fbpx

Het spirituele pad van Jolanda Klaveringa: ‘Mijn ziekte is nu mijn kracht’

Meerdere retraites in Spanje veranderden het leven van Jolanda Klaveringa (45). Als hartpatiënte was ze altijd bezig met overleven, maar de retraites brachten haar op het pad van mindfulness en leerden haar anders om te gaan met haar ziekte.

Diep in de avond kwam ze aan op het retraitecentrum in Zuid-Spanje, in de bergen bij Malaga. ‘Het was voor het eerst in mijn leven dat ik alleen op reis ging en mijn gezin achterliet en de reis was vanwege mijn ziekte ontzettend zwaar. Ik was kapot, maar het retraitecentrum voelde meteen als een warm bad. Het prachtige centrum in het authentieke Spaans dorpje met witte huisjes, de prachtige vergezichten vanaf het centrum over de bergen, de Nederlandse Sietske de Haan die de retraite leidde en me liefdevol omhelsde. Het voelde meteen goed.’

Overleven

De retraite met als thema ‘gezond leven met ziekte’ zou voor Jolanda een levensveranderende ervaring worden. Ze is dertien als ze ziek wordt en haar hartritmestoornissen hebben vanaf dan een enorme impact op haar leven. ‘Ik heb een aantal keer een hartstilstand gekregen en moest later een zware hartoperatie ondergaan. Ondertussen probeerde ik zo goed en zo kwaad als het ging door te gaan met mijn leven. Ik moest van mezelf bewijzen dat ik ondanks mijn ziekte toch van alles kon en was voortdurend met mezelf in gevecht. Ik had een goede baan bij KLM en wilde dat volhouden, maar eigenlijk was het veel te zwaar.’

In het retraitecentrum mediteert ze meerdere uren per dag en brengt ze dagen door in stilte. Dit, afgewisseld met individuele sessies met Sietske, brengt haar weer bij zichzelf. ‘Jarenlang was ik alleen maar bezig geweest met overleven. Mijn ziekte was allesoverheersend geworden. Ik was mijn ziekte, en daar, in het retraitecentrum, zag ik in dat ik meer was dan mijn ziekte alleen. Ik leerde er geestelijk afstand van te nemen. Te erkennen dat het er was, mijn lijf zou niet veranderen, maar me er niet meer door te laten leiden. Door er afstand van te nemen, had ik na de retraite meer energie dan ooit.’

Ziekte als kracht

Ze gaat nog een keer naar Spanje, en nog een keer. ‘Het heeft me veel inzicht gegeven.’ Inmiddels is ze zover dat ze van haar ziekte haar kracht heeft kunnen maken. ‘Ik ben gestopt met mijn oude werk, ben een opleiding gaan doen en geef nu mindfulnesstrainingen aan kinderen. Ik begeleid ziekte kinderen, maar ook kinderen met andere problemen, en mindfulness kan hen bijvoorbeeld helpen om rustig te worden of hun lichaam beter te voelen. Als kind had ik die begeleiding graag zelf willen hebben en ik ben er dankbaar voor dat ik nu zoveel voor anderen kan betekenen.’

Meer informatie over Jolanda vind je op haar site.En hier van Sietske. 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF