fbpx

Jacqueline Govaert over de theatertour met band Krezip: ‘Het wordt een heel nieuw avontuur’

In 2019 kwam de band Krezip na een lange break weer bij elkaar, leadzangeres Jacqueline Govaert is nog altijd blij met de keuze dat ze weer samen optreden. In 2024 gaan ze samen het theater in.

Hoe is het om met de band weer samen te zijn?

‘‘Het verbaasd mij hoe nieuw alles nog voelt. Tien jaar lang hebben we niet opgetreden. Het geeft een nieuwe dimensie van alles. Vroeger vonden we het vanzelfsprekender, we waren zo jong. Op dit moment waardeer ik het op een hele andere manier. De break-up tijd was mij ook dierbaar om alles alleen te doen en mijn eigen boontjes te doppen. Ik weet inmiddels weer hoe leuk het is om een band te hebben. Dit vind je niet zomaar met een groep mensen. Het voelt goed.’

Jullie nieuwe album ‘Any Day Now’ kwam tot stand tijdens corona, hoe ging dat?

‘Ik vond het een hele inspirerende periode. Je kan corona als saai omschrijven, maar toen de hele wereld op zijn kop stond, maakte het van alles bij mij los. We hadden een drukke periode achter de rug met de band die bij elkaar was gekomen. Ik zag alles op een andere manier, het veranderde de manier waarop we keken naar een band zijn of blijven. Het was een afgesloten periode, maar het beviel zo goed. In die periode kwam het besef naar boven, het leven is zoveel te plannen en dit voelt zo goed, dus let’s go for it.’

Waar gaat het album over?

‘De songs zijn als een soort dagboek voor mij. Ik ben veertig geworden tijdens het schrijven, die tijd neem ik ook mee en de rust die corona met zich meebracht. Als we met de band optreden, komen er zowel oude, als nieuwe liedjes voorbij. Het raakt mij tijdens het zingen dat ik alles heb vastgelegd en het nog steeds met de band zing.’

‘Eerst zong toen ik een kind was, maar nu zing ik over mijn kind.’

Je zingt ook nummers van 20 jaar gelden, is dat gek?

‘Dat blijft anders, zoals wanneer ik ‘I Would Stay’ zing. Iedere keer zie ik de nummers weer van een andere kant. Mijn eigen kinderen zijn nu twaalf en veertien. Ik was zeventien toen ik het nummer schreef. Het blijft leuk om die te kunnen blijven zingen op deze manier. Op deze plaat staat een nummer ‘You Are You’, die ik opdraag aan mijn dochter. Eerst zong toen ik een kind was, maar nu zing ik over mijn kind. Het is heel wonderlijk als dat in één show allemaal voorbijkomt.’

In 2024 gaan jullie het theater in, hoe is dat?

‘De mensen zitten en je hebt meer ruimte om meer over de liedjes te vertellen. Dat wordt een heel nieuw avontuur voor ons. Met de band wordt dat de eerste keer. Solo heb ik het ervaren en ik vond dat heel leuk. Maar we hebben nog een paar festivals tussendoor, we staan bijvoorbeeld nog op Appelpop.’

Ben je zelf een festivaltype?

‘We speelden al op festivals, voordat ik het kon worden. Op mijn vijftiende ging ik voor het eerst met mijn zus naar Lowlands, dat was geweldig. Het jaar daarna traden we er al op. Ik hou van festivals, maar ik ben een luxepaard geworden, want ik mocht altijd al backstage. Optreden op een festival vind ik superleuk. Het is een uitje, we eten met z’n allen, spelen en doen een biertje. Het heeft iets magisch om iedereen in een uurtje om je vinger te winden.’

Wat is je ultieme zomertip?

‘Blote voeten! Ik hou ervan als ik mijn sokken en schoenen uit kan doen, naar buiten kan gaan en de ramen wagenwijd open kan doen. Ik woon in het centrum van Haarlem. Zomers staan alle deuren open en spelen de kinderen op straat. Daarnaast is mijn tip: ga naar festivals!’

Kaartjes voor de theatertour van Krezip zijn te koop via deze link.

Foto: Paul BellaartWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF