fbpx

Mandy en haar man bleken allebei vreemd te gaan, maar redden hun relatie met yoga: ‘Ik kan nu elk moment naar binnen keren’

Het is vandaag Internationale Yogadag. Voor Mandy betekende yoga alles: het redde hun relatie, gezin en haar leven. Mandy had een baan bij de rechtbank, drie jonge kinderen, een man en een huis. Haar leven leek best oké, maar gelukkig voelde ze zich niet, waardoor ze in de armen van een andere man vluchtte. Toen het uitkwam, bleek ook haar man vreemd te gaan. Door zich allebei persoonlijk te ontwikkelen – Mandy deed dit met yoga – vonden ze elkaar weer, en het geluk.

‘Elke ochtend maak ik voor zeven uur – voordat de kinderen naar school moeten en me een volle dag wacht – een wandeling van minstens een uur, dat is een ritueel dat ik mezelf heb aangeleerd. Ik woon in Arnhem, maar loop de straat uit en ben buiten, tussen de koeien, de weilanden, de vogels en alle planten. In de Kundalini-yoga heten de eerste ochtenduren de golden hours en zo ervaar ik het ook; de energie is bijzonder en er hangt een soort sereniteit in de lucht. Het is mijn vaste ritueel om dagelijks bij mezelf te komen. Ik kijk naar elk plantje, pluk soms wat kamille of bijvoet langs de weg, zit onderweg ergens stil om een paar minuten te mediteren. Tijdens het wandelen keer ik elke dag bewust naar binnen.’

Ik miste vrijheid

‘Een paar jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit dan nu. Ik werkte als managementassistente bij de rechtbank en had drie jonge kinderen, met maar een jaar tussen de laatste twee, dus voor mijn gevoel was ik twee jaar zwanger geweest. Mijn baan bood zekerheid en was praktisch, maar ik vond het saai en in combinatie met de zorg voor drie kleine kinderen was er weinig ruimte voor geluk en vrolijkheid; voor mijn gevoel was ik alleen maar aan het zorgen en ik miste vrijheid. Vrijheid als in: tijd voor mezelf. Niet alleen moeder zijn of ‘partner van’, ik mistte Mandy. Ik verlangde naar het gevoel van wie ik vroeger was. Jong en vol van energie, blij en aantrekkelijk. En toen sms’te hij, zomaar uit het niets. Een voormalig vakantievriendje van toen ik zeventien was. Hij had dat al een paar keer eerder gedaan, maar toen deed het me weinig. Nu wel. Het gaf me een fijn gevoel en het bracht me terug naar die tijd. Een tijd zonder luiers en slapeloze nachten. Ik voelde me weer die jonge, vrije en aantrekkelijke vrouw. Ik liet me meevoeren door zijn lieve, vleiende sms’jes en op een gegeven moment waren we de hele dag in contact via sms. Ik weet nog dat ik mijn telefoon een keer vergat bij een vriend van mijn man en dat ik die ’s avonds laat nog ben gaan ophalen. Ik kon niet zonder mijn telefoon en wilde geen sms missen. Het kwam ook tot ontmoetingen en hoe fijn die ook waren, het zorgde ook voor veel stress en schuldgevoelens. Het zorgde ervoor dat ik depressief raakte en nog amper de lust had om mijn bed uit te komen. Ik vroeg me zelfs af of mijn gezin niet beter af zou zijn zonder mij.’

Waardeloos

‘De dag dat het uitkwam was de ergste van mijn leven. Niet alleen ik bleek vreemd te gaan, mijn man vertelde dat hij ook buitenechtelijke relaties had gehad. Blijkbaar zochten we allebei naar bevestiging buiten onze relatie. We zijn gaan onderzoeken waar die behoefte vandaan kwam en zijn samen in therapie gegaan. Loodzwaar. Ik was mezelf volledig kwijt. Ik voelde me verdoofd, bewusteloos en onderuit getrapt. Niets was meer wat het leek en alles was onzeker. Het bevestigde het beeld dat ik had van mijzelf: ik ben waardeloos, ik ben niet genoeg, ik ben een slechte vrouw en een slechte moeder. Mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde bereikten een dieptepunt. De psychotherapie en relatietherapie gaven wat helderheid in mijn hoofd. Ik leerde over mijn patronen en werd me bewust van gedachten. Het hielp, maar dat was allemaal mentaal. Ik was volledig uit contact met mijn lijf.’

Kundalini-yoga

‘Ik had nog nooit aan yoga gedaan en spiritualiteit was niet iets wat me bezighield, maar op een dag werd ik wakker met het idee dat ik yoga moest proberen. Ik ben een les Kundalini-yoga gaan doen en dat raakte me enorm; tot tranen aan toe. Kundalini-yoga is een intense yogavorm en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Alle houdingen zijn op elkaar afgestemd met een bepaald doel. Zo’n serie houdingen noem je een kriya. Alle kriya’s zijn erop gericht om de energie in je lichaam weer te laten stromen en door blokkades heen te gaan. Ik kan zeggen dat dat mijn leven heeft veranderd. Ik kwam weer in contact met mezelf en met mijn lichaam. Ik voelde me sterker en zelfverzekerder, en ik realiseerde me dat alleen ik verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk en dat ik niet verantwoordelijk ben voor het geluk van anderen. Ik ben opgevoed met het idee dat je vooral voor anderen moet zorgen en aanvankelijk voelde het vrij egoïstisch om zo voor mezelf te kiezen, maar je kunt alleen een gelukkige relatie hebben als je gelukkig bent met jezelf. Mijn man is zijn eigen pad gaan volgen. Hij verdiepte zich in de methodiek van systemisch werken en familieopstellingen, en vond zo de verdieping die hij nodig had. Het individuele traject, dat we allebei hebben doorlopen, hielp ons uiteindelijk het meest. Het maakte ons sterker en gaf ons zelfvertrouwen. Door zelf aan onze persoonlijke ontwikkeling te werken vonden we ook elkaar weer. Het leerde ons om open en eerlijk te zijn en alles met elkaar te bespreken, ook onze angsten. Ik heb ervaren dat je alleen kunt helen als je mentaal én fysiek in balans bent en als je lichaam en geest in verbinding zijn. Door yoga kon ik lichaam en geest verbinden en voelen waar de pijn zat, en er ruimte aan geven. Zo ben ik geheeld. Het heeft mijn leven, mijn relatie en mijn gezin gered. Doordat we allebei stevig stonden, konden we echt voor elkaar kiezen, los van het feit dat we samen een huis en kinderen hadden. We houden van onszelf en van elkaar. Ik kan voelen wat goed voor mij is en wat ik nodig heb. Het is fijn om met hem samen te zijn, maar ik weet dat ik ook zonder hem kan.’

Schuldgevoelens

‘Een leven zonder spiritualiteit kan ik mezelf nu niet meer voorstellen. Afgelopen januari heb ik mijn baan bij de rechtbank opgezegd om me volledig te kunnen richten op Kundalini-yoga en het spirituele ondernemerschap; ik was inmiddels Kundalini-yogadocent. Ik geef nu yogalessen en biedt daarnaast met mijn onderneming Yogapepper een speciaal onlineprogramma aan voor vrouwen die te maken hebben gekregen met ontrouw. Een grote groep: in een op de drie relaties wordt vreemdgegaan. Na ontrouw kun je te maken krijgen met sterke emoties: een laag zelfbeeld, schuldgevoelens, boosheid. Door je bewust te worden van deze gevoelens in je lijf kun je er ruimte aan geven en kan het helen echt beginnen. Waar zit die boosheid in je lijf? Hoe voelt het om te vergeven? Met behulp van de SatNam-methode word je je stap voor stap bewuster van je lijf. Door yoga, meditatie, visualisaties en affirmaties, die je thuis in je eigen tijd doet, leer je weer te voelen en je zelfvertrouwen te versterken.

Ik vind het mooi dat ik door de donkere periode die ik zelf heb doorgemaakt nu anderen kan helpen. Ik houd van het werk dat ik doe, ben een leukere moeder voor mijn kinderen, en mijn relatie is nu fijn; yoga heeft ontzettend veel voor mij veranderd. Als ik me nu even niet goed voel, weet ik hoe ik naar binnen moet keren en bij mezelf kan komen.’

Kijk voor meer informatie over het werk van Many op haar site. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF