In 2018 veranderde het leven van Renate plotseling. Een auto-ongeluk bleek het begin van een jarenlange strijd tegen Post Commotioneel Syndroom (PCS). Renate liep een hersenschudding op die haar leven compleet stillegde. Haar carrière als eindredacteur, haar sociale leven en zelfs haar rol binnen het gezin kwamen op de achtergrond te staan. "Ik was nog maar een schim van wie ik ooit was," vertelt ze. Maar ondanks de vele obstakels gaf Renate niet op. Ze vond een onverwachte manier om te herstellen: bokstraining.
PCS is een aandoening waarbij mensen na een hersenschudding langdurig kampen met klachten als overprikkeling, vermoeidheid en concentratieproblemen. In Nederland ligt de nadruk vooral op het leren omgaan met deze klachten. "En dat was dus ook waar de revalidatie op gericht was; op adaptie, niet op herstel,” zegt Renate.
Maar voor Renate was dat geen optie. Ze geloofde dat er een manier moest zijn om weer volledig de oude te worden. “Het voelde alsof er een knop in mijn hoofd was uitgezet door het ongeluk. Ik was vastberaden om een manier te vinden om die knop weer aan te zetten." legt ze uit.
Boksen voor een beter brein
Na jaren van therapieën en revalidatie – en een door de coronapandemie misgelopen kans op herstel in de VS - kwam Renate in aanraking met kickbokstrainer Tony. Ondanks dat ze geen ervaring had met kickboksen, voelde ze dat dit haar laatste hoop was. "Kickboksen combineert fysieke beweging met mentale focus, en dat bleek precies te zijn wat mijn brein nodig had," zegt Renate. Onder Tony’s begeleiding trainde ze twee keer per week. Het was een proces van vallen en opstaan, maar na drie maanden merkte Renate op een verjaardag dat ze geen last meer had van alle prikkels om haar heen. “Het was het begin van mijn volledige herstel.”
Onderzoek
Kickboksen heeft een unieke combinatie van fysieke en cognitieve prikkels die het herstel van hersenfuncties stimuleert. Uit onderzoek, vooral in de Verenigde Staten, blijkt dat hersenactivatie via intensieve fysieke training kan bijdragen aan een betere doorbloeding van beschadigde hersendelen. " Kickboksen vraagt om hyperfocus en snelle actie-reactie, waardoor je brein opnieuw wordt uitgedaagd," legt Renate uit.
Waar in Nederland vaak wordt geadviseerd om prikkels te vermijden en rust te houden, kiest men in de VS juist voor overprikkeling en stimulatie als vorm van herstel. Deze aanpak is precies wat voor Renate werkte. "In plaats van te leren leven met de klachten, ging ik voor een klachtenvrije toekomst. En dat sloeg aan."
Meer dan alleen fysiek herstel
Naast de fysieke voordelen van kickboksen, leerde Renate ook het belang van ontspanning kennen. "Mensen met PCS staan vaak continu in de ‘fight or flight’-modus. Je zenuwstelsel is constant aan, wat je herstel in de weg staat," legt ze uit. Door yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kon Renate haar zenuwstelsel helpen om weer te reguleren en haar stressniveau te verlagen. "Ontspanning bleek net zo essentieel voor mijn herstel als de fysieke training."
PCS Herstel
Vandaag de dag is Renate volledig hersteld en werkt ze weer als eindredacteur. Maar ze heeft haar ervaring omgezet in een missie: anderen helpen die vastlopen in hun herstelproces na een hersenschudding of ander hersentrauma. Daarom heeft ze, samen met haar bokstrainer Tony en andere specialisten, het centrum PCS Herstel opgericht. Het centrum biedt een specifiek traject aan voor mensen die vastlopen in hun herstel na een hersenschudding of ander hersentrauma. "Ik weet hoe frustrerend het is om te horen dat je maar moet leren leven met je klachten, terwijl je diep van binnen voelt dat herstel mogelijk is. Daarom hebben we dit traject ontwikkeld: om anderen te helpen datzelfde pad naar herstel te vinden."
Bij PCS Herstel combineren ze fysieke trainingen, zoals boksen, met cognitieve stimulatie en ontspanningstechnieken om mensen met PCS weer grip op hun leven te geven. "Het gaat er niet alleen om de fysieke klachten aan te pakken, maar ook om het zenuwstelsel te resetten en de mentale veerkracht te vergroten. We bieden mensen hoop, en dat is essentieel in een herstelproces."
Fondsenwerving voor PCS-patiënten
Om het traject voor iedereen toegankelijk te maken, heeft Renate de grote wens om een fonds op te zetten. Te vaak zie ik mensen die de juiste hulp niet kunnen krijgen omdat ze het simpelweg niet kunnen betalen. Dat is onacceptabel. Daarom willen wij in de nabije toekomst fondsen werven, zodat iedereen met PCS de kans krijgt om te herstellen."
Het verschil tussen Nederland en de VS
Het grote verschil in de aanpak van PCS tussen Nederland en de VS is een van de redenen waarom Renate nu zo'n groot voorstander is van activatie als herstelmethode. In Nederland is de nadruk op rust, prikkeldemping en het accepteren van beperkingen. In de VS daarentegen ligt de focus op herstel, overprikkeling en het stimuleren van de hersenen om weer goed te functioneren.
De verschillen op een rij:
Amerika | Nederland |
Focus op herstel | Focus op acceptatie en adaptatie |
Overprikkeling | Prikkeldemping |
Multitasking | Eén taak tegelijk |
Stimuleren van hersenactiviteit | Compenseren van functieverlies |
Intensieve fysieke training | Beperkte fysieke oefeningen |
"Als ik had geluisterd naar het advies om te accepteren dat ik nooit meer de oude zou worden, had ik nu niet weer volop kunnen genieten van mijn werk en mijn gezin."
Een toekomst vol hoop
Renate kijkt positief naar de toekomst. Ze heeft niet alleen haar carrière en sociale leven weer opgepakt, maar is ook vastbesloten om andere mensen te helpen die vastlopen in hun herstelproces. "Ik weet hoe het is om je verloren te voelen en niet te weten waar je hulp kunt vinden. Daarom wil ik mijn verhaal delen en anderen laten zien dat er altijd hoop is, zelfs als het lijkt alsof je opties op zijn. Herstel is mogelijk, en dat is de boodschap die ik van de daken wil schreeuwen."