fbpx

Trijntje Oosterhuis over de voorstelling Trijntje Zingt Vrienten Met Vrienten: ‘Het podium is niet de plek om te rouwen’

Al maandenlang tourt Trijntje Oosterhuis het hele land door met de voorstelling Trijntje Zingt Vrienten Met Vrienten als eerbetoon aan Henny Vrienten die vorig jaar overleed. Dit doet ze onder andere samen met zijn kinderen Xander, Polle en Meke Vrienten. Er is een extra, laatste concert aangekondigd in Koninklijk Theater Carré op vrijdag 22 september.

De voorstelling Trijntje zingt Vrienten Met Vrienten is een eerbetoon aan Henny Vrienten, wat betekende hij voor jou?

‘Henny is één van de grootste componisten die wij in Nederland hebben gekend. In 1998 schreef hij voor mij het lied ‘Vlieg Met Me Mee’ voor de film Abeltje samen met mijn broer Tjeerd. Dit was onze eerste samenwerking. Op zijn 70ste verjaardag werd ik door zijn zoon Xander uitgenodigd om een liedje voor hem te zingen. Ik koos mijn favoriete nummer van hem uit: ‘Het Gaat Niet Over’. Het repertoire lag mij zo goed, dat we daar samen iets mee wilden doen. Het idee was om een nieuw album te maken met liedjes van de laatste drie soloplaten van Henny. Zijn zoon Xander nam de productie voor zijn rekening. Toen Henny ziek werd, heeft dit project een tijdje stilgelegen, maar hij stond erop dat we ermee zouden doorgaan. Na zijn overlijden is in overleg met de familie besloten om het project voort te zetten. Samen met het Residentie Orkest Den Haag hebben we zo een album opgenomen met liedjes van de laatste drie soloplaten van Henny.  Naast zoon Xander zijn ook Melle, Meke en Polle Vrienten op het album te horen.

Tijdens de tour word je begeleid door een band met daarin Xander, Meke en Polle Vrienten. Hoe is het om deze voorstelling te doen met Henny’s kinderen? 

‘Het is erg bijzonder om samen met zijn kinderen deze voorstelling neer te mogen zetten. Ze zijn familie voor mij geworden. Je voelt dat zij het werk van hun vader supergoed kennen. Alles komt zó mooi tot zijn recht. Als je ze samen hoort spelen, hoor je gewoon dat ze opgegroeid zijn met de muziek van Henny. Hun vader zou enorm trots zijn. Het is een fantastisch eerbetoon geworden, wat soms gek is om te bedenken, omdat we samen aan dit album werkten voordat hij overleed.’

trijnt e1564062136120 Trijntje Oosterhuis over de voorstelling Trijntje Zingt Vrienten Met Vrienten: ‘Het podium is niet de plek om te rouwen’

Jullie hebben dus samen met Henny aan het project gewerkt, maakt dat het soms niet emotioneel om met zijn kinderen op het podium te staan?

‘Het podium is niet de plek om te rouwen. Natuurlijk zit er een diepere laag, maar we vieren vooral de prachtige muziek die hij heeft achtergelaten. Ik merk wel aan de sfeer in de zaal dat het publiek op bepaalde momenten emotioneel reageert. Voor hen is het een bijzondere avond. We spelen liedjes die Henny recent heeft gemaakt en bijvoorbeeld niet zijn populaire Doe Maar-hits, waardoor de bezoekers op een positieve manier worden verrast.  De uitvoering van dit repertoire door deze band werkt fantastisch. Van iedereen die de voorstelling heeft gezien, krijgen we super goede reacties.’

Er is een extra, laatste show in Koninklijk Theater Carré aangekondigd. Hoe vind jij het om hier de tour te eindigen?

‘Om Trijntje Zingt Vrienten Met Vrienten af te mogen sluiten in Koninklijk Theater Carré is een kers op de taart. Voor mij is dat dé perfecte plek om dit eerbetoon aan Henny af te sluiten. We woonden vlakbij elkaar in de buurt rond Carré. In deze omgeving hebben we veel heen en weer gefietst om samen te repeteren of dingen te maken. Dit was het speelveld van onze muzikale uitwisselingen en dat maakt het extra waardevol voor mij’.

Dit bijzondere project komt bijna tot zijn eind. Heb je nog dromen die je wil bereiken?

‘Keer op keer voel ik mij bevoorrecht om zulke mooie projecten te mogen doen. Steeds weer word ik kwalitatief uitgedaagd, waardoor ik me blijf ontwikkelen. Om dat te mogen doen voor een groot publiek vind ik te gek. Elke keer als ik dit doe, denk ik: wat heb ik een geweldig beroep. Het geeft mij ontzettend veel energie om een zaal vol blije mensen te zien. Ik hoop dat ik dit nog zo lang mogelijk mag en kan doen.’

Fotografie: Mettina JagerWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF