fbpx

Weg van de wereld, dichter bij jezelf: digitaal detoxen in de Offline Club

In een wereld waarin onze mobiele apparaten een verlengstuk van onszelf lijken te zijn, is het idee van offline gaan haast ondenkbaar. Ilya (links), Jordy (midden) en Valentijn (rechts) merkten dat hun telefoon te veel waardevolle tijd wegnam, en waren hier klaar mee. Daarom bedachten zij The Offline Club. En ja, de naam verraadt het al: telefoons zijn niet toegestaan!

Lezen, tekenen en/of nadenken: dat mag wél in The Offline Club. Alvorens je netjes je telefoon in het zogeheten telefoonhotel hebt gestopt. Bepakt en bezakt met boeken, stiften, papier en al, neem je plaats in het café. Als iedereen zit kan de digitale detox beginnen. Allereerst krijg je een uur de tijd voor jezelf, waarin je kunt lezen, tekenen, puzzelen of gewoon even nadenken over het leven. Mensen houden gehoorzaam hun mond. In een café waar het normaalgesproken barst van de stemmen, is het nu doodstil. Op een rustig muziekje na. 

Je grijpt een paar keer onwennig naar je broekzak en schrikt: oh ja, geen telefoon. Een kwartiertje later zullen de ontwenningsverschijnselen van het offline zijn wegebben. Na het uur time for yourself is het time to connect. Je ontmoet en spreekt mensen die je door de drukte van het leven niet tegenkomt. Als het laatste halfuur ingaat, heb je weer even tijd voor jezelf en voor je het weet is de avond voorbij. Je vindt het bijna jammer dat je straks weer aan je telefoon gekluisterd zit. Eigenlijk voelt de ontkoppeling met de buitenwereld best lekker.

Offline ontdekking

Wat later The Offline Club werd ontstond toen Jordy, net als zijn vrienden, de behoefte voelde om te ontsnappen aan digitale prikkels. Hij besloot als experiment een weekend weg te gaan naar een afgelegen huisje in de natuur. Weg van telefoons en laptops, met alleen boeken als gezelschap. “De ervaring was bevrijdend en verfrissend; een weekend weg van je f*cking drukke leven.

Eenmaal terug in de bewoonde wereld, vertelde Jordy enthousiast zijn verhalen aan ons. “Zelf merkte ik ook op dat mijn telefoon waardevolle tijd van mij innam, en de kwaliteit van de dingen die ik deed steeds slechter werd. Jordy’s verhalen inspireerden mij om hetzelfde te doen, in Friesland. Omdat ik middenin een turbulente periode zat, was het een kans om even helemaal los te komen van de wereld en dichter bij mijn eigen gevoel te komen”, zegt Ilya.

Het Leesweekend

Het succes van deze eerste uitjes leidde tot het ontstaan van ‘Het Leesweekend’;  een evenement waarbij een selecte groep mensen samenkomt om een weekend lang offline te zijn en te genieten van de eenvoud van het leven: natuur, sauna, goed eten en vooral: echte verbinding met elkaar. “Het concept sloeg aan, met meerdere uitverkochte edities tot gevolg”, vertelt Ilya enthousiast.

“Voor veel deelnemers was het een eyeopener. Tijdens de rustmomenten betrapten ze zichzelf erop dat ze onbewust naar hun telefoon grepen, een gewoonte die ze normaal gesproken niet eens opmerkten. Het Leesweekend’ biedt niet alleen een kans om af te kicken van het constante scrollen op sociale media, maar ook om jezelf beter te leren kennen. Zo hebben meerdere mensen na het weekend hun baan opgezegd.”

The Offline Club

“Door het grote succes van Het Leesweekend, merkten we op dat meer mensen bewuster willen omgaan met hun telefoongebruik, maar op een meer laagdrempelige manier dan Het Leesweekend.” Voor deze groep bedachten Ilya, Valentijn en Jordy The Offline Club. “We zien dat een community van gelijkgestemden er samenkomt. Het is een plek waar verschillende generaties samenkomen, echte gesprekken worden gevoerd en waar zelfs nieuwe vriendschappen en relaties kunnen ontstaan”, zegt Ilya.  

Dromen

Voor Ilya, Jordy en Valentijn is dit pas het begin. Hun ambities gaan namelijk verder dan alleen lokale evenementen; ze dromen ervan om The Offline Club naar verschillende plekken over de hele wereld te brengen, zoals New York. “We zien namelijk dat we over de hele wereld viral gaan met ons concept”, vertelt Ilya.

“Nu ik bewuster ben van mijn telefoongebruik, heb ik de regie over mijn eigen leven meer in eigen handen. Verwacht niet dat ik een heilige ben, want ik zou mijn telefoon nooit in de prullenbak gooien”, grapt Ilya. Een tip die deze offline goeroe heeft? “Begin klein. Ga eens op pad zonder telefoon, zoals tijdens het boodschappen doen. En zet je meldingen uit als het weekend is. Deze dingen maken al een groot verschil”, sluit Ilya af.

Ook genoeg van die hoge schermtijd en interesse om een avondje offline te gaan? Volg dan deze link.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF