fbpx

Waarom fulltime werken voordeliger is dan parttime

Uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Universiteit Nyenrode blijkt dat vrouwen die parttime werken meer uren maken dan in hun contract staat. Ook komt uit het onderzoek dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. En nog een schokkende uitkomst; slechts één op de vijf vrouwen geeft leiding. Dit en meer blijkt uit het onderzoek over salaris en arbeidsvoorwaarden onder 43.726 respondenten.

Vrouwen werken vaak langer

Mannen werken volgens hun contract 40 uur en houden zich aan deze 40 uur. Vrouwen hebben gemiddeld genomen een contract voor 32 uur, maar  werken per week 34 uur. Dit betekent dat vrouwen per jaar bijna drie weken voor niets werken. Vrouwen (met name moeders) werken vaker parttime, maar hebben in veel gevallen nog wel dezelfde hoeveelheid werk als ze hadden toen ze nog fulltime werkten. Hierdoor komen ze uren tekort en gaan ze toch even aan het werk, bijvoorbeeld als de kleine slaapt. Deels uit loyaliteit, deels omdat ze niet om willen komen in het werk. En dat is zonde, want dat zien ze niet terug op hun bankrekening.

Kansen mislopen

Nog een nadeel van parttime werken, is de hoeveelheid kansen die je mis kunt lopen. In Nederland geeft slechts 22% van de werkende vrouwen leiding, tegenover 35% van de werkende mannen. Dit verschil is deels te wijten aan de grote hoeveelheid vrouwen die parttime werken. Van de mensen die parttime werken, is 62% vrouw*. Hierdoor loop je wel eens een promotiekans mis. Vrouwen schatten daarnaast hun groeikansen beduidend lager in dan mannen; ruim 40% zegt een (zeer) lage kans te hebben om door te groeien.

Vrouwen krijgen minder salaris dan mannen

Uit het onderzoek komt ook dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. Dit verschil is per jaar gemiddeld €5.000,- en wordt groter naarmate vrouwen hoger opgeleid zijn. Vrouwen met een mbo-opleiding verdienen gemiddeld €4.200,- minder dan mannen met hetzelfde opleidingsniveau, hbo-opgeleide vrouwen krijgen €8.300,- minder dan mannen met een hbo-diploma en bij wo-ers is dit verschil bijna €12.000,-.

Nationaal Salaris Onderzoek

Wil je meer lezen over de resultaten van het Nationaal Salaris Onderzoek? Ga dan naar Intermediair.nl en duik dieper in de redenen waarom parttime werken nadelig is, waarom vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen en we leggen uit hoe het komt dat er te weinig vrouwen in het management zitten. Of check of jij een mannen- of vrouwensalaris krijgt met het Salariskompas.

*The Global Gender Gap Report 2018WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF