fbpx

Kristel heeft last van een constante piep in haar oor: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het ooit weer stil wordt in mijn hoofd’

Twee miljoen mensen ervaren geluiden in hun hoofd, één daarvan is Kristel Klomp. Sinds een jaar heeft zij last van Tinnitus. Als geen ander weet ze hoeveel invloed dit heeft op haar leven, maar ook hoe het minder kan worden.

‘Tijdens een vakantie in Italië kreeg ik voor de eerste keer een suis in mijn oren. We zaten in de bergen, dus ik dacht in eerste instantie dat het daaraan lag. Al snel vergat ik de suis. Een maand later zat ik buiten met een vriendin en toen hoorde ik ineens een harde piep. Dat hebben mensen wel vaker, dacht ik. Maar toen het na een paar dagen niet weg was, heb ik de huisarts bezocht. Daar kreeg ik neusspray van. Ik moest het twee weken aankijken en als ik er niet vanaf kwam, moest ik terugkomen. Na een week was de piep zo aanwezig, zodat ik weer bij de huisarts terecht kwam. Van haar kreeg ik een doorverwijzing naar de KNO-arts. Standaard krijg je daar gehoortesten. Maar mijn gehoor bleek prima. Voorzichtig opperde de KNO-arts of het ook stress kon zijn. Helaas konden ze verder niks meer voor mijn doen. En daar ging ik weer op de fiets naar huis. Wat nu dacht ik…’

Behoefte aan stilte

‘Maar de vraag van de KNO zette mij wel aan het denken. Zou het met stress te maken kunnen hebben? Ik besloot te stoppen met mijn werk om rust te nemen om te kijken of dit ging helpen. Op dat moment had ik een zware baan die veel van mijn vroeg. Maar door het thuis zitten, hoorde ik op een gegeven moment niks anders meer dan die piep. Er waren in het begin veel momenten waarop ik dacht: ‘Hoe ga ik dit voor de rest van mijn leven volhouden?’ Ik was bang dat ik nooit weer aan het werk zou kunnen of naar openbare gelegenheden waar veel geluid was. Anderhalve maand ging het zo door. Mijn leven werd er niet leuker op. Wandelen met de hond was het enige dat mijn rust gaf. Uren heb ik over de hei en door het bos gelopen. Depressief was ik niet, maar voor mij was het leven wel zwaar op dat moment. Ik kan mij nog één moment herinneren waarop het maar niet stil werd in mijn hoofd. Op een nacht zwakte de piep maar niet af. De hardheid kan ik niet omschrijven. Ik raakte helemaal in paniek. Het enige wat ik wilde, was huilen. In alle paniek bedacht ik mij om yoga nidra te doen. Alles om die piep maar te verminderen. Én het hielp. Na uren was het eindelijk stiller in mijn hoofd.’

Leer er maar mee leven

‘En dat zette mij aan het denken. Er is dus wel wat aan te doen. Dus ging ik op zoek op internet. Op Google las ik de naarste verhalen, van mensen die zelfmoord hadden gepleegd. Dat hielp niet. Iedereen die ik sprak, zei tegen mij: “Leer er maar mee leven.” Op mijn vraag hoe dan? Had niemand antwoord. Op LinkedIn vond ik op een gegeven moment informatie over de Tinnitus Academie. Op hun website las ik over breinsuizen. Eindelijk vond ik de herkenning waarnaar ik zo lang had gezocht. Uiteindelijk ben ik hier vier dagen intern geweest. Het gaf mij zoveel inzichten en tools om mijn breinsuizen te verminderen.’

Overprikkeling

‘Inmiddels gaat het weer beter met mij. Op een rustige dag hoor ik een sis. Met genoeg andere geluiden om mij heen hoor ik deze zelfs niet meer. Af en toe is het nog een piep, zoals een fluitketel. Als ik dan tv kijk, komt de piep er soms bovenuit. Maar daar heb ik mee leren omgaan. In paniek raak ik niet meer.

Ik ben er van overtuigd dat mijn piep is ontstaan door overprikkeling van mijn brein. Door overbelasting van je hersenen raakt je brein namelijk overprikkeld met als gevolg dat deze constant aan staat. Zeg maar in de waakstand. Dit komt bijvoorbeeld door alles wat je ziet, hoort, voelt, trauma’s uit je verleden, werk doen dat niet bij je past, een relatie die niet goed is en overtuigingen die je hebt. Daardoor sta je constant aan en kan je hoofd niet meer ontladen. Je zenuwstelsel raakt als het ware ontregeld en gaat geluid ging maken om te ontstressen. Tinnitus leerde mij veel. Ik luister nu naar mijn piep en ben er niet meer bang voor.  Als ik slecht slaap, heb ik meer last van de piep. Ook bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen of als het buiten hard waait heb ik meer last. Dat weet ik nu. Ik heb geaccepteerd dat dit is wat het is. Het gaat steeds beter en daar ben ik enorm blij mee. Er is hoop als je Tinnitus hebt. Hoe lang je het ook hebt.’

Ayurveda

‘Daarnaast ben ik afgelopen jaar begonnen met een studie Ayurveda. Dat heeft mij nog meer kennis gegeven over mijn oorsuizen, maar heeft me ook meer balans en rust in mijn leven terug gebracht. Ik heb geleerd om meer stil te staan bij dingen, om ze te verteren. Hierdoor kan ik dingen beter loslaten en dat helpt.’

Gevolgen

‘Eigenlijk zijn er niet veel dingen die ik niet meer doe door de piep in mijn oren. Laatst trad Armin van Buuren op. Dat durfde ik nog niet aan. Zoveel geluid en prikkels heeft veel effect op mijn piep. Het is afwegen, maar hierdoor doe ik nu wel de dingen die bij mij passen. De tinnitus heeft mij veel gebracht. Als ik zie hoe ik veranderd ben het afgelopen jaar, ben ik blij. En ik ben er van overtuigd dat het nog stiller gaat worden in mijn hoofd.’

Kristel schrijft op haar blog mijn Thuisgevoel meer over tinnitus. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF