fbpx

Miranda over haar gevecht tegen eenzaamheid

Covid-19 maakt eenzaamheid relevanter dan ooit te voren. Miranda weet als geen ander hoe het, ook buiten een pandemie om, is om zich eenzaam te voelen. Al van jongs af aan kampte zij met gevoelens van eenzaamheid, die in 2012 een dieptepunt bereikten. Ze zette de stap om van stad naar land te verhuizen, waarna de spirituele geboorte van haar innerlijke zelf haar van haar grootste eenzaamheid af hielp. Nu is ze werkzaam als groeimanager en eenzaamheid expert.

‘Al zo lang als ik mij kan herinneren, kamp ik met hevige angsten. Hoewel deze vroegtijdig zijn ontstaan, slaagde ik er niet in om deze angsten naarmate ik opgroeide, los te laten. Door het masker dat ik een lange tijd voorhield, waren mijn angsten ook niet direct zichtbaar, hoewel ze er dus wel degelijk zaten. Het feit dat ik steeds verder van mezelf verwijderd raakte, weinig zelfliefde ervaarde en geen hulp kreeg voor mijn angsten, resulteerde bij mij in sterke gevoelens van eenzaamheid. Dat vond ik jammer, want ik wist dat zelfliefde een van de mooiste vormen van liefde is die een mens kan ervaren.’

Dieptepunt

‘Eenzaamheid heeft te maken met zelfliefde en hoe je, dankzij die zelfliefde, in staat bent om de verbinding met jezelf, en vanuit daar ook anderen, aan te gaan. Hoewel dat iets is wat we allemaal doen, is eenzaamheid een onderwerp waar veel mensen niets van begrijpen. Desondanks leidde die eenzaamheid bij mij in 2012 tot een dieptepunt. Het voelde alsof ik door de mand viel, omdat ik het gewoon niet langer meer kon verbergen. Een leven zónder ook maar een enkel moment van eenzaamheid te ervaren, is er naar mijn idee niet. Eenzaamheid bestaat namelijk van de wieg tot de dood, en er is op zich ook niets mis mee om je af en toe eenzaam te voelen. Daarom was mijn streven niet om nooit meer die gevoelens van eenzaamheid te hoeven ervaren, maar er wel aanzienlijk minder tegenaan te lopen. Hier begon dan ook mijn groeiproces naar een leven met minder eenzaamheid, en meer zelfliefde.’

Vasthouden is loslaten

‘Ik ben in Brabant geboren en heb daar tot mijn 48e gewoond. Toen mijn zoektocht naar geluk begon, besloot ik dan ook écht voor mijn eigen geluk te kiezen én hieraan vast te houden. In dit stadium was mijn huis mijn houvast. Mijn moeder is overleden en met zowel mijn vader als broer had ik nauwelijks tot geen contact. Mijn huis voelde daarentegen voor mij als een veilige plek waar ik altijd op terug kon vallen. Voor het vast kunnen houden aan mijn eigen geluk, liet ik mijn huis, en daarmee de plek waar ik me zo aan vast hield, echter los.’

Van stad naar land

In juli 2018 zette ik de stap om naar de provincie Utrecht te verhuizen, bij het rustige water De Vecht. Toen ik eraan toegaf dat dit een fijne plek voor mij was en ik mezelf daarmee de rust gunde waar ik al zo lang naar verlangde, leerde ik volledig mezelf te zijn en mijn angsten los te laten. Er was niemand die me kende, niemand die er iets van vond en niemand waarbij ik het gevoel had verantwoording af te moeten leggen. Die mate van vrijheid resulteerde in een voor mij bijzondere gebeurtenis, namelijk de spirituele geboorte van mijn innerlijke zelf. Deze geboorte en de schema therapie die ik destijds volgde, zorgde ervoor dat ik met mijn verhaal en levenservaring naar buiten durfde te komen. Eerst vond ik dat spannend, maar het voelde zó goed, dat ik er alles in heb gestopt wat ik wilde.’

Patronen doorbreken

‘Tot op de dag van vandaag blijf ik stappen zetten om mijn eigen groei te kunnen blijven ontwikkelen. Ik had nooit gedacht dat ik bij iedere stap, ook weer een stap gelukkiger kon worden, maar blijkbaar kan dat. Door de mate waarin ik mezelf ontwikkeld heb, durf ik ervoor te staan om mezelf kwetsbaar op te stellen en daarmee inzicht en openheid in eenzaamheid te geven. Het groeiproces om los te komen van eenzaamheid, heeft te maken het doorbreken van patronen. Telkens weer, totdat je uitkomt bij de kern van jezelf.’

Een wereldmissie

‘Inmiddels ben ik bezig om eenzaamheid te doorbreken door middel van een wereldmissie, een totaalconcept. Op mijn website verkoop ik zowel kleding als mijn eigen boek. Beide zijn gelinkt aan het goede doel Join us, een stichting die werkt aan het probleem van eenzaamheid voor én met eenzame jongeren. Daarnaast geef ik lezingen en gastlessen over eenzaamheid, authenticiteit en verbinding. Mijn doel is niet alleen om eenzaamheid te doorbreken, maar ook om de wereld te laten stralen. Het is een lange weg, maar zoals ik zelf altijd zeg: ‘Als niemand iets doet, gebeurt er niets. Dus dan doe ik het.’

Meer lezen over Miranda? Klik hier voor haar site ‘Ophelie’, vernoemd naar de spirituele geboorte van haar innerlijke zelf.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF