fbpx

Sosha Duysker heeft voor de liveshow ‘Voor het leven’ een schilderij voor haar overleden moeder gemaakt: ‘Het is zo fijn dat ik op deze bijzondere manier mijn moeder kan eren’

Op 11-jarige leeftijd overleed de moeder van Sosha Duysker aan borstkanker. Voor de liveshow ‘Voor het leven’ maakte ze een kunstwerk voor haar moeder. Deze zal op 30 mei om 21:25 onthuld worden. Voor de liveshow hebben verschillende bekende Nederlanders een schilderij gemaakt. Ook delen ze hun ervaring met de ziekte kanker in een korte video. Wij vroegen aan Sosha hoe het was om deel te nemen aan het programma.

Hoe was het voor jou om deel te nemen aan dit programma?

‘Ik vond het echt heel bijzonder dat ik gevraagd werd om deel te nemen aan dit programma. Het was bijna alsof ik iets terug kon doen voor mijn moeder. Mijn moeder is toen ik elf jaar was overleden aan de gevolgen van kanker. Ze kreeg eerst borstkanker, daarna werd ze schoon verklaart. Even later kwam het weer terug met uitzaaiingen in haar hersenen. Daarna ging het heel hard. Ze was 48 toen ze stierf. Ik heb tijdens het meedoen aan dit programma heel veel aan mijn moeder gedacht en elke dag denk ik nog steeds aan mijn moeder, maar na verloop van tijd krijgt het wel een andere vorm. Een ander soort aanwezigheid in je leven. In eerste instantie was ik een kind van elf, dus ik had geen flauw idee wat er gebeurde op het moment dat ik mijn moeder verloor. Het had zo ongelofelijk veel impact. Ik ben heel erg op slot gegaan, vooral emotioneel gezien. Jaren later kwam dat er pas uit en dacht ik: ik moet hier iets mee. Ik ging in therapie en daardoor kwam er meer ruimte om de rouw bewust een plek in mijn leven te gaan geven, ondanks dat mijn moeder er niet meer fysiek is. Ik vind het daarom heel mooi dat ik haar via dit programma kan eren.’

Heb jij het overlijden van je moeder inmiddels een beter plekje kunnen geven?

‘Ze had altijd al een plekje in mijn leven en ik ga meerdere malen per jaar naar haar graf toe. Ik zorg altijd dat het graf er eerbiedig bij ligt. Regelmatig leg ik bloemetjes bij haar neer. Om dit schilderij voor haar te maken, was de bezegeling van een periode. Op hele jonge leeftijd werd ik al geconfronteerd met de vergankelijkheid van het leven en wanneer dat besef komt, ga je anders leven. Haar overlijden heeft mij en mijn kijk op het leven voorgoed veranderd. Ik heb er een soort extra dementie bijgekregen en ik besef mij meer dan ooit dat je maar één leven hebt.’

Waar haalde je de inspiratie voor het kunstwerk vandaan?

‘Ik ben sowieso geen kunstenares, haha. Het is een soort realistisch en waarheidsgetrouw schilderij. Ik  wilde iets abstracts schilderen met mijn eigen ideeën en creativiteit. Ik kan alvast verklappen dat het in ieder geval iets is met het getal 48. Op deze leeftijd is ze gestorven en daaromheen heb ik allerlei kleuren gebruikt. Mijn moeder was een heel kleurrijk en stralend persoon, dus er zit ook een zon in het schilderij. Er zijn nog steeds zoveel vrienden, familie en kennissen die zo lovend over haar praten. Ze heeft heel veel indruk achtergelaten en een grote impact op veel levens gehad, omdat ze altijd voor iedereen klaar stond. Ik probeer te leven op een manier die haar eert. Ik wil indruk maken op mensen hun levens en ze verder helpen waar ik dat kan. Adviezen geven, luisteren en gewoon er voor iemand zijn.’

Wat hoop je met je deelname van het programma te bereiken?

‘Ik hoop dat mensen er steun uithalen. Ik hoop de boodschap mee te kunnen geven: het komt goed, je bent veel veerkrachtiger dan je denkt. Met mij is het ook goed gekomen en geloof me, ik heb ook van heel ver moeten komen.’

Ben je benieuwd naar de reacties op je schilderij?

‘Ja tuurlijk! Maar ik heb echt geen flauw idee hoe de mensen gaan reageren. Ik hoop dat mensen het mooi vinden. Ik ben niet super goed in schilderen, maar ik ben er zelf heel blij mee. Verbazingwekkend genoeg heeft het heel goed uitgepakt. Ik ben er in ieder geval trots op en het was een super ervaring.’

De bekende kunstenares Judith de Leeuw heeft een levensgroot kunstwerk gemaakt op het gebouw van de SSH op de Kop van Zuid in Rotterdam. Iedereen in Nederland kan een stukje van dit kunstwerk kopen en bijdragen aan een betere toekomst voor mensen met kanker. Op 30 mei om 21:25 is de live onthulling te zijn bij AVROTROS op NPO 1!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF