fbpx

Inger Strietman schreef een boek over gezond egoïsme: ‘Je kunt niet altijd maar blijven geven aan anderen’

‘Gezond egoïsme in een wereld die continu om aandacht vraagt’, zo begint Inger Strietman haar boek Mag ik even mijn aandacht. Door een burn-out heeft Inger geleerd om zichzelf centraal te stellen, en die kennis wil ze doorgeven aan anderen. Het is namelijk geen luxe om aandacht aan jezelf te besteden, het is een noodzaak. Inger legt in haar boek uit waarom gezond egoïsme zo belangrijk is, en hoe je dit kan toepassen in het dagelijks leven. 

Wat inspireerde jou om een boek te schrijven over dit onderwerp?

‘Ik heb vroeger altijd geleerd dat het belangrijk is om veel te geven aan anderen. Het maakte je een goed mens als je veel aandacht besteedde aan je vrienden, aan school, aan je familie, en ga zo maar door. Dit deed ik ook altijd volop. Maar op een gegeven moment kwam er zoveel meer bij, dat de ruimte voor mijzelf alleen maar kleiner werd. Toen ik in een burn-out terecht kwam, moest ik echt gaan leren om voor mijzelf te kiezen. Nu weet ik dat dat net zo belangrijk is als het geven aan anderen. Maar om die knop om te kunnen zetten, is enorm veel moed nodig. In mijn boek geef ik daar tips over, zodat iedereen leert om voor zichzelf te kiezen en dus die knop om weet te zetten.’

Waarom geven wij te weinig aandacht aan onszelf?

‘Als je gevoelig bent, voel je ook vaak wat anderen nodig hebben. Je wilt natuurlijk die persoon helpen om datgene te kunnen geven, maar dat is niet altijd aan ons. En dat is wat wij vaak vergeten. Daarnaast zijn wij te bang om voor onszelf te kiezen. We willen aan alle verwachtingen van anderen kunnen voldoen, zodat wij niemand teleurstellen. We willen die leuke vriendin zijn of die actieve werknemer. Maar we vergeten aandacht te geven aan onszelf, ondanks dat dat zo belangrijk is. Je bent niet egoïstisch als je op de rem trapt wanneer het te druk voor je wordt, maar dat is wel de gedachte die constant in ons hoofd zit.’

Voor welke mensen heb jij dit boek geschreven?

‘Ik heb dit boek geschreven voor de mensen die geneigd zijn om anderen continu tevreden te willen stellen. Het is gemaakt voor degenen die alle verwachtingen van anderen willen vervullen, en voor de mensen die lief en betrokken willen zijn voor anderen ten koste van zichzelf. Dit boek is voor de mensen die graag ‘pleasen’. En ik denk dat deze doelgroep veel groter is dan iedereen verwacht.’

Welke boodschap wil jij deze mensen meegeven met het boek?

‘Het is geen luxe om aandacht aan jezelf te besteden, het is een noodzaak. Kiezen voor wat jij wil en wat jij nodig hebt, is essentieel voor een goede gezondheid. Hoe meer jij geeft aan jezelf, hoe meer je ook weer kan geven aan anderen. Je wordt namelijk een leuker mens. Door de rust die jij in je hoofd hebt kunnen creëren, leer je meer te genieten van de dingen die voor jou belangrijk zijn. En dat maakt het zoveel leuker is om bij jou te zijn, omdat je lekkerder in je vel zit. Gun jezelf én anderen dat geluk.’

Op welke manier geef jij jezelf nu die persoonlijke aandacht?

‘Mijn agenda is nu veel rustiger, omdat ik minder afspraken maak en minder moet van mijzelf. Hierdoor krijg ik automatisch meer tijd voor mijzelf. Als ik door de afspraken heen merk dat ik te moe ben, pas ik mijn dag erop aan. Ik vraag dus continu aan mijzelf hoe ik me voel en hoe het gaat. En ik merk dat dat heel goed voor mij werkt. Ik ben veel meer gefocust omdat ik prioriteiten stel. Tijd vrijmaken voor jezelf is niet alleen van belang voor het vinden van je rust, maar ook om aandacht te besteden aan wat jij echt belangrijk vindt. Ik had bijvoorbeeld nooit dit boek kunnen schrijven als ik veel te druk zou zijn met andere dingen die ik eigenlijk minder belangrijk vond. Daarom zijn die momenten zo belangrijk. Ik werd vroeger geleefd, en nu heb ik leren leven. Dat is echt het verschil.’

Het boek Mag ik even mijn aandacht van Inger Strietman is hier te bestellen. Om al een klein stukje door het boek te kunnen bladeren, kan je hier klikken.

boek

Lees ook: 8 inspirerende leestips over zelfliefde.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF