fbpx

Simone Levie belandde in de schulden, maar runt nu een miljoenenbedrijf: ‘Ik ben niet meer bang om te verliezen’

Simone Levie (40) had haar eigen social media marketingbedrijf. Het bedrijf was een groot succes, maar na een mislukte samenwerking belandde Simone diep in de schulden. Uiteindelijk wist ze uit de schulden te komen en nu runt ze een succesvol miljoenenbedrijf.

‘Op het moment dat ik de samenwerking met een vrouw aanging, ging het helemaal fout. Samen zouden we een cursus organiseren om ondernemers te helpen het internet te gebruiken. De deelnemers die zich aanmeldden moesten een bedrag betalen, wat werd overgemaakt op de rekening van die vrouw. Ik wilde natuurlijk ook een deel van dat geld ontvangen, aangezien we het programma samen deden. Dit ging helemaal mis. Ze wilde me niet meer betalen. Op een gegeven moment stuurde ze me een bericht waarin ze vertelde dat ze aan de groep had meegedeeld dat zij nog maar de enige coach en trainer zou zijn. Dit had ze helemaal niet met mij besproken. Ze dacht dat ze het beter kon zonder mij erbij. Ik ben iemand die best wel makkelijk een stapje achteruit doet en door die vrouw ging ik best wel aan mezelf twijfelen. Gelukkig waren de deelnemers van het programma het er ook niet mee eens dat ik eruit werd gewerkt door deze vrouw. Zij hadden immers bewust voor mij gekozen. Het was heel fijn om deze bevestiging te krijgen.’

Eigen bedrijf

‘Toen ik mijn man leerde kennen waren we allebei niet blij met onze baan. We besloten om samen een bedrijf te gaan beginnen, maar wisten nog niet goed wat voor bedrijf. Het internet heb ik altijd al interessant gevonden, ik heb ook bedrijfscommunicatie en digitale media gestudeerd. In 2008 ben ik begonnen met een blog, waarop ik onder andere schreef over hoe Twitter en Facebook werken. Ik ben begonnen met netwerken met ondernemers. Van die ondernemers kreeg ik al snel de vraag of ik workshops wilde geven over de werking van Twitter en Facebook. Zo zijn mijn man en ik ons social media marketingbedrijf begonnen. We rolde van de ene opdracht in de andere. We gaven bedrijven het advies om een blog te beginnen. Ze vroegen aan ons of wij ze konden helpen met het maken van zo’n blog of interactieve website. Ik weet zelf wel goed hoe websites in elkaar zitten, maar ik ben geen programmeur. We zijn toen gaan werken met programmeurs uit de Filipijnen. Zo zijn we ons bedrijf begonnen, waarmee we workshops gaven en bedrijven konden helpen met het beginnen van een blog of interactieve website. We gingen met steeds grotere bedrijven werken en het liep erg lekker.’

Twijfels

‘Een tijdje nadat we ons bedrijf waren begonnen werd ik zwanger. Tijdens de zwangerschap kreeg ik steeds meer mijn twijfels bij ons bedrijf. Vooral toen ik na de bevalling terugkwam op kantoor werden deze twijfels erg sterk. Voor mijn gevoel was de passie helemaal weg. Ik had eerst altijd de droom om het grootste internetkantoor van Nederland te worden, maar toen ik terugkwam op kantoor voelde ik dat niet meer. We moesten met bedrijven samenwerken en ideeën pitchen. Ik wist zelf wel dat dat het beste idee was, maar dan moest ik ook rekening houden met de wensen van de managers. Ik moest me aanpassen aan bedrijven en ik kon niet genoeg mijn creativiteit kwijt. Ik had dus mijn twijfels, maar we hadden personeel en ik durfde ook geen knopen door te hakken om met mensen te stoppen. We kregen een stuk minder klanten, omdat onze energie minder was.’

Schulden

‘Het aantal klanten liep steeds meer af, waardoor we op een gegeven moment geld moesten lenen bij de bank. We hebben zelfs geld geleend bij onze ouders, maar dat raakte al vrij snel op. Uiteindelijk moesten we stoppen met ons personeel, omdat we het niet meer konden betalen. Ik vond het heel moeilijk om die knoop door te hakken en mensen teleur te stellen. Het gekke was dat ik me er niet voor schaamde dat we in de schulden zaten en dat ik ook niet bang was. Mijn man wilde een baan zoeken, maar ik geloofde niet dat dat ons zou helpen. Ik wilde graag ondernemers helpen met het ondernemen en hoe ze het internet kunnen gebruiken, maar dan doormiddel van een eigen programma. Ik vond mezelf alleen niet goed genoeg als coach. Toen ben ik gaan samenwerken met een vrouw die een ervaren coach was en heel commercieel was. Ik vertrouwde niet genoeg op mezelf, dus daarom had ik haar hulp ingeschakeld. Dit bleek alleen geen goede zakenpartner te zijn. In die periode was ik zwanger van mijn tweede kindje en daarom heb ik het een beetje losgelaten. Mijn man heeft het verder met haar afgerond. Ik weet nog dat ik een keer zo’n gemene mail van haar kreeg, waardoor ik eerst ontzettend boos op haar was. Ik had natuurlijk allerlei zwangerschapshormonen. Toen ik zo boos was kreeg ik opeens een licht gevoel in mijn buik en voelde het alsof mij baby’tje tegen me zei: “Simone, je moet het nu zelf doen. Je moet je niet meer afhankelijk van anderen opstellen. Je moet er zelf helemaal voor gaan.” Door dit gevoel ging bij mij de knop om en ben ik er vol voor gegaan.’

Overwinning

‘Na deze eyeopener ben ik begonnen met het opnemen van filmpjes. In deze gratis filmpjes legde ik uit hoe je mailtjes verstuurt via Mailchimp. Deze training gaf ik al vaker en dan kreeg ik er best wel een groot bedrag voor, maar nu deed ik het helemaal gratis en online. Dit was één van de eerste onlinetrainingen in Nederland die je zo kon volgen. Er deden toen iets van 2000 mensen mee aan deze Mailchimp-cursus, maar ik had er nog geen businessplan aan gekoppeld. Terwijl ik daar mee bezig was kwam ik terecht bij een cursus van een Amerikaanse ondernemer. Ik wilde me graag voor deze cursus inschrijven, maar ik zat in de schulden. Uiteindelijk heb ik toch met mijn eigen creditcard die training gekocht, waarbij ik in termijnen kon betalen. Bij die cursus zag ik de enorme community van vrouwen die online willen ondernemen. Je leerde in deze cursus heel goed hoe je online een bedrijf kon neerzetten, maar niet echt hoe je technisch gezien een online programma moest maken. Zo ontstond bij mij het idee om zelf zo’n cursus te starten, waarin die kant van het online ondernemen wel wordt besproken. Ik wilde mensen leren hoe ze een online programma kunnen maken. Dat idee heb ik gepitcht, doormiddel van een lessenplan dat ik had opgesteld in Excel. Dit plan heb ik naar een aantal mensen uit mijn netwerk gestuurd. De mensen waar ik het naar had gestuurd reageerden heel enthousiast. Ik durfde er best wel een hoge prijs voor te vragen. Ik had zoiets van: als er vijf mensen aan deze cursus willen deelnemen ben ik al tevreden. Vervolgens heb ik dit idee naar alle mensen die mijn Mailchimp-cursus volgden gestuurd. Uiteindelijk startte ik de training met meer dan honderd deelnemers. Wat ik van mijn periode in de schulden heb geleerd is dat ik heel praktisch ben en no matter what er altijd uit kan komen. Ik weet nu echt dat ik op mezelf aankan. Ik ben daardoor nu ook niet bang om te verliezen. Stel dat er iets misgaat, dan weet ik nu dat ik altijd opnieuw kan beginnen.’

Succes

‘Het was heel bizar om te zien dat er zoveel mensen aan mijn online cursus mee wilden doen. Ik wist niet wat me overkwam. Zo merkte ik dat het wel echt een succes was. Het voelde alsof ik de code had gekraakt. We zijn toen echt door gaan pakken. We hebben de training verder ontwikkeld, ik heb een boek geschreven en we zijn events gaan organiseren. Dit heeft zich uiteindelijk ontwikkeld tot een miljoenenbedrijf.  Wat heel leuk is, is dat mijn man ook bij dit bedrijf betrokken is. We doen het nog steeds samen. We hebben nu ook onze eigen software ontwikkeld. Dat heeft mijn man samen met een Filipijnse programmeur, die ook nog steeds bij ons werkt, gedaan. Het leuke is dat we nu zo’n zeven jaar verder zijn en we het effect van het bedrijf kunnen zien. Van veel mensen die onze cursus serieus hebben opgepakt kan ik nu zien dat ze echt succesvolle bedrijven hebben opgestart. Het is heel gaaf om te zien hoe succesvol sommigen nu zijn. Ik merk dat ik vooral vrouwen aantrek. Dat komt waarschijnlijk doordat ik er echt voor sta dat vrouwen meer moeten gaan verdienen. Mijn passie haal ik niet uit het geld, maar uit het bijdragen aan het succes van anderen.’

Boodschap

‘Mijn doel met mijn werk is het inspireren en motiveren van vrouwen. Ik zou het tof vinden om meer vrouwelijke miljonairs te zien. Ik denk dat het goed is voor de wereld als er meer vrouwen zijn die veel geld verdienen en daarom wil ik graag mijn steentje bijdragen aan het succes van vrouwen. Momenteel ben ik bezig met een nieuwe cursus, genaamd de ‘zelfvertrouwen challenge’. Met deze gratis cursus ga ik samen met Cathelijne Vermeulen mensen helpen om inzichten te geven in wat hen blokkeert in hun zelfvertrouwen. Het is zo bijzonder om verhalen te horen van vrouwen die je hebt geïnspireerd. Zo hoorde ik van iemand die heel lang de droom had om een kapperszaak op te starten en dat ze dat na het lezen van mijn boek ook echt is gaan doen. Dat is heel mooi, als je mensen zo kunt motiveren. Mijn belangrijkste boodschap voor vrouwelijke ondernemers is dat je jezelf niet moet onderschatten. We onderschatten soms hoeveel impact we kunnen hebben op de levens van anderen. Je bent er niet altijd bewust van, maar je kunt echt veel voor anderen betekenen. Het is heel zonde dat we onszelf vaak zo klein maken.’

Simone haar ‘Zelfvertrouwen challenge’ gaat op 1 november 2021 van start. Meer weten? Klik dan hier.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF