fbpx

Nationale Zaaidag – Red de bijen! + win-actie

Vandaag is het World Earth Day, zoals de naam al zegt; staat vandaag alles in het teken van de aarde. Eigenlijk zou dat elke dag zo moeten zijn, want het zal niemand ontgaan zijn dat de aarde lang niet meer is wat hij is geweest. Bij onze aarde horen ook de bijen, de wilde bijen en hommels in Nederland die, als superbestuivers, cruciaal zijn voor ons voedsel- en ecosysteem. Helaas gaat het met deze bijen ook niet goed. Daarom roept de Bijenstichting iedereen vandaag op om in actie te komen, zo is het vandaag naast World Earth Day ook Nationale Zaaidag. 

Nationale Zaaidag draagt bij aan het herstel van onze Nederlandse natuur

Door het gebruik van pesticiden neemt de duurzame voedselvoorziening voor wilde bijen en hommels al jaren af. De verstedelijking van Nederland zorgt er daarnaast voor dat natuurlijke nestelplekken sterk afnemen. De hoogste tijd dus om samen in actie te komen. Om het voor Nederlanders makkelijker te maken om zelf een steentje bij te dragen aan een bij-vriendelijke omgeving, heeft de Bijenstichting een aantal praktische tips op een rijtje gezet waarmee iedereen eenvoudig een duurzaam bijen- en hommelparadijs kan creëren.

‘Het zijn juist de wilde bijen en de hommels die onze zorg het hardst nodig hebben’

De populariteit van de honingbij is de afgelopen jaren rap gestegen, en ook het aantal (hobby)imkers is sterk gegroeid. Maar toch gaat het niet goed met de bij in Nederland, en dan met name met de wilde bijen en de hommels. Jaap Molenaar, directeur van het Bijeneducatiecentrum legt uit:

“De honingbij is een van de ruim 300 soorten bijen in Nederland. Imkers zorgen voor de honingbij, maar het zijn juist de wilde bijen en de hommels die onze zorg het hardst nodig hebben, omdat zij solitair leven en geen verzorging krijgen van imkers. Van de wilde bijen is 55% bijna of zelfs al helemaal uitgestorven, en het ziet ernaar uit dat die trend zich de komende jaren verder doorzet met grote gevolgen voor de bijenstand en biodiversiteit in Nederland. Door meer voedselaanbod én nestelplekjes te creëren door heel Nederland, kunnen we met elkaar zorgen voor een gezonde en bij- vriendelijke omgeving. Veel mensen willen helpen, maar weten niet precies hoe. Daarom geeft de Bijenstichting tips en adviezen om zelf op de juiste manier aan de slag te gaan, en hiermee hopen zij dat zoveel mogelijk Nederlanders op vandaag, maar ook vaker, gaan zaaien voor de bij!”

Top 5 tips van de Bijenstichting voor Nationale Zaaidag:

1. Van kamille tot klaproos

Niet alle bloemen staan op het menu van de (wilde) bijen en hommels. Daarom geeft de Bijenstichting praktische tips, zoals het aanschaffen van een bijen-proof zaadmix. Voorbeelden van geliefde en geschikte planten zijn o.a. klaversoorten, mosterd, duizendblad, kamille, knoopkruid en klaproos.

2. Drie keer is scheepsrecht

Wil je het hele seizoen een zoemende tuin? Als je vaste planten voor bijen in je tuin gaat zetten, plant er dan minimaal drie van dezelfde soort. Wilde bijen leggen een korte afstand af tussen hun nestelplek en de bloemen, en worden op die manier met voldoende voedsel op hun wenken bediend. Het is overigens een fabel dat wilde bijen en hommels alleen in wilde tuinen gedijen: ook in een keurig aangeharkte tuin of in een pot op je balkon of (dak)terras doe je deze bijen een groot plezier met de juiste bloeiende planten!

3. Biologisch en bij-vriendelijk

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bestrijdingsmiddelen een belangrijke rol spelen in de sterfte van bijen, hommels en andere insecten. Niet alle bloemen staan op het menu van de (wilde) bijen en hommels, en je wilt natuurlijk ook niet onbedoeld bloemen of planten met pesticiden in je tuin! Dus, als je gaat zaaien kies dan altijd voor biologisch. Veel tuincentra bieden tegenwoordig gelukkig een bij-vriendelijk alternatief, en ook op de website van de Bijenstichting is er een brede selectie aan bij-vriendelijke producten te vinden.

4. Steen eruit, plant erin!

Alle beetjes helpen, en elke plant telt: als alle postzegeltuintjes en balkonbakken in Nederland bij-vriendelijk zijn, heeft dat een enorme positieve impact. Tover die stoep voor de deur dus om tot een bijenparadijs en zaai een bloeiende geveltuin. Geen tuin? Geen probleem! Ook bloemen of bloeiende planten in een pot of bak op je balkon maken het verschil voor de bij, of strooi een handje bloemenzaad in die groenstrook om de hoek: succes en gezoem gegarandeerd.

5. Bijen B&B

Harm Edens beet in februari het spits af met zijn oproep om mee te doen aan een B&B- estafette voor de bijen. Met deze actie wil de Bijenstichting door heel Nederland zoveel mogelijk voedselaanbod én nestelplekjes voor bijen mogelijk maken in de vorm van zogenaamde DIY-bijenhotels? Voor een overzicht door heel Nederland kun je kijken op de B&B site van Bijenstichting.

Win een zaaipakket!

Wij mogen drie leuke, biologische en bij-vriendelijke zaaipakketten met bloemenzaadjes en -bollen weggeven zodat ook jij aan de slag kan gaan voor de Nederlandse bij! Meedoen? Vul onderstaand formulier in en laat via de socials weten dat jij je graag wilt inzetten voor de bij!

Volg voor meer inspiratie en tips volg Bijenstichting op Instagram en Facebook.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF