fbpx

Ontdek de historie van Drenthe met deze fietsroute

We gaan je het historische Drenthe insturen! Je begint in Assen, maar komt ook door de dorpen Loon, Oudemolen, Taarlo, Gasteren, Anderen en Rolde. Assen is de hoofdstad van Drenthe en telt 68.979 inwoners. Het staat vooral bekend om het TT Circuit waar verschillende races worden gehouden. De stad heeft een bruisend centrum waar je gezellig kan shoppen en lekker kunt lunchen. Ontdek het gevarieerde Drentse landschap tijdens deze fietstocht!

Wat te zien?

De fietstocht begint in Assen en gaat door de Drentsche Aa. Dit nationale landschap neemt je mee door de graslanden, heidevelden en houtwallen. Laat de wind door je haren gaan en geniet van het uitzicht. Op de route kom je langs verschillende Saksische boerderijen. Deze vallen onder de naam hallenhuisgroep: de belangrijkste historische boerderijen in Nederland. Op de route fiets je door het dorpje Oudemolen, dat is vernoemd naar een vervallen molen. In de dorpen Gasteren en Anderen zie je nog de oorspronkelijke brinken: weitjes omringd met oude beuken en eiken. Verder kom je langs De Zwaluw, een rietgedekte korenmolen uit 1837.

Hunnebedden

Hunebedden zijn stenen die op elkaar gestapeld zijn door mensenhanden. Ze dienden vijfduizend jaar geleden als begraafplaatsen. Ze zijn gemaakt van keien die ongeveer 150.000 jaar geleden in de ijstijd in Drenthe terecht zijn gekomen. De meeste hunebedden liggen op een wat hoger gebied. Op de Hondsbrug liggen de meeste hunebedden. Het formaat van deze keien is opmerkelijk en een kijkje waard!

Flora en fauna

Het landschap van de Drentsche Aa is in 150 jaar tijd nauwelijks veranderd. Zo zijn er nog veel oorspronkelijke beekjes te vinden. Deze ontstonden bij de afvoer van het smeltwater in de ijstijd. En zijn nog niet aangetast door de mens. In dit landschap leeft onder andere de otter, bever en de ijsvogel. Je vindt er prachtige bloemen zoals de verschillende orchideeën en de zwartblauwe rapunzel.

Even lekker eten en drinken

De fietstocht begint en eindigt bij De Bonte Wever in Assen. Je kunt er heerlijk ontbijten, lunchen en zelfs dineren. Je hebt de keuze uit restaurant Flinck en Dapper. Bij die laatste kun je alleen terecht voor diner. Onderweg zou je ook nog langs de supermarkt of de bakker in het centrum van Assen kunnen gaan om iets lekkers zoals een echte Drentse turf te halen. Dat is een soort gebak met kruidcake, noten en rozijnen.

TIP: Check van te voren de openingstijden voor ontbijt, lunch en diner.

Wist je dat…

Drenthe vanaf de bovenkant lijkt op een omgekeerd soepbord? Het midden van Drenthe ligt op een hoger gelegen gebied waardoor de provincie op een soepbord lijkt.

Drenthe voor de oorlog geschreven werd als Drente?
Na de Tweede Wereldoorlog werd Drente veranderd naar Drenthe. De mensen vonden het mooier om die ‘h’ toe te voegen.

Drenthe maar liefst 52 hunebedden heeft?
Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en trekken veel toeristen. 60.000 jaar geleden woonden er in Drenthe mammoetjagers en ongeveer 5.000 jaar geleden lieten de hunebeddenbouwers hun monumenten achter in het landschap.

Ladies ride

Fiets mee met de fietstocht van Leontien van Moorsel en Wendy van Dijk op 2 juli in Rotterdam! Er valt genoeg te beleven met diverse foodtrucks, optredens en wedstrijden. Trommel je vriendin, buurvrouw, kinderen en/of collega’s op, en fiets mee. Iedereen is welkom, dus ook mannen.

De ladies ride staat in het teken van Samen Touren tegen Kanker: samen fietsen voor een betere behandeling van kanker. Per deelnemer gaat een vast bedrag naar de Erasmus MC Foundation. Er zijn routes uitgestippeld van 25, 45 en 80 kilometer. Fiets je het liefst op een racefiets, mountainbike of stadsfiets? Het maakt allemaal niet uit, want je kunt op iedere fiets deelnemen. Het is dit jaar ook mogelijk om een fiets te huren. We gaan er weer een fantastische dag van maken.

Doe mee en schrijf je in!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF