fbpx

Tip voor een leuk dagje (of nachtje) uit deze zomer: het eiland Pampus in het IJsselmeer

Voor de productie van ons zomernummer ZOMER OP EEN EILAND waren we op het eiland Pampus. Heel leuk voor een dagje uit deze zomervakantie! Of blijf er een nachtje slapen.

 

 

Het water rondom, het riet, de wind, het mistklokhuisje dat ooit als vuurtoren diende, het strandje, de bijzondere eenden met pullen in de waterkant: zodra je aanmeert op Pampus ben je, hoewel we hier nog vlak bij Amsterdam zijn, even helemaal los. Dat is het fijne van een bezoek aan een eiland: je laat het vasteland met alle dagelijkse beslommeringen letterlijk achter je, en komt meteen in de eilandmodus zodra je voet aan wal zet. Pampus is een oud forteiland en maakte ooit onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam; binnenin ligt nog een groot fort van waaruit ooit Amsterdam werd verdedigd en dat je kunt bezoeken. Na 1933 raakte het eiland vervallen en verlaten, en kwamen er alleen af en toe groepen per boot om te feesten, tot zes pioniers in 1986 besloten Pampus weer in ere te herstellen. Inmiddels is het eiland Unesco Erfgoed en komen er elk jaar 65 duizend bezoekers, is er een restaurant en kun je er in de zomer komen kamperen of overnachten in het mistklokhuisje. Er is een moestuin en er wordt hard gewerkt om het eiland volledig zelfvoorzienend en duurzaam te maken, met een eigen water- zuiveringsinstallatie en duurzame energieopwekking.

Noortje 4625 Tip voor een leuk dagje (of nachtje) uit deze zomer: het eiland Pampus in het IJsselmeer

Veerdienst

Pampus is in de zomermaanden elke dag open voor publiek van 10.30 uur tot 17.00 uur, behalve op maandagen. Elk uur vertrekt er een boot vanuit Muiden, in de weekenden is het ook mogelijk om van de veerdienst vanaf Amsterdam IJburg gebruik te maken. Op zaterdag gaan er ook een boot vanuit Almere. Informatie over alle afvaarten vind je op de site van Pampus.

Als forteiland moest Pampus in vroegere tijden zelfvoorzienend zijn en dat is nog steeds de filosofie van de club mensen die het eiland runt. Het voedsel in het paviljoen komt zoveel mogelijk uit de grote moestuin op het eiland. Leuke tip: in het paviljoen kun je een mandje pakken in plaats van een dienblad en met je spullen zelf een mooi plekje zoeken op het eiland voor een picknick. Op het kleine strandje bijvoorbeeld, of op de oostkant van het eiland, waar je mooi zicht hebt over het IJsselmeer. Duik in het IJsselmeer en de dag is compleet. Voor wie een nachtje op het eiland wil blijven: dat kan ook. Op woensdag en donderdag kun je een nachtje kamperen boeken op het eiland: er staat dan een volledig ingerichte tent voor je klaar en ‘s avonds kun je eten in het paviljoen. Op vrij- en zaterdagen is het pop-up restaurant Zomerlicht onderdeel van de camping: een culinaire beleving die het lekkerste eten combineert met een ultiem gevoel van vrijheid. Als de laatste gasten het eiland hebben verlaten opent er speciaal voor de kampeerders een goed gevulde doe-het-zelf-bar. Tot en met 26 augustus kun je ook overnachten in de B & B het Mistklokhuis.

WhatsApp Image 2020 07 04 at 17.38.56 Tip voor een leuk dagje (of nachtje) uit deze zomer: het eiland Pampus in het IJsselmeer

Zomerspecial van WENDY 

Het interview met Noortje Herlaar lees je in de extra dikke zomerspecial van WENDY met als thema ‘Zomer op een eiland’. Naast Noortje interviewden we ook Edsilia Rombley en Tooske Ragas op een eiland, reisden af naar Mallorca om binnenkijkers te maken bij Michael en Cindy Pilarczyk en drie andere Nederlanders die op Mallorca wonen en verzamelden de beste eilandtips voor de mooiste eilanden, met onder andere tips voor Curaçao, Kos en Bonaire. Natuurlijk ontbreekt ook Wendy’s lievelingseiland Ibiza niet in dit zomernummer. Daarbij geven we een gratis cursus Spaans weg zodat je deze zomer uit de voeten kunt op je Spaanse eiland, schreef bestsellerauteur Marion Pauw een zinderend zomerverhaal over seks na je vijftigste en vind je in dit nummer de grote zomerhoroscoop. Je koopt de nieuwe zomerspecial van WENDY vanaf nu in de winkel of in onze online shop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF