fbpx

Winnares Laura van Kaam van The Voice overwon haar depressies: ‘Ik heb weer liefde voor het leven’

In 2013, de hoogtijdagen van het programma, won Laura van Kaam (24) The Voice Kids. In één keer was ze beroemd, maar een zware depressie zorgde ervoor dat ze niet meer kon zingen. Met haar nieuwe EP Who I Am Today is ze terug. En meer Laura dan ooit. ‘Ik kan weer kiezen voor de liefde voor het leven.’

Things don’t come the easy way

I’m better for it now

Troubles will come again and again

But they are making me who I am today

Deze zinnen uit het liedje Better For It Now van haar nieuwe EP Who I Am Today, zegt Laura, vertellen precies waar ze nu staat en hoe ze zich nu voelt. Dat ze na het winnen van The Voice Kids in 2013 in een moeilijke periode kwam is bekend: ze kreeg last van zware depressies en moest verschillende keren worden opgenomen, maar nu gaat het alweer vier jaar goed met haar en kan ze met trots zeggen dat ze voor het leven kiest, zegt ze. De moeilijke jaren hebben haar gemaakt tot de Laura die ze nu is en ze wil die Laura ook helemaal zijn.

Intieme optredens

We hebben afgesproken in haar nieuwe appartementje in het dorpje Terborg in de Achterhoek, de streek waar ze opgroeide en waar ze, nadat ze een uitstap maakte naar Den Haag, voorlopig niet meer weg wil. Haar eerste echte huis is het en ze is er blij mee. De Achterhoek is de plek waar ze zich thuis voelt, vertelt ze, en waar ze dicht bij haar familie is – ‘Mijn familie is heel belangrijk voor me’. Ze ziet er met haar naturel gezicht en lange blonde haar nog even puur uit als het meisje dat ooit The Voice won: alleen de gitaar ontbreekt vandaag, want muziek maken doet ze toch het liefst met anderen buiten de deur – haar huis gebruikt ze niet als studio.

Wens

Ze vertelt over het tot stand komen van de EP. ‘Op mijn vijftiende schreef ik al zelf liedjes, maar in de tijd van The Voice Kids werden de liedjes voor me geschreven en zong ik veel covers van anderen. Met deze EP wilde ik iets maken wat echt Laura is. Dit is wie ik nu ben en wat ik wil uitstralen, vandaar ook de titel. Het is niet mijn streven om met deze EP in de hitlijsten terecht te komen, ik heb echt gemaakt wat ik het liefste wilde maken.’

De wens om een EP te maken van haar eigen liedjes was er al langer, en ze is supertrots dat hij er nu ligt. ‘De plannen waren er voor corona al en de lockdowns waren voor mij perfect. Ik had alle tijd om me volledig terug te trekken om me te focussen op mijn eigen muziek.’

Paardenmeisje

24 is ze nog maar, maar ze heeft al een bewogen leven achter de rug. Op haar veertiende won ze The Voice Kids. Het waren de hoogtijdagen van het programma, op dat moment stemden er wekelijks drie miljoen mensen op af, en Laura was in één klap beroemd. Tot die tijd was ze een echt paardenmeisje, vertelt ze, net als haar twee zussen, en reed haar vader haar elk weekend naar wedstrijden. Maar van de ene op de andere dag was er voor paardrijden geen ruimte mee en reed haar vader haar het hele land door voor optredens. Laura: ‘Mijn vader en ik hadden de traditie om in Barneveld of Schiphol naar de McDonalds te gaan als we daar langsreden, maar op een geven moment reden we er zo vaak langs dat we alleen nog een colaatje haalden om de traditie in ere te houden.’

Superjong was ze, maar al terugkijkend noemt ze het nog steeds ‘de tijd van haar leven’. Het heeft haar gebracht tot waar ze nu is en daar is ze nog steeds dankbaar voor. Na de uitzending van BOOS over The Voice werd ze overspoeld met berichten met de vraag of ook zij te maken had gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag en Laura plaatste een bericht op haar Instagram om te laten weten dat zij nooit nare ervaringen heeft gehad en met veel plezier terugkijkt op die tijd. En met coaches als Angela Groothuizen heeft ze nog steeds nauw contact, zegt ze. ‘Angela is altijd betrokken gebleven bij mijn muziek en ook voor mijn nieuwe EP heeft ze me veel adviezen gegeven.’ Ook Wendy zelf is altijd in haar leven gebleven, ook in de periode dat het niet goed met haar ging. ‘Wendy stuurde me regelmatig berichtjes en hield ook contact met mijn ouders. Ook in de kliniek is ze bij me langs geweest. Voor mij was het heel waardevol dat iemand die ik kende uit de muziek er ook voor mij als mens was. Wendy zegt nog steeds dat ik een keer naar haar op Ibiza moet komen, haha. Wie weet lukt dat nog een keer.’

Open

Ze wil niet bekendstaan als de Laura die een depressie heeft gehad, zegt ze, maar als de Laura die liedjes maakt – soms vraagt ze zich af of ze nog wel open over haar depressies moet praten in de media. Maar met haar openheid – ze deelde in 2017 op haar Facebook-pagina dat ze aan depressies leed en kreeg daarop een golf van reacties – kan ze ook een steun zijn voor andere jongeren, beseft ze.

Langer dan een jaar was ze opgenomen in een kliniek – een jaar waarin ze mensen voortdurend zag komen en vertrekken, maar bij Laura sloeg geen enkele behandeling aan. ‘Ik was heel ver. Ik wilde niet dood, maar ik wilde ook niet meer zo verder en mensen zeiden dat de dood al in mijn ogen stond. Op mijn negentiende besloten de artsen tot een ECT-behandeling, oftewel elektroshocktherapie.’

Wendy herfstspecial

Het hele interview met Laura van Kaam lees je in de herfstspecial van WENDY met het thema Leven in liefde. Een special boordevol mooie verhalen over de liefde. We interviewden bekende Nederlanders als Najib Amhali, Elle van Rijn en Mirella van Markus samen met hun partner over hun relatie, we delen liefdestips voor een betere relatie, reisden af naar Curaçao om mensen te interviewen over hun liefde voor het eiland, spraken met Herman van Veen en delen de liefdeslessen van inspirators als Esther Perel en Lonneke van Engelen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF