fbpx

Verbeter je relatie in zeven dagen: een praktisch stappenplan van het bekende psychologenkoppel John en Julie Gottman

Wat is het geheim van succesvolle relaties? Psychologen John en Julie Gottman buigen zich al decennia over die vraag. In hun nieuwe boek Liefde, nu verkrijgbaar in het Nederlands, delen ze een praktisch stappenplan van zeven dagen voor het versterken van intimiteit en het behouden van een liefdevolle relatie.

Benieuwd hoe je je relatie in zeven dagen kunt verbeteren? We delen de belangrijkste punten uit het stappenplan van het bekende psychologenkoppel zodat je het zelf uit kunt proberen.

Dag 1: Maak contact

Op de eerste dag is het belangrijk om te letten op en positief te reageren op de pogingen van je partner om in contact te komen. Er zijn drie manieren waarop partners kunnen reageren: positief meedoen door te reageren, negeren door geen aandacht te schenken of zich af te wenden, of negatief reageren door geïrriteerd of boos te worden en de connectie te verstoren. Stellen die succesvol zijn, draaien vaker naar elkaar toe dan dat ze zich afwenden of tegen elkaar keren.

Dag 2: Stel een belangrijke vraag

Op de tweede dag is het belangrijk dat partners elkaar weer grote, diepgaande vragen stellen, net zoals ze deden toen ze voor het eerst aan het daten waren. Vaak gebeurt het dat na verloop van tijd, in relaties, de gesprekken vooral gaan over praktische zaken, zoals wie het eten zal klaarmaken of wie de kinderen van school haalt. Dit laat weinig ruimte over om nieuwsgierig te zijn naar elkaar of het gevoel te hebben dat je echt begrepen wordt. De Gottmans moedigen koppels aan om deze soort vragen te stellen en vervolgens te ontdekken wat de antwoorden onthullen. Uit hun onderzoek blijkt dat koppels die blijvend geïnteresseerd zijn in elkaar, bij elkaar blijven.

Dag 3: Bedank de ander

Op de derde dag wordt aan koppels voorgesteld om kritiek op elkaar te vermijden, wat vaak het standaard gedrag is in veel relaties. In plaats daarvan wordt aangeraden om waardering en dankbaarheid te tonen voor wat elke partner bijdraagt, en elkaar daarvoor expliciet te bedanken. Volgens het onderzoek van de Gottmans blijkt dat koppels die bij elkaar blijven niet noodzakelijkerwijs meer aardige dingen voor elkaar doen, maar wel elkaars positieve gedrag erkennen.

Dag 4: Geef een oprecht compliment

Op de vierde dag wordt aangeraden dat partners elkaar complimenten geven en vriendelijk zijn in plaats van kritiek te geven. Volgens het onderzoek van de Gottmans zijn gelukkige, langdurige koppels in staat om gemakkelijk te zeggen wat ze leuk vinden aan elkaar en kunnen ze positieve verhalen delen over hun leven samen tot nu toe. Hoewel sommige problemen in een huwelijk niet opgelost kunnen worden, kunnen stellen die de tijd nemen om elkaar te complimenteren beter omgaan met de moeilijkheden op de lange termijn.

Dag 5: Vraag om wat je nodig hebt

Op de vijfde dag worden partners aangemoedigd om vrede te sluiten met normale menselijke behoeften. De Gottmans beweren dat velen van ons hebben geleerd dat het hebben van behoeften ons zwak en onaantrekkelijk maakt. Als gevolg daarvan onderdrukken we onze behoeften in relaties en verwachten we van onze partners dat ze gedachten kunnen lezen. En wanneer ze niet miraculeus aan onze behoeften voldoen, bekritiseren we hen. De Gottmans benadrukken dat het veel minder schadelijk is om een behoefte uit te spreken dan te bekritiseren. Ze moedigen lezers aan om te oefenen met uitleggen waarom ze persoonlijk iets nodig hebben, in plaats van hun partners aan te vallen op hun fouten.

Dag 6: Raak de ander aan

Op de zesde dag wordt het probleem van minder seks in een lange relatie subtiel aangepakt, niet door rechtstreeks te praten over seks, maar door meer aandacht te besteden aan knuffelen en aanraken. Het onderzoek van de Gottmans laat zien dat koppels die vaker knuffelen niet alleen vaker seks hebben, maar dat fysiek contact ook helpt om de relatie tussen het stel te verbeteren en hun persoonlijke gezondheid te bevorderen.

Dag 7: Prik een datum voor een afspraakje

Op de zevende dag is het belangrijk dat stellen, ongeacht hoe druk ze het hebben, een date-avond inplannen. Tijdens deze avond brengen ze samen tijd door om elkaar beter te leren kennen zoals ze nu zijn. Er zijn geen vaste regels voor deze avond, behalve dat er geen schermen gebruikt mogen worden en dat het los moet staan van de dagelijkse routine. Dit helpt tegen het moderne probleem van eenzaamheid in een huwelijk, waarbij partners zich ongezien of genegeerd voelen door hun echtgenoten.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF