fbpx

Tips voor het samenstellen van je favoriete keuken!

De keuken is het centrum van ieder huis. De plek waar we veel tijd doorbrengen om uitgebreid te koken, maar ook met elkaar te kletsen onder het genot van een hapje en drankje. Overweeg je een nieuwe keuken, maar ontbreekt het je nog aan inspiratie? We helpen je in dit blog met enkele stappen op weg naar jouw ideale keuken.

Inspiratie opdoen

Start met het maken van een moodboard. Verzamel bijvoorbeeld op Pinterest allerlei elementen waar jij gelukkig van wordt. Dit kan variëren van kleuren tot indelingen en van stijlen tot accessoires. Maar je kunt natuurlijk ook keuken inspiratie op doen op verschillende blogs of websites van verschillende keukenspecialisten. En ga gewoon eens langs bij een aantal keukenshowrooms. Zo ontdek je wat er allemaal mogelijk is en kom je wellicht jouw droomkeuken al tegen.

Budget afkaderen

Het is ook slim om te kijken naar het budget, wordt het een goedkope keuken of hebben jullie gespaard voor een moderne keuken met luxe apparatuur? Uiteraard hangt de prijs ook samen met de grootte van je keuken. Een kleine keuken zal vanzelfsprekend minder duur zijn dan een ruime woonkeuken. En het budget hangt vaak ook samen de materiaalkeuze en de afwerking van de keuken.

Een nieuwe keuken plaatsen doen we niet elk jaar. Het is best een grote stap en er zit ook een aardig prijskaartje aan verbonden. Zijn jullie toe aan een nieuwe keuken? Kijk dan eerst aan de hand van jullie moodboard wat jullie zouden willen en of dit binnen het budget past. Valt het veel duurder uit, dan kan je ervoor kiezen de keuken plannen te versimpelen of misschien nog een paar jaar door te sparen. Een keuken is een aardige investering, maar je hebt er, als het goed is, ook weer vele jaren plezier van. Bezuinigen op luxe extra’s kan een optie zijn, maar kunnen er ook voor zorgen dat je later spijt hebt van je keuze.

Welke keukenstijl?

Kijk eens naar je gemaakte moodboard en kijk of je hier een bepaalde keukenstijl in herkent. Of misschien heb je al een stijl in je hoofd en daar je moodboard op gebaseerd. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden, maar met een gewenste stijl in gedachte elimineer je een hoop opties. Een veelvoorkomende keukenstijl is de landelijke keuken. Hier speelt hout een grote rol en zorgen sierlijke afwerkingen voor de kenmerkende warme nostalgische sfeer. De industriële keuken daarentegen kenmerkt zich door een stoere uitstraling en grove materialen. Er wordt vaak RVS gebruikt in combinatie met beton, metaal of natuursteen. Daartegenover staat de moderne keuken met gewaagde combinaties en opvallende indelingen. In een design keuken is vaak de nieuwste van de nieuwste apparatuur te vinden, zoals een design kraan of afzuigkap met kookveldafzuiging.

Keukenstijlen combineren

Toch is het ook mogelijk om sommige elementen uit de keukenstijlen met elkaar te combineren. Industrieel en landelijk passen bijvoorbeeld goed bij elkaar. De industriële materialen worden verzacht door het gebruik van hout en typisch landelijke accessoires. Modern en industrieel liggen ook dicht bij elkaar. In deze combinatie wordt gebruikgemaakt van ruwe materialen, maar wel met een strakke afwerking en moderne elementen.

Keukenopstelling

Naast de keukenstijl is de keukenopstelling een belangrijk element om over na te denken. Heb je maar een wand, dan kies je het best voor een rechte keuken. Bij meerdere wanden is een hoekkeuken een mogelijkheid. Heb je juist veel ruimte, dan is een keuken met kookeiland of een keukenbar een optie. Een open keuken zorgt voor meer gezelligheid en een verbinding met de woonkamer en je bezoek.

Keuken samenstellen

Heb je helemaal duidelijk wat en hoe je het wilt? Dan is het tijd om je keuken samen te stellen. Dit kan samen met een adviseur, maar er zijn ook veel keukenzaken die een online tool hebben waar je jouw keuken in 3D kunt ontwerpen. Je kunt dit ook gebruiken als een eerste stap voordat je met een adviseur om tafel gaat. Door je idee en wensen op tafel te leggen kan de adviseur je nog extra tips geven waar je op moet letten om teleurstellingen te voorkomen.

Je hoeft niet per se een hele nieuwe keuken te kopen om de keuken persoonlijker te maken. Ook met een aantal creatieve tips kun je jouw keuken personaliseren.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF