cateringbedrijf

Sandra en Rodney zijn een eigen cateringbedrijf begonnen op Ibiza: ‘We zijn onze eigen baas en ervaren daardoor heel veel vrijheid’

Sandra Limoen (51) en Rodney Limoen (54) zijn 9,5 jaar geleden naar Ibiza verhuist. Op Ibiza zijn ze hun eigen cateringbedrijf genaamd Cook it begonnen. Ze organiseren onder andere verschillende kookworkshops of komen bij je thuis om een heerlijk verzorgde maaltijd koken. 

Verhuizen

Sandra: ‘Ik wilde altijd al graag naar Ibiza verhuizen. Het is een hele fijne plek en het is er 365 dagen mooi weer. Uiteindelijk zijn we 9,5 jaar geleden hiernaartoe verhuisd. Sinds een jaar zijn we hier bezig met ons eigen bedrijf. Voor corona hadden we allebei een goede baan dus waarom zou je dan een eigen bedrijf beginnen. Na corona hadden we eigenlijk niks meer te verliezen en besloten we om toch de stap te zetten om voor onszelf te beginnen. Dit was iets wat we al heel lang in ons hoofd hadden. Ons bedrijf starten ging ook vrij gemakkelijk en het was al snel een succes. We werken nu heel veel samen in ons bedrijf terwijl we in Nederland altijd langs elkaar heen liepen. Rodney werkte vaak in de avond en ik overdag. Hier zijn we veel meer samen.’

Rodney: ‘Ik ben al meer dan 35 jaar professioneel kok. Toen we hierheen zijn verhuisd heb ik dat voorgezet. Ik heb hier in verschillende restaurants gewerkt en meerdere keukens opgezet. Ik vind Ibiza een heel mooi en fijn eiland. Het is er groen en de zon schijnt nagenoeg altijd. Nederland vond ik altijd heel druk en gehaast. Vaak had je slecht weer en je stond je altijd in de file. Hier heb je dat allemaal niet. Het is hier zo rustgevend.’

Kookworkshops

Rodney: ‘Het is hier ontzettend duur om een restaurant te beginnen en er zijn ook al heel veel verschillende restaurants. Dat maakt het lastig om dat op Ibiza te beginnen. Daarom zijn we gestart met verschillende kookworkshops. Je kan bij ons onder andere een tapas kookworkshop doen. Ik zorg er dan voor dat alle ingrediënten er zijn en dat er een menu klaarligt. Op dat menu is een stappenplan te vinden zodat je weet hoe je de hapjes klaar moet maken. Ik kijk toe en geef af en toe instructies. Verder bemoei ik me er niet heel veel mee. Als je gewoon alle stappen volgt, maak je zelf de lekkerste tapas hapjes.’

Sandra: ‘Bij onze kookworkshops komen we bij mensen thuis of we regelen zelf een plek waar ze naartoe kunnen komen. Wanneer iedereen binnenkomt krijgen ze een welkomstdrankje, meestal een Cava. Rodney vertelt dan hoe de workshop in zijn werk gaat. Wanneer ze gekookt hebben, wordt alles op tafel gezet. We zorgen ervoor dat deze tafel dan leuk is aangekleed. Tussendoor kunnen ze altijd wijn bestellen of iets dergelijks als ze tijdens het koken wat willen drinken. Op het einde gaat iedereen samen aan tafel om te proeven wat ze gemaakt hebben. Als afsluiter krijgen ze nog een Hierbas. Dit is een populair kruidendrankje op Ibiza. Verder organiseren we ook nog Paella kookworkshops.’

Totaal beleving

Sandra: ‘We komen ook vaak bij mensen thuis om daar verschillende gangen-diners te maken. Hierdoor komen we op heel veel mooie plekken. Ook ontmoeten we hele diverse mensen. Iedereen is in vakantiesfeer of heeft een feestje. Daardoor is iedereen altijd vrolijk. Dit maakt het ontzettend leuk om te doen. We komen onder andere barbecues, paella’s en tapas voorbereiden. Afgelopen week hadden nog een luxe barbecue. Ze wilden er toen een tafel bij die helemaal gedecoreerd was. In sommige gevallen is het echt een totaal beleving. Mensen krijgen dan een gedekte tafel, een gangen-diner en een wijn arrangement. We zoeken dan de wijnen bij het menu uit. Dit kan van 3-gangen tot hoeveel je er maar wil. Grote groepen kunnen ook bij ons terecht.’

Vrijheid

Rodney: ‘Doordat je eigen baas bent ervaren we zoveel vrijheid. Je gaat lekker op je gemakje boodschappen doen en kan creatief zijn met je eigen ideeën. Ik hoef me niet te houden aan de eisen van een restauranteigenaar. Daardoor kan ik mijn eigen menu bepalen, maar ik hou natuurlijk wel rekening met de wensen van mijn gasten. We bepalen het verder allemaal helemaal zelf en dat is heel prettig. Je komt ook nooit gestrest bij mensen thuis. Het is wel elke keer een verassing wat voor fornuis er staat. We komen vaak bij hele mooie huizen, maar soms vergeten ze een goede keuken erin te zetten. Dit wordt vaak wel weer heel makkelijk opgelost.’

Seizoenen

Sandra: ‘In de zomer zijn we altijd heel erg druk en is het hard werken. Al het geld voor het hele jaar moeten we verdienen in de zomer. In de winter hebben we dan even rust. Voor de mensen die hier wonen houden we in de winter eens in de zoveel weken een Roti dag. Roti wordt hier niet verkocht en mensen willen toch graag een goede Roti eten. De mensen kunnen dit dan bij ons bestellen en ophalen. Verder maken we ook nog pindasoep, nasi en bami. Dit is altijd een succes.’

Rodney: ‘In de winter zien we altijd pas onze vrienden. In zeven maanden werk je zoveel mogelijk en in de winter is iedereen vrij. We hebben tot nu toe elke kerst nog kunnen doorbrengen op het strand. We wandelen in de winter heel veel met onze vrienden en de hond. Ook gaan we picknicken of rond het huis rommelen. Dit gaat allemaal heel rustig en relaxt. We zijn op dit moment nog niet zo bezig met de toekomst. We weten toch niet wat die brengt. We zijn pas een jaar bezig met het bedrijf en hopen dat dat gewoon goed blijft lopen. Ik hoef ook niet meer terug naar Nederland. Ik zou daar alleen maar heel verdrietig worden.’

Het cateringbedrijf van Sandra en Rodney kan je vinden via https://www.cookitibiza.com