fbpx

Vera Camilla inspireert met haar openheid over mentale gezondheid op sociale media: ‘Ik had nooit gedacht dat ik ooit weer zo gelukkig zou zijn als nu’

Als één van de eerste beauty influencers was Vera Camilla op YouTube te vinden. Hoewel je op sociale media vaak het perfecte plaatje ziet, laat Vera ook de andere kant zien. Ze dealde jarenlang met een angststoornis en kreeg ook een burn-out en depressie te verduren. Op ‘The Self-Made Summit‘ gaf ze een talk over mentale gezondheid en WENDY sprak met haar.

Je sprak op The Self-Made Summit over mentale gezondheid. Waarom is dat een belangrijk onderwerp voor jou?

‘Veel vrouwen krijgen te maken met mentale gezondheid. Denk aan controle dwang, bij het weggaan van huis. Heb ik de deur wel dicht gedaan? Is mijn stijltang wel uit de stekker? Iets kleins kan uitgroeien tot iets waar je niet mee om weet te gaan. Daarom denk ik dat die openheid heel erg belangrijk is om het gesprek te normaliseren. Je kan je controle beter niet voeden. Veel mensen weten dat nog niet, omdat het taboe nog steeds zo groot is.’

Je hebt zelf ook erg last gehad van angsten, hoe is dat voor je?

‘Al van jongs af aan heb ik veel ervaring met angsten. Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven. Inmiddels weet ik ook hoe ik er mee om moet gaan en hoe ik het niet voed. Het speelt zich allemaal in mijn hoofd af en daardoor kan het heel groot lijken, terwijl dat niet altijd de realiteit is.’

Onlangs ben je de podcast ‘wie dit luistert is gek’ begonnen, waarom?

‘Om al mijn gedachtes openlijk te vertellen. Ik merkte dat ik het vaak over het onderwerp had, maar dan in een losse Instagram story of post. Nu deel ik al mijn bevindingen en mijn ervaringen in mijn podcast. Als je dealt met angst of depressie, luister dan naar de podcast. De afleveringen zijn ook echt kort, zodat het makkelijk iets is wat je luistert als je niet lekker in je vel zit of iets wil weten.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Ik ben het meest trots als ik uit mijn comfort zone stap. Op zo’n podium staan, als hier op ‘The Self-Made Summit’, is een goed voorbeeld daarvan. Ik heb echt mega faalangst; ik vind het heel spannend om voor veel mensen te spreken. Dan ben ik toch heel trots dat ik het gedaan heb. Alhoewel ik ook denk, ik moet er wel beter in worden. Ik ben nog niet zo trots als ik kan zijn. Het is heel goed om trots te zijn op alle spannende dingen die je toch doet. Ook al vind ik dit eng, heb ik het toch gedaan. Daar sta ik vaak bij stil.’ 

Is dat ook jouw grootste tip: probeer je angst te blijven overwinnen?

‘Wanneer je struggled met angst, kan je de neiging hebben om iets niet te doen, omdat je blokkeert. Je angst eigenlijk zegt: ga niet de deur uit, want er gebeurt iets ergs. Of: je moet dit niet doen, want dan gebeurt er een ongeluk. Het is heel belangrijk om niet naar je angst te luisteren. Angst is een slechte raadgever zeggen ze wel eens, maar dat is ook écht zo. Luister niet naar je angst. Doe wat je wil doen en doe wat je moet doen. Leef je leven ondanks de angst. Dat is heel moeilijk, maar daardoor overwin je echt iets wanneer je wel iets doet wat je eng vindt. The magic happens buiten je comfort zone, daar geloof ik echt in. Sommige dagen trek je het niet en dat is prima. Als het maar niet het grootste deel van de tijd is dat je blokkeert, doordat je niet durft.’

Kun jij nu zeggen dat je gelukkig bent?

‘Ja! Onlangs ben ik verhuisd naar Arnhem. Ik ben heel blij in mijn relatie, we zijn al negen jaar samen en sterker dan ooit. Én ik ben heel blij met wat ik nu doe. Niet elke dag ben ik even gelukkig, maar hoe ik mij nu voel, zo heb ik mij jaren niet gevoeld. Ik had nooit gedacht dat ik ooit weer zo gelukkig zou zijn als nu.’

Dit jaar sprak onder andere Vera Camilla op The Self-Made Summit. Volgend jaar mag je op 14 maart een interessante verzameling nieuwe sprekers verwachten die je meer vertellen over hoe je je als vrouw het beste door het (professionele) leven kan bewegen. Tickets zijn reeds te koop op: www.theselfmadesummit.comWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF