fbpx

Isa Hoes en Merlijn Kamerling schrijven boek over rouw: ‘Je hoeft het niet alleen te doen’

Afgelopen week kwam het boek Je bent niet alleen uit van Isa Hoes en haar zoon Merlijn Kamerling. Daarin schrijven ze over rouwen om iemand die heel dicht bij je stond en reiken ze handvatten aan om met zulk intens verdriet om te gaan. Het startpunt is hun persoonlijke ervaring met het overlijden van hun man en vader Antonie Kamerling, maar dit boek gaat niet alleen daarover en is herkenbaar voor iedereen die rouwt. 

Je bent niet alleen, dat is de boodschap die Isa en Merlijn over willen brengen. Want hoe blijf je dicht bij jezelf in die moeilijke tijd en hoe bereid je je voor op de klappen die komen? Deze vragen komen aan de orde in het boek. ‘Soms gebeurt er in je leven iets heel heftigs. Je partner wordt ziek, je verliest iemand, je hele leven staat op zijn kop. Hoe ga je om met die gebeurtenis en de effecten daarvan op jouw leven, dat van je gezin? Ons boek kan een kleine houvast zijn. Omdat wij alweer meer dan tien jaar verder zijn. Doordat we altijd open zijn geweest over wat we hebben meegemaakt als gezin krijgen we veel vragen. Blijkbaar hebben we dus nog niet alles verteld. Dat gaan we nu wel doen door die vragen te beantwoorden en ook zelf de vragen te stellen waar wij nog steeds geen antwoord op hebben. Dat doen we op onze eigen manier: open, eerlijk en direct – maar altijd liefdevol: Je hoeft het niet alleen te doen’ , vertelt Isa Hoes.

In het boek leer je over de verschillende stadia van rouw. In het boek beschrijven Isa en Merlijn hoe die stadia zijn opgebouwd. ‘Een uitvaart is een heel belangrijk moment in het vroegste stadium van de rouw. Het sluit heel bewust een leven af en laat het andere leven daarna verdergaan‘, staat in het boek.

Ervaringen van anderen

Het verhaal bestaat niet alleen uit het overlijden van Antonie Kamerling, maar ze spreken ook met Kluun en zijn dochter Eva, Xandra en Lola Brood over Herman Brood, Marjan Huydts over haar dochter Frédérique Huydts, Humberto Tan over het verlies van zijn moeder en broers en met Edwin Spee, weduwnaar van Bibian Mentel en haar zoon Julian. ‘Als we via de badkamer de slaapkamer betreden, komt Julian ons tegemoet lopen. Hij lijkt sprekend op zijn moeder. Boven Edwins bed hangt een grote foto van hem en Bibian met de drie kinderen.’

Je bent niet alleen is verschenen bij uitgeverij Boekerij en kost 22,99WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF