fbpx

Petra stopte met drinken: ‘Het alcoholvrije leven maakte mij een puurder mens’ + tips voor dry january

In een wereld waarin alcohol bijna niet weg te denken is, kan het soms lastig zijn om bewust te kiezen voor een alcoholvrij leven. Wanneer je dit al langer overweegt kunnen dingen als dry january jou net het duwtje in je rug geven. Petra Moes weet er zelf ook alles van. Ze dronk langer meer dan goed voor haar was en wees alcohol de deur.  

‘Het besef kwam toen ik de bodem raakte op weg naar huis. Op dat moment werkte ik bij Tivoli, en bevond ik mij in een cultuur van drank. Na een avondje stevig borrelen met mijn collega’s viel ik van mijn fiets. Nu is het mooi geweest, dacht ik. Langere tijd was ik eigenlijk bang om te stoppen met drinken; hoe kon het leven nog leuk zijn? Maar nu was het menens en wist ik dat verandering nodig was. Hiervoor moest ik mezelf in de spiegel aankijken en onder ogen komen wat mij tegenhield. Eerst probeerde ik om drie weken niet te drinken, wat veel makkelijker ging dan gedacht. Direct voelde ik mij beter. Mijn lichaam reageerde er goed op. Zo werd mijn huid beter en merkte ik dat ik begon af te vallen. Laat ik er drie maanden van maken, dacht ik.’

Geaccepteerd smeermiddel

‘De reden dat het zo moeilijk is om te stoppen met alcohol drinken is vaak te wijten aan de sociale druk. Na het moment dat ik besloot om te stoppen met drinken, merkte ik waar alcohol zoal in verweven is. Zo is er altijd wel iets te vieren, rouwen of weg te drinken. Door alcohol te drinken kun je bepaalde emoties onderdrukken of verdoven, maar hierdoor blijf je weg van de pure kern; je echte zelf. Persoonlijk merkte ik tijdens het jaar waarin in stopte met alcohol hoe ver ik eigenlijk van de dingen vandaan stond. Ik ontdekte dat ik gewend was geraakt aan het idee om mezelf met een borrel op ergens doorheen te trekken. Ik zei of deed dingen waar ik niet honderd procent achterstond. Hoe meer ik dronk, hoe verder ik van mezelf verwijderd raakte.

Tuurlijk kan alcohol ook goede dingen teweegbrengen. Het was bijvoorbeeld een goed smeermiddel in de gesprekken met mijn vader. Hij was namelijk nooit echt een prater, maar met een borrel op kwamen de gesprekken ineens los. We hebben daardoor mooie waardevolle gesprekken over vroeger kunnen voeren.’

Heel normaal

‘Eigenlijk was alcohol voor mij net zoals een ontbijtje. Zo dronk ik eigenlijk iedere dag wel een wijntje. Als ik ging koken ging de fles open, daarna dacht ik: ach, wat maakt het nu nog uit. Voor dat je het weet zit je in een patroon. En je lichaam is zeer gehoorzaam aan je wensen, waardoor het precies doorheeft wanneer je op het punt staat om iets te gaan drinken. Elke avond gaat de spanning in je lichaam omhoog, vlak voordat je een wijntje drinkt. Het is een soort stressreactie van je lijf op wat je gaat doen.

Nu wil ik absoluut niet zeggen wat slecht is en wat niet, maar ik denk wel dat het goed is om eerlijk te zijn naar jezelf. Dan ga je pas echt iets aan en zul je het pure contact met je omgeving des te beter beleven. Wat wil jij echt en wat zijn je verlangens? Alcohol kan dingen troebel maken die niet troebel zouden moeten zijn. Ga bij jezelf na wat voor jou van belang is om in het nieuwe jaar de juiste keuzes te maken. Niet voor een ander, maar voor jezelf.’

Tips van Petra om te stoppen met alcohol

-Neem alcoholvrije drankjes mee, anders is er niks voor jou. Je zult zien dat iedereen wil proeven.

-Weet waarom je wil stoppen met drinken. Het gaat er niet omdat het niet mag, maar om wat je juist wel wil bereiken. Denk aan meer trots, vrijheid, zelfzorg of er beter voor een andere kunnen zijn. Zorg dat het fundament er staat, maar wel vanuit positieve benadering.

-Liefde is belangrijk, echt contact gaat daarover. Als je stopt met drinken zul je dit des te meer ervaren.

-Kom je angsten onder ogen. Alles wat je onder het tapijt veegt wordt groter. Als volwassen mens kun je meer aan dan je denkt.

-Bereid jezelf praktisch voor. Wat ga ik zeggen? Ga jezelf niet verantwoorden. Houd het licht, houd het simpel. Schrijf op.

-Maak het SMART, dus meetbaar. Maar wees wel reëel. Als je besluit om honderd dagen niet te drinken in de tijd dat je gaat trouwen weet je dat de uitdaging groter is. Neem kleine stapjes.

-Spreek het hardop uit.

Petra schreef het boek De Kunst van Nuchter Leven en geeft in januari 4 keer een live zoom sessie. Er is ook een online cursus als je met haar methode aan de slag wil. www.petramoes.nl


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF