fbpx

Janneke gooide het roer om en viel 52 kilo af: ‘Met suiker verdoofde ik mijn gevoel’

Janneke (41) besloot twee jaar geleden het roer om te gooien. Ze had overgewicht en wist dat daar ernstige gezondheidsrisico’s bij komen kijken. Janneke wilde haar kinderen zien opgroeien en begon met afvallen doormiddel van een personal trainer. Nu twee jaar later is ze maar liefst 52 kilo kwijt. Janneke: ‘Soms denk ik waar doe ik het toch allemaal voor? Maar dan realiseer ik me dat ik nu veel gelukkiger ben en ik niet meer het gevoel heb dat ik elk moment doodga.’

‘Ik heb weer plezier in het leven en ik doe ertoe. Afgelopen zomer waren we met het gezin in Frankrijk en ik liep voor het eerst in zwemkleding rond. Ik had mijn kinderen beloofd dat wanneer de zon scheen ik mee zou gaan van de glijbaan. Iets wat ik een jaar geleden nooit had gedaan. Uiteindelijk was het een dag mooi weer en ik maakte mijn belofte waar. Met z’n drietjes gingen we van de glijbaan af. Mijn kinderen waren ontzettend blij dat ik met ze mee ging. “Mam nog een keer!” riepen ze vol enthousiasme. Ik was trots op mezelf. Het afvallen was het allemaal waard, mijn kinderen waren door het dolle heen en ik voelde me voor het eerst niet verschrikkelijk in zwemkleding. Ik heb nu een gezond lijf.’

Brede heupen

‘Op de middelbare school gooide ik mijn boterhammen weleens weg. Om me heen zag ik meiden die aan het lijnen waren. Ik was niet te zwaar als meisje, maar ik had naar mijn mening te dikke bovenbenen en te brede heupen en daar werd ik onzeker van. Ik had destijds een haat- liefdeverhouding met mijn lichaam. Als ik nu terugkijk naar foto’s van vroeger dan denk ik: waar maakte ik me nou zorgen over? Ik was helemaal niet dik. Toen ik achttien jaar was, begon mijn gewicht te schommelen. Ik kreeg verkering met mijn huidige man en kwam wat meer gewicht aan. Dat probeerde ik eraf te halen door meer te sporten en te diëten, maar het kwam er ook weer snel aan. Eigenlijk had ik in die tijd een vrij gezond gewicht en toch was ik niet blij met mijn lijf. Ik had een vertekend beeld van mezelf.’

Boodschappen

‘Op mijn 25e trouwde ik en kwam ik gewicht aan. Mijn man en ik gingen samenwonen en ik begon steeds meer te eten. Als er vrienden over de vloer kwamen zorgde ik ervoor dat we snacks in huis hadden. Het eten liep uit de hand, omdat ik zelf de boodschappen deed en zelf kon bepalen wat ik at. Vroeger deed mijn moeder dat en nu lette opeens niemand meer op mij. Mijn man is veel langer dan ik, dus hij kon ook meer eten. Hij kwam niet aan en ik wel. Ik werd steeds iets dikker, maar nog niet schrikbarend.’

Zwangerschapskilo’s

‘Tijdens de zwangerschap van mijn zoon kwam ik 24 kilo aan. Een deel van dit gewicht ging er af, maar ik bleef zitten met extra 10 kilo. Toen ik daarna weer zwanger was van mijn dochter ging het gewicht er niet vanaf. Ik durfde nauwelijks in de spiegel te kijken. Ik verhulde mezelf in wijde jurken en vesten. Al een tijd droeg ik geen broeken meer, want dan kon je zien dat ik veel te zwaar was. Op foto’s stond ik nauwelijks en als ik erop stond dan alleen met mijn gezicht. Ik probeerde wel af te vallen, alleen lukte het niet. Ik was heel erg ongelukkig, maar durfde dat aan niemand te vertellen. Ik voelde me eenzaam en verdrietig. Met eten had ik een slechte relatie. Soms wilde ik heel gezond doen, dan snoepte ik niet en schepte ik maar één keer op, maar dan belandde ik de volgende dag in een eetbui.
Mijn verdriet at ik weg. Het gevoel dat ik geen controle over mijn eten had, haatte ik. Elk jaar kwamen er kilo’s bij. Ik wilde niet horen dat ik te dik was, maar ik was het wel.’

Roer om

‘Anderhalf jaar geleden gooide ik het roer om. In de spiegel zag ik een dikke buik, dikke billen en een dik gezicht. Ik stond elke dag op met pijn in mijn rug en de angst dat ik elk moment dood kon gaan. Ik wist dat ik geen gezond gewicht had en dat dit gevolgen kon hebben voor mijn gezondheid. Ziektes als diabetes, vaatziekte en een te hoge bloeddruk lagen op de loer. Ik wilde mijn kinderen zo graag zien opgroeien dat ik wist dat ik mijn levensstijl moest veranderen. Ook tijdens mijn werk kreeg mijn lichaam het zwaar. Ik ben peuter juf en vaak moest ik bukken maar dat kostte mij heel veel moeite.’

Personal trainer

‘Een maagverkleining wilde ik absoluut niet, dan zou ik naar de dokter moeten en dat wilde ik niet. Een kennis van mij werkte bij een sportschool en hij wist wel een personal trainer die mij kon helpen. Ik heb meteen een afspraak gemaakt. Mijn personal trainer Rick heeft me ontzettend geholpen tijdens mijn traject om af te vallen. Bij de eerste ontmoeting wilde ik eigenlijk meteen weghollen, maar toen we eenmaal in gesprek waren, merkte ik dat hij heel goed naar me luisterde. Ik voelde me op mijn gemak. Rick ging me helpen met sporten en hij gaf me voedingsadvies. Ik mocht maar een bepaalde hoeveelheid calorieën eten en ik moest letten op welke voedingsstoffen ik binnenkreeg. Met snoepen ben ik cold turkey gestopt. Ik mocht geen zoete troep meer in mijn lijf stoppen.’

De eerste weken waren heel zwaar. Als ik het moeilijk had dan appte ik mijn personal trainer en zorgde hij ervoor dat ik me weer iets beter voelde. Rick heeft me er echt door heen gesleept en ik heb aan hem heel veel te danken. Doordat ik geen snoep meer at, kreeg ik hartkloppingen. Mijn lichaam kickte af van de zoetigheid. Ik kwam erachter dat suiker mijn gevoelens verdoofde. Nu ik dat niet meer binnen kreeg, begon ik van alles te voelen: boosheid, blijheid en verdrietigheid. Ik wist me geen raad met mijn emoties, hoe geef je die een plek? Daarvoor ben ik naar een haptonoom gegaan, zij hielp me met mijn gevoelens om te gaan.’

Janneke afgevallen 2 Janneke gooide het roer om en viel 52 kilo af: ‘Met suiker verdoofde ik mijn gevoel’

Bang om weer te eten

‘Mijn grootste tegenslag was in december 2020, ik was toen bijna een jaar aan het lijnen. Op dat punt was ik op gewicht, wat betekende dat ik niet meer hoefde af te vallen. Echter was ik eraan gewend om minder te eten. In januari kreeg ik hele erge eetbuien en ik was bang dat ik weer dik ging worden. In die periode had ik veel steun van mijn omgeving en mijn personal trainer. Door met hun te praten en hun hulp te accepteren lukte het me om op gewicht te blijven. Daarnaast wandelde en sportte ik veel en dat zorgde voor afleiding waardoor ik niet ging eten.’

Om een gezond gewicht te behouden eet ik gezond en zorg ik dat ik veel eiwitten binnen krijg, want daardoor raak je verzadigd. Ik eet standaard gerechten zoals pasta, maar ik probeer dan niet te veel te eten. Natuurlijk neem ik ook af en toe iets lekkers, maar ik probeer vast te houden aan structuur en ritme in mijn maaltijden. Het helpt mij heel erg om mijn maaltijden te plannen, zodat ik weet wat ik ga eten.’

Samen afgevallen

‘Soms heb ik totaal geen zin in om op mijn eten te letten en vraag ik me af waarom ik dit allemaal doe. Dan realiseer ik me dat ik nu veel gelukkiger ben ik en ik niet meer het gevoel heb dat ik elk moment doodga. Ik wil een gezonde moeder voor mijn kinderen zijn.

Mijn man heeft voor een deel met mij mee gedaan. Hij was ook te zwaar en door met mij te gaan sporten en gezond te eten is hij 23 kg afgevallen. Hoewel ik een slechte relatie had met eten, had mijn man dat niet. Door samen af te vallen zijn we dichter bij elkaar gekomen. Elke zondagochtend sporten we samen en ik ben met hem over mijn gevoel gaan praten. Eerst leefden we langs elkaar heen en nu weer met elkaar. We hebben elkaar echt gevonden.’

Fit en energiek

‘Ik zit nu goed in mijn fel en ik voel fit en energiek. Ik durf weer spijkerbroeken aan en ik ben zelfs met mijn kinderen naar de Efteling geweest. Vroeger deed ik dat nooit omdat ik me niet in zo’n stoeltje van een attractie wilde proppen. Vorig jaar kerst stond ik na een lange tijd weer voor het eerst met mijn hele lichaam op de kerstfoto. Met vol trots kan ik zeggen dat ik 52 kilo ben afgevallen zonder een maagverkleining. Binnenkort heb ik een jaar lang een gezond gewicht. Mijn lichaam voelt letterlijk minder zwaar. Ik sprong laatst op mijn fiets en ik vloog er haast overheen. Ik kan weer bukken en op mijn hurken zitten zonder pijn. Ik ben zo dankbaar dat ik weer gezond ben.

Momenteel volg ik een opleiding tot lifestylecoach. Ik wil anderen helpen die met hetzelfde worstelen als ik. Ik denk dat iedereen kan afvallen als hij of zij dat écht wil. Als het mij is gelukt kan het anderen ook lukken.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF