fbpx

Wij mochten binnenkijken in het atelier van Ruud de Wild

Het atelier van Ruud zit om de hoek bij hotspot Hangar en heeft uitzicht over het IJ. Terwijl de moderne stad aan alle kanten oprukt en uitdijt, is deze plek in Noord nog een echte rafelrand. Naast het pand, met werkplekken voor kunstenaars en andere creatieven, staan verroeste containers met een afgedankte auto erop. Beneden is een kunstenaarscafé. In de zomer worden hier fikkies gestookt en kun je met een fles wijn op de kade gaan zitten.

‘Mijn hart en ziel zitten in mijn schilderijen en het voelt als verraad aan mijn creativiteit om er geld voor te vragen’

Atelier Ruud

Radio, kunst en sport

We zijn vandaag in het atelier van Ruud omdat hij speciaal voor Wendy’s verjaardag een schilderij en yogamat heeft gemaakt (Deze kun je ook winnen!). Het oranje met zwart gekleurde schilderij met de tekst Free Yourself to be Yourself hangt vandaag nog nat aan de muur van het uit twee ruimtes bestaande atelier. Ruud – zwarte spijkerbroek, zwarte sneakers en zwarte leren blouse – legt uit: ‘Ik weet dat Wendy fan is van U2 en deze tekst komt uit het liedje Lights of Home.’

Yoga is sowieso iets wat Wendy en Ruud delen: ze komen elkaar regelmatig tegen in de Bikram-klas. En ook hardlopen is een gedeelde passie. Ruud: ‘Mijn leven bestaat uit drie dingen: radio, kunst en sport. Hardlopen en yoga heb ik nodig om fit te blijven en te overleven, want ik heb het altijd enorm druk. Relaxed een ochtend niks doen? Dat ken ik niet.’ Elke middag is hij tussen vier en zes te horen op Radio 2 met De Wild in de Middag, de andere uren van de dag is hij vaak in zijn atelier.’

Ruud de Wild Atelier Ruud

Is je atelier ook je thuis?

‘Dat was het zeker toen ik nog samenwoonde. Toen was mijn atelier de plek waar ik alleen kon zijn. Ik kan goed met iemand samen zijn en ik beschouw mezelf zeker niet als een egoïstisch persoon, maar ik ben wel uitgesproken, ook in de liefde, en ik heb het nodig om op mezelf te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld ook vreselijk als er onaangekondigd bezoek voor de deur staat.’ Sinds kort heeft Ruud een eigen woning in de Amsterdamse Watergraafsmeer en is dat de plek waar hij alleen kan zijn. ‘Een nieuwe fase’, noemt hij het, het alleen wonen en geen relatie meer hebben. ‘Leuk en spannend wel. Een leerschool.’ Een prettig thuis hebben is belangrijk voor hem, zegt hij. ‘Thuis zijn betekent de deur in het slot laten vallen en veiligheid, zonder sterke impulsen om je heen. Een film kijken, een boek lezen.

Het grappige is dat mijn huis, in tegenstelling tot mijn atelier, net een luxe hotelkamer is. Hier is het altijd een puinhoop, net als in mijn auto – mijn vrienden noemen het een rijdende kliko – maar mijn huis is super geordend. Als ik altijd in een puinhoop zou moeten leven zou ik gek worden, zo houd ik het in balans. Mijn atelier ruim ik één keer in de drie maanden op. Dan sorteer ik alle verf op kleur, maak de vloer schoon. Om er vervolgens weer een bende van te maken, haha.’

Lees het complete interview met Ruud in WENDY#25, die nu in de winkels ligt.

Cover WENDY 25WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF