fbpx

Margo Reuten is de enige vrouwelijke SVH Meesterkok met een Michelinster: ‘Jammer dat er niet meer vrouwen in dit vak zitten’

In de rubriek ‘Vrouwen met impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Dit keer: chef Margo Reuten. In 1999 behaalde ze een Michelinster en vanaf 2001 is ze ruim 20 jaar de enige vrouwelijke chef in Nederland geweest met een Michelinster. Naast deze Michelinster behaalde ze nog vele andere titels en onderscheidingen. Margo is al bijna 25 jaar lang de enige vrouwelijke SVH Meesterkok met een Michelinster, de hoogste graad van vakbekwaamheid die in de horeca in Nederland kan worden behaald. Samen met haar levenspartner Petro Kools runt ze het sterrenrestaurant Da Vinci, gelegen aan de binnenvaarthaven van Maasbracht.

Hoe is je passie voor koken ontstaan?

‘Koken en bakken is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder hield van bakken, waardoor ik ook altijd bezig was in de keuken en haar graag hielp. Onze groenten en fruit haalden we uit onze eigen moestuin, waardoor we altijd goede en verse producten hadden.’

Wat was het moment waarop je wist: Ik wil kok worden?

‘Omdat ik ben opgegroeid met koken en bakken, wilde ik vanaf jongs af aan al kok worden. Ik ben daarom de koksopleiding gaan doen, waar ik een hele fanatieke leraar had. Hij liet me groeien, waardoor ik grote stappen kon maken. Tijdens mijn opleiding liep ik acht weken stage bij het voormalige Hotel-Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, dat toen twee Michelinsterren had. Het moment dat ik daar de keuken binnenliep, wist ik: dit is wat ik later wil doen. Die stage was fantastisch en ik heb daar de tijd van mijn leven gehad. De hectiek in de keuken, de mooie gerechten waarin je je creativiteit kwijt kan, de samenwerking tussen het personeel en heerlijke smaken ontwikkelen. Dat is echt fenomenaal.’

Je bent de enige vrouwelijke SVH Meesterkok in Nederland met een Michelinster. Hoe vind je dat?

‘Natuurlijk ben ik heel trots op datgene wat ik heb bereikt, maar aan de andere kant vind ik het ook heel jammer dat er niet meer vrouwen in dit vak zitten. Ik heb het geluk gehad dat mijn partner in hetzelfde vak zit, waardoor we dit samen op konden bouwen. Hij is sommelier en gastheer bij Da Vinci en ik sta in de keuken. Ondertussen bestaat ons restaurant al ruim dertig jaar, en vind ik het echt fantastisch hoe we dit samen hebben gedaan.’ 

Wat zou je tegen andere vrouwelijke koks willen zeggen?

‘Doe vooral wat je heel graag wil, en maak je niet druk om de meningen van anderen. Haal het beste in jezelf naar boven.’

Wat is je favoriete gerecht?

‘Onze viscreaties zoals de Langoustine en de zeebaars met soja-sjalotsaus. Dat zijn klassiekers die ik heerlijk vind. En ons nieuwe gerecht met rode mul, brioche en lavendel, wat superlekker is.’

Als kok sta je de hele dag in de keuken met heerlijke gerechten. Hoe probeer je om fit en gezond te blijven?

‘Als kok proef je heel veel, daarom vind ik het belangrijk om daarnaast toch fit en gezond te blijven. De kunst is om te blijven proeven in plaats van te eten. Naast voeding vind ik het ook belangrijk om mijn geest leeg te kunnen maken, bijvoorbeeld door veel te wandelen. Ik weet dat het heel goed voor me is en ik het echt nodig heb, maar toch doe ik het nog te weinig.’

Heb je een tip voor beginnende koks?

‘Alles valt te leren, maar je moet er wel voor openstaan. Mijn grootste tip is om vooral heel veel te koken. Probeer het gewoon. Als het de eerste paar keren mislukt, is dat helemaal niet erg. En vergeet ook vooral niet om ervan te genieten, dat vind ik het allerbelangrijkste.’

Heb je al trek gekregen, na het lezen van dit artikel? Klik hier om een kijkje te nemen bij restaurant Da Vinci.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF