fbpx

Petra en Tom praktiseren het sjamanisme op Ibiza: ‘Tom twijfelde eerst, maar besloot toch met me mee te gaan’

Deze zomer staat in het teken van Ibiza, met een extra dikke zomerspecial over het mooie eiland en elke vrijdag delen we online een verhaal van Nederlanders die op Ibiza zijn gaan wonen. Vandaag het verhaal van Petra en Tom, die begin 2018 met een klein busje en een caravan naar Ibiza vertrokken om er fulltime bezig te kunnen zijn met een uit de hand gelopen hobby: het praktiseren van het sjamanisme. ‘Tom was niet gelijk overtuigd, maar toch besloot hij met me mee te gaan’

‘Onze eerste kennismaking met het eiland was net zoals voor zovelen. We gingen op pad met vrienden en hadden een geweldige tijd: zon, zee, feestjes en genieten. We hadden een ‘gewoon’ leventje in Nederland toen. We werkten allebei en leefden ons leven. We begaven ons al wel op het spirituele pad en deden dit als hobby in de weekenden. We organiseerden kleine events en begeleidden verschillende ceremonies op het gebied van sjamanisme. Een jaar na onze eerste kennismaking met Ibiza werd ik meegevraagd om er te helpen met een retreat. Dit was de eerste keer dat ik  zonder Tom op reis ging. Dat vond ik enorm spannend. In die vijf dagen dat ik weg was, gebeurde er iets magisch met mij. Doordat ik alleen was en los van alle dagelijkse taken en verplichtingen in Nederland, kon ik diep van binnen voelen wie ik werkelijk was en hoe ik mijn leven wilde leiden. En ik voelde vooral ook wat ik niet meer wilde. Het was pijnlijk om te realiseren dat het leven wat ik had in Nederland, niet meer ging werken voor mij. Toen ik terugkwam in Nederland wist ik: het roer moet drastisch om.’

Huwelijkscrisis

‘Ik moest dus met een verhaal naar huis waar misschien niemand op zat te wachten en dit kwam voor Tom als donderslag bij heldere hemel. Hij begreep me niet zo goed, we hadden toch alles wat we nodig hadden? Een leuk huisje, een baan, een mooie dochter en schoonzoon en hele leuke vrienden. Maar voor mij ging het niet meer werken. Door mijn nieuwe inzichten hebben we  een aantal maanden in een behoorlijke huwelijkscrisis gezeten om helder te krijgen wat we verder met ons leven wilden. Na al die jaren dat we samen waren leken we weer vreemden van elkaar. We waren allebei 49 jaar, en voor mijn 50e verjaardag wilde ik verhuisd zijn naar Ibiza. Op een dag zei Tom de verlossende woorden: ‘Als dit is wat jij wil, dan ga ik met je mee’. Ik was ontzettend blij en opgelucht dat hij samen met mij dit nieuwe avontuur aan wilde gaan.’

Hippiemarkt

‘We hebben toen ons huis in de verkoop gezet en zijn toen binnen een half jaar tijd nog twee keer op vakantie gegaan naar Ibiza. Dit omdat ik Tom ook het Ibiza-gevoel wilde laten voelen. Dit gevoel had ik zelf al, maar kwam later ook op gang bij Tom. We besloten een plan te maken. Iets wat mij heel tof leek was om op de Las Dalias hippiemarkt te staan met mijn hippie T-shirts. Al was het maar een seizoen. Dit zou onze eerste bron van inkomsten worden. Ik besloot mijn werk in te zenden, en werd uit 300 inzendingen uitgekozen. Ik had een plekje bemachtigd op Las Dalias! Kort nadat ik dit nieuws te horen kreeg, werd een goed bod gedaan op ons huis. Het was zover; we gingen het écht doen. Onze dochter vond het moeilijk om onze keuze te accepteren, wat we natuurlijk begrepen. Ze gunde het ons, maar vond het lastig om ons te zien vertrekken. Zelf vonden we het ook enorm spannend.

Huilend uitzwaaien

‘Alles wat we hadden hebben we verkocht en weggegeven. Begin 2018 hebben we een klein busje en een caravan gekocht, en zijn we met onze twee hondjes vertrokken . Alles wat we bezaten en waar we geld mee konden verdienen zat in de bus en caravan; onze sjamanistische drums, spirituele spullen, alle benodigdheden voor de hippiemarkt ,wat kleding en een beetje geld. Toen we eenmaal wegreden bij ons huis in Nederland vond ik het toch wel spannend. Ik keek in de achteruitspiegel en zag onze dochter ons huilend uitzwaaien. Tom en ik zaten ook huilend naast elkaar toen we over de Moerdijkburg heen reden. Maar dit konden we al snel omzetten, en we hadden er zin in. We hebben een half jaar in een piepklein caravannetje gewoond, maar kregen later van de campingeigenaar een huisje aangeboden. Hier wonen we nu nog steeds.’

Sjamanisme

‘Ik heb vier seizoenen op de hippiemarkt gestaan met veel succes en plezier. Toen ik er eenmaal stond, kon ik het haast niet geloven. Ik werd met open armen ontvangen door de andere mensen die op de hippiemarkt stonden. Het voelde als een grote familie. Inmiddels ben ik ermee gestopt. Dit komt omdat we druk zijn met onze sjamanistische sessies en ceremonies. We zijn nu fulltime bezig met onze uit de hand gelopen hobby. Zo organiseren en hosten we een tal aan ceremonies en privésessies op het gebied van sjamanisme en transformatie. Dit doen we op onze prachtige ceremonieplek bij ons thuis. We helpen, inspireren en motiveren mensen met ons levensverhaal en kennis op dit gebied. Vanaf november rijden we weer terug naar Nederland. Daar blijven we dan vier maanden. Dan doen we ceremonies in Nederland, België of Duitsland voor mensen die niet de kans hebben om naar ons in Ibiza te komen.’

IMG 20210530 WA0012 Petra en Tom praktiseren het sjamanisme op Ibiza: 'Tom twijfelde eerst, maar besloot toch met me mee te gaan'

‘Ibiza blijft ons uitdagen. Het eiland houdt ons scherp. Het is een enorme leerschool voor ons geweest, en dat is het nog steeds. Ook laat iedereen elkaar in zijn of haar waarde hier. Niemand zal je veroordelen op wat je doet of hoe je eruit ziet. Doe maar gewoon, en kijk maar waar het schip strandt. We zitten hier nu 4,5 jaar en zijn niet van plan om ooit nog terug te verhuizen naar Nederland. Ik ga er nooit meer het geluk vinden wat ik hier wel heb gevonden. Wij zitten helemaal op onze plek.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF