fbpx

Linda wandelde zich uit een depressie: ‘Van mijn hoofd kwam ik weer in mijn hart terecht’

Linda Oudendijk gleed in een depressie, maar wandelde zich er weer uit. Het bracht haar zoveel dat ze besloten heeft een maand vrij te nemen en de ‘Camino Portugues’ te bewandelen in haar eentje.

‘Voor het eerst van m’n leven heb ik serieuze wandelschoenen gekocht! Ik begon meer en meer te wandelen toen ik in een depressieve periode terecht kwam. In Amsterdam West liep ik dagelijks door ‘mijn achtertuin’; het Rembrandtpark en dat heeft mij ontzettend veel gebracht. Vanuit mijn hoofd kwam ik stapje voor stapje weer in mijn lijf en hart.

De depressie omschrijf ik als; ver van mezelf vandaan zijn. Ik had braaf mijn opleidingen afgemaakt en was begonnen met werken. Heel langzaam, zonder dat ik het zelf doorhad, raakte ik steeds verder van mezelf verwijderd door heel hard te werken en te doen, waarvan ik dacht wat van mij verwacht werd. Mijn lat lag heel hoog. Ik werkte als vormgever en redacteur bij een krant en zette mezelf onder grote druk om goed werk af te leveren. Dat in combinatie met er voor iedereen willen zijn, zorgde voor steeds meer spanning in mijn lijf en ik was heel emotioneel. Sommige dagen zat ik huilend achter m’n computer.’

Ommekeer

‘Door een reorganisatie verloor ik uiteindelijk mijn baan. Voor mij was dat juist wat ik nodig had. Ik kwam er toen pas achter hoe moe ik eigenlijk was. Hele eenvoudige beslissingen waren al lastig, zoals of ik koffie of thee wilde. Ineens had ik de vrijheid om aan mezelf te werken en terug naar mezelf te wandelen. In het begin zat ik erg in mijn hoofd, zo erg dat ik het eerste stuk van mijn vaste rondje alleen maar naar de grond keek. Als ik bijna was uitgewandeld, keek ik weer omhoog. Steeds sneller kon ik dat gevoel omkeren. Wandelen was niet het enige wat ik deed om van mijn depressie af te komen. Surfen is ook een grote passie van mij, waardoor ik uit mijn hoofd en in mijn lijf kom. Door beweging en in de natuur zijn creëerde ik de ruimte waardoor ik de vicieuze cirkel kon verbreken. De gesprekken met verschillende hulpverleners hebben daar ook enorm bij geholpen.’

Terugval

‘Afgelopen jaren ben ik wel een paar keer terug gevallen. Gelukkig herken ik de signalen steeds beter, zoals bijvoorbeeld slecht keuzes kunnen maken, teveel bezig zijn met wat anderen vinden en vervallen in een ‘pleasende’ rol. Als ik merk dat ik wat hulp kan gebruiken, dan pak ik dat met beide handen aan.

Wat ook heeft geholpen is verhuizen naar Zandvoort. Ik wandelde al veel op het strand en door de duinen, maar nu nog veel meer. Én de zee zo dichtbij hebben brengt extra adem, ruimte en natuurlijk vaker surfen.’

Lets let it all out

‘Het wandelen gebruik ik ook in m’n werk als ‘uitlaatcoach’. Letterlijke beweging, brengt alles in beweging. Alle tools en kennis die ik heb meegekregen via psychologen, coaches, workshops, de coachingsopleiding en mijn eigen  bevindingen, geef ik nu door in mijn bedrijf ‘Lets let it all out‘. Hierin maak ik het oncomfortabele net zo bespreekbaar als het weer. Dit doe ik wandelend en online in gesprek met mijn cliënten en daarnaast in m’n gelijknamige podcast. We maken veel dezelfde struggles mee, dus waarom praten we er niet meer over?’

Een maand wandelen

‘Mijn leven staat naast mijn bedrijf nu in ene helemaal in het teken van wandelen. Een vriendin van mij wandelde in mei van Porto naar Santiago, ongeveer 240 kilometer, en ze inspireerde me met deze tocht. Daarna moedigde zij mij aan om hetzelfde te doen. Ik heb een maand vrij genomen om op pad te gaan en plan zo min mogelijk. Wel wil ik mezelf de ruimte geven om ook af en toe een paar dagen ergens te blijven. Ik kijk er enorm naar uit.’

‘Het alleen reizen ben ik gewend. Juist door alleen te reizen ontmoet ik veel meer mensen en ben ik veel meer aanwezig en bewust. Ik ben heel benieuwd wat het mij gaat brengen. Wie weet gaat het fantastisch en stop ik nooit meer.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF