fbpx

Interview met Victoria Koblenko: ‘De oorlog houdt me 24/7 bezig’

Victoria Koblenko is actrice en geboren in de Sovjet-Unie, voordat Oekraïne onafhankelijk werd. Sinds Rusland Oekraïne heeft aangevallen is ze hele dagen bezig met de oorlog. Ze had niet verwacht dat Rusland dit zou doen. ‘Mijn opa sprak altijd een toost uit op vrede tijdens familie diners. Ik snap nu pas waarom.’

Had je verwacht dat Rusland Oekraïne aan zou vallen?

‘Nee, helemaal niet. Niemand niet. Ondanks alle aankondigingen vanuit Amerikaanse media en via Amerikaanse inlichtingen. Ik dacht dat het zou blijven bij een militaire operatie in de twee regio’s in het oosten van Oekraïne. Dat er de eerste dag meteen al militaire opslagplaatsen en militaire objecten in heel Oekraïne beschoten zouden worden, had niemand verwacht.’

Wat was je eerste reactie toen je het nieuws hoorde?

‘Mijn brein werd uitgeschakeld en ik voelde mijn maag omdraaien. Het was alsof ik letterlijk mijn wortels uit een ver verleden aan me voelde trekken. Toevallig had ik samen met mijn man Lev vorige week een familie opstelling gemaakt. Toen werden we al geconfronteerd met het oorlogsverleden van onze opa’s en oma’s en de invloed die het had op onze ouders en dus ook indirect op ons. Mijn opa sprak altijd een toost uit op vrede tijdens familie diners. Ik snap nu pas waarom.’

Woont er veel familie van je in Oekraïne?

‘Ik heb een neef aan het front. Er wonen veel vrienden van mij in Kiev. Lev heeft een tante in het Oosten, wat bezet gebied was.  Lev’s tante heeft een moeder die niet goed ter been is en dus ook niet kan vluchten. Sommige vrienden zijn met een pasgeboren baby in de auto gestapt. Ze gaan ergens naar het Westen van Oekraïne. Anderen blijven in de stad en helpen bij checkpoints of waar ze dan ook maar wat kunnen doen.’

Doe je zelf wat om te helpen?

‘We hebben iemand in huis die uit Oekraïne komt. We wachten op nog meer mensen die als het lukt deze kant op komen.  Ik ben hier de afgelopen week 24/7 mee bezig geweest qua media bijdragen. Mijn Instagram kanaal is ook helemaal overgenomen door dit thema. De links om te doneren en alle achtergrondinformatie deel ik daar. Ik ben ook intens trots op hoe snel, bereidwillig en empathisch de meeste mensen reageren hier in Nederland. Het is hartverwarmend.’

Ben je bang op dit moment?

‘Nee, ik ben strijdbaar en hyperbewust. Bewust van hoe geschiedenis gemaakt en vervalst wordt. Bewust van hoe de media hijgend op lekkere, virale beelden duikt ongeacht of ze echt of fake zijn. Alles voor de clickbait. Ik ben me er ook van bewust dat dit een groot energielek is om me uit een positieve mood te halen. Het nieuws slokt me 24/7 op waardoor ik niet meer ben toegekomen aan mediteren, wandelen en met mijn lichaam bezig zijn. Zowel op mentaal als fysiek vlak. Die energie probeer ik dagelijks terug te claimen, want als ik beter in mijn fel zit, kan ik meer doen en meer mensen informeren.’

Denk je dat Poetin nog meer landen wil aanvallen?

‘Niemand weet wat hij wil. Na corona, moest zijn omgeving lang in quarantaine, dus er komen steeds minder mensen in zijn buurt om mapjes te presenteren van hun vakgebied. Ook heeft hij geen ervaring met internetgebruik en kan daardoor niet overzien hoe massaal de feedback is op zijn handelen.’

Hoe denk je dat dit gaat aflopen?

Dit zal een lange bloedige strijd worden, want het Oekraïense volk gaat nog liever het bos in als partizanen, dan dat het zich gaat overgeven. Oekraïne krijgt een stoomcursus in hoe ze een natie moeten zijn. Dit bekopen ze vrees ik met duizenden mensenlevens. Aan de Russische kant zullen er ook veel verliezen zijn. De schaamte en het gezichtsverlies van Russen die niet kozen voor deze oorlog, zal jarenlang een vlek zijn in hun optreden naar de rest van de wereld toe. Maar ook zij zullen hiervan leren. Blijven toekijken hoe een president termijn na termijn de grondwet wijzigt om langer aan de macht te blijven, leidt tot ongezond leiderschap. Je ziet nu veel mensen rechten schendingen, vooral in Rusland. Dat legt deze oorlog bloot. Jonge Russische soldaten zijn als een ‘spoed’ soldaat met een tijdelijke dienstplicht opgeroepen voor een training. Ter plekke werd hun dienstplicht veranderd in een contract voor onbepaalde tijd. Ze zijn de grens over gereden, niet wetende dat ze ook op burgers zouden moeten schieten. Probeer jezelf maar uit zo’n situatie te verwijderen als er sprake is van groepsdynamiek, tijdsdruk, adrenaline. Verder ben je ook nog eens gedesoriënteerd, omdat je telefoon het niet doet en je de weg niet kent. Maar er zullen ongetwijfeld soldaten zijn die echt geloofden dat dit een vredesmissie was. Ook aan de kant van burgers, die met pacifistische posters de straat op gaan en toch gearresteerd worden, zullen slachtoffers vallen. Poetin heeft hiermee ook de oorlog verklaard aan zijn eigen bevolking. Gezien het feit dat eer een grote rol speelt in de mentaliteit zie ik niet hoe Poetin een verlies zou kunnen opvangen. Ik vrees dus dat we terug bij af zijn, bij de Koude Oorlog.

Victoria heeft op haar Instagramaccount nog een highlight staan. Daarin staan specifieke vragen over dit onderwerp die daar worden beantwoord. Er staan ook links naar betrouwbare donatie initiatieven.

 Foto: Marcel Krijger

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF