fbpx

Nicky Opheij haar heupen waren drie centimeter te dik voor de gewenste modelmaat: ‘Ik heb mezelf uitgehongerd en raakte in een zware depressie’

Model Nicky Opheij heeft Hollands Next Top Model en Miss Nederland gewonnen, maar volgens het modellenboekje waren haar heupen drie centimeter te dik. Haar modellencarrière sloeg van een droom om in een nachtmerrie.

Gepest

‘‘Je bent lelijk, een reus, we kunnen je botten zien, je hebt een grote mond, je haar is pluizig en je hebt een te groot voorhoofd.’ Op de middelbare school werd ik enorm gepest door de meiden uit mijn klas. Dit werd alleen maar erger toen ik vertelde dat ik model wilde worden. Het was van kleins af aan al mijn droom om model te worden, maar door alle opmerkingen van de anderen werd ik heel erg onzeker over mezelf. Ik was het langste meisje van de klas en ik zag er inderdaad niet uit zoals de ‘meeste normale meiden.’

Hollands Next Top Model

‘Na mijn middelbare school ben ik bewust bouwkunde gaan studeren, omdat er bij die opleiding vooral jongens in mijn klas zouden zitten. Ik hoopte dat het pesten op zou houden en ik eindelijk mijn dromen waar kon maken. In 2014 heb ik de eerste stap richting mijn modellencarrière gezet en heb ik meegedaan aan het zevende seizoen van HNTM. Het was een géweldige ervaring. Eindelijk leerde ik een keer leuke meiden kennen die dezelfde passie hadden als ik.  Ik was in het begin heel bang dat er onderlinge concurrentie zou zijn, maar dat was niet het geval. Alle meiden hadden een hele grote gun-factor naar elkaar toe. Ik heb aan dit avontuur veel vriendinnen overgehouden waar ik nog steeds contact mee heb. Het allermooiste aan het winnen van HNTM was dat ik veel meer zelfvertrouwen kreeg.’

Contract

‘Na het winnen van de wedstrijd heb ik een contract ondertekend bij Touché. In mijn contract stond dat ik 92 cm moest zijn qua heupomvang. Op dat moment had ik een heupomvang van 95 centimeter, dit was echt te dik. Door mijn te ‘dikke heupen’ kon ik geen opdrachten aannemen. Ik moest eerst afvallen. De enige manier om dit te doen was in mijn ogen mezelf uithongeren. Ik ging minder dan duizend calorieën per dag eten. Naar afspraken, etentjes, familiebezoeken en verjaardagen ging ik niet meer, omdat daar eten was. Ik zat opgesloten in mijn eigen lichaam en kwam nooit meer buiten. Mijn ouders gingen ook scheiden in deze periode. Het gevolg van dit alles was dat ik in een zware depressie belandde. Ik voelde mij alleen en vooral heel ongelukkig. Het leven had voor mij geen zin meer.’

 

Roer om

‘Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: dit kan niet het eindstation zijn van mijn leven. Er moet iets zijn waar ik weer kracht vandaan kan halen. Ik ging tegen mezelf zeggen: je hebt HNTM gewonnen, je hebt talent, lieve vriendinnen, een familie en het leven is te mooi om er nu al uit te stappen. Ik ben gestopt met mezelf uit te hongeren en ben weer gaan eten. Ik ben nou eenmaal een Nederlandse vrouw die atletisch is gebouwd en wat dikkere heupen en billen heeft.’

Miss Nederland

Op een gegeven moment kwam Miss Nederland op mijn pad. Het was voor mij echt de laatste stap om mezelf weer op rit te krijgen. Het grootste verschil tussen HNTM en Miss Nederland is dat het hier niet om je maten ging, maar om je persoonlijkheid. Ik mocht helemaal mezelf zijn. Voor mezelf had ik een doel gesteld om in de finale te komen. Het ging om een innerlijke strijd. Ik wilde aan mezelf laten zien dat ik sterk genoeg was en dat ik hier op het podium de allerbeste versie van mezelf kon neerzetten. Die strijd ben ik aangegaan en het is gelukt. Ik stond daar, in de finale, op het podium met de allerbeste versie van mezelf en ik heb gewonnen.’

Voedingsdeskundige

‘Ik heb zo lang ongezond geleefd en heb mijn lichaam heb uitgeput. Ik wilde graag leren hoe ik op een gezonde manier slank kon blijven. Eerst behaalde ik mijn diploma als gewichtsconsulente en later mijn diploma voedingsdeskundige. Ik kwam erachter hoeveel goede voeding met je lichaam kan doen. Ik voelde mezelf beter, gelukkiger en ik had weer zin in het leven. Ik haalde niet meer al mijn kracht uit modellenwerk, maar ik wilde andere meiden gaan helpen. Ik wil voor hen een inspiratiebron zijn. Inmiddels ben ik afgestudeerd en geef ik workshops aan vrouwen. Verder ben ik ook gastspreker op middelbare scholen. Er zijn heel veel jonge meiden die denken dat het beeld dat ze op sociale media zien normaal is. Ik wil júist de keerzijde van dit wereldje laten zien. Zelfs ik heb soms nog dat ik een foto op Instagram voorbij zie komen en denk: jeetje dat lichaam zou ik ook wel willen hebben! Het is heel belangrijk, vooral voor onze jongere generatie, om te relativeren dat die Instagrammodellen alleen hun mooie momenten posten. Ik wil meegeven dat er ook minder mooiere momenten zijn.’

Workshops

‘Workshops geven is echt mijn volgende missie. Ik wil face to face mijn verhaal vertellen. Wanneer ik op scholen kom, merk ik heel erg dat depressies onder de jongeren zijn toegenomen. Ik heb twee grote titels op mijn naam staan, maar dat betekent niet dat ik perfect ben. Je moet naar de psycholoog kunnen als je wil en je moet om hulp kunnen vragen wanneer je dit nodig hebt. Het wordt te snel weggeduwd. Ik hoop dat ik met mijn workshops een beter beeld van de realiteit kan geven.’

Passie

‘Op dit moment sta ik ingeschreven bij inbetween models. Dat is een modellenbureau voor modellen met de gemiddelde maten, maar dit modellenwerk doe ik er echt bij. Ik heb sinds 2014 mijn eigen bedrijf gestart als model en sinds twee jaar heb ik ook mijn eigen bedrijf als voedingsdeskundige. Ik heb al heel veel positieve reacties gehad. Ik vond het heel spannend om mijn grootste zwakte op tafel te leggen, maar die waardering en erkenning die ik krijg is zo fijn en bijzonder. Ik zie dat ik mensen kan helpen en daar krijg ik heel veel energie van. De boodschap die ik aan iedereen wil meegeven is: het leven is niet perfect en er zijn heel veel verschillen en onwaarheden.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF