij Wendy!

Deze zomer staat bij Wendy helemaal in het teken van Ibiza. Het eiland waar Wendy zelf al tien jaar een oude finca heeft en dat ze zo goed kent. Heel graag wil ze al haar tips met jullie delen! Dat doet ze in de nieuwste zomerspecial, we organiseren dit najaar en in januari 2023 twee retreats op Ibiza met Wendy en elke vrijdagavond delen we op wendyonline.nl verhalen van Nederlanders die op Ibiza zijn gaan wonen. We delen niet alleen tips over de beste clubs en restaurantjes, maar laten je ook de andere kant van Ibiza zien: het pure Ibiza. Het Ibiza van de mooie natuur, van yoga, spiritualiteit en zelfontwikkeling en van wandelingen op onbekende plekken op het eiland. Volg ons als je ook zo van Ibiza houdt, maar ook als je het eiland niet kent bieden alle verhalen volop inspiratie!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF