fbpx

Kim is bewust alleenstaande moeder: ‘Ik heb nu een prachtige dochter die me nodig heeft’

Na heel wat onsuccesvolle dates om een leuke man tegen het lijf te lopen besloot Kim Hoppenbrouwers als alleenstaande moeder (36) te kiezen voor een donor. Haar kinderwens is er altijd geweest. Oppassen deed ze al van jongs af aan en daardoor wist ze zeker dat ze zelf ooit ook moeder wilde worden. Deze keuze bracht haar, haar prachtige dochter genaamd Caro. Kim wil het taboe rondom bewust alleenstaand ouderschap doorbreken en deelt haar persoonlijke ervaring over het traject dat zij heeft doorlopen.

Het proces

Na twee jaar wikken en wegen maakte Kim de uiteindelijke beslissing om ervoor te gaan. Ondanks dat ze bang was voor de meningen van anderen, stond ze volledig achter haar keuze. ‘Het is een behoorlijk proces. Via de huisarts kwam ik terecht bij de afdeling voortplantingsgeneeskunde. Hier kwam ik in gesprek met een fertiliteitsarts. Doordat de arts goed meedacht en de juiste vragen stelde nam ze veel onzekerheden weg. Puur voor de formaliteit, volgde er nog twee gesprekken met een psycholoog. Het ziekenhuis wees me op een donorbank in het buitenland. Via een database vol met donoren en een aantal aangevinkte criteria, kon ik kiezen uit 192 verschillende donoren. Dan komt het aan op profielen lezen en beoordelen. Ik wilde graag een donor die informatie had over gezondheid, familiehistorie, hobby’s, kleur en ogen, en koos daarom voor een uitgebreid profiel. Eenmaal gekozen voor een donor, komt het ‘bestellen’. Dat is niet anders dan het bestellen op een shoppingsite. De volgende stap is het doen van ovulatietesten en wachten op een smiley. Toen ik dit uiteindelijk op de test zag staan, belde ik dezelfde dag nog naar het ziekenhuis zodat ik de dag erna langs kon komen voor de behandeling. En dan is het puur afwachten…’

De donorvader

In Nederland is het de regel dat de donor niet anoniem mag zijn, Kim heeft daarom besloten dat Caro op haar achttiende, haar vader mag benaderen. Zij mag het wel, maar het mag niet vanuit Kim komen. Of het voor Caro een moeilijke situatie is, kan Kim niet voor haar invullen. ‘Bij de donorkeuze heb ik bewust gekozen voor een uitgebreid profiel zodat ik Caro over haar vader kan vertellen. Daarnaast wil ik haar ook vertellen waarom ik gekozen heb voor een donor. Caro weet straks niet beter dan dat ze bij haar moeder woont. Er zijn namelijk genoeg kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn. Alle vragen die Caro ooit zal stellen, zal ik met duidelijkheid en eerlijkheid beantwoorden, daar heeft ze recht op.’

Life changing

De keuze van een donor heeft Kim haar leven dusdanig veranderd. Ze heeft een prachtige dochter die haar nodig heeft. Daarnaast heeft Kim deze keuze voor zichzelf gemaakt. ‘Dit maakt me ontzettend gelukkig. Ik had het niet anders gewild. Het zwaarste aan het hele proces vond ik het emotionele stuk, het continu bezig zijn met het wel of niet doen. En daar komt natuurlijk bij kijken of het gaat lukken om zwanger te worden.’ Kim heeft ervaren dat het nog niet altijd voor de hand liggend is dat er alleenstaande moeders zijn. Ze heeft regelmatig moeten aangeven dat ze geen man heeft, ondanks dat dit duidelijk staat genoteerd in alle dossiers. ‘Men gaat er nog altijd vanuit met een stel te maken hebben, terwijl ik echt niet de enige alleenstaande moeder ben. Ik hoop dat hier in de toekomst verandering en meer begrip voor gaat komen.’

Aan de vrouwen die met hetzelfde idee lopen wil Kim meegeven het gehele proces te doorlopen als je er echt voor wilt gaan. ‘Er zullen altijd mensen zijn die ongevraagde meningen geven of niet achter je staan, maar laat het jouw keuze zijn, Dit is niet altijd makkelijk weet ik uit ervaring, maar het is jouw leven.’

Heb jij ook een mooie powerstory? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar online@wendymultimedia.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF