Heb je je weleens fitter gevoeld? Soms is het in de drukte van alledag best lastig om goed voor jezelf te blijven zorgen. Gelukkig kan je zorgverzekering hier ook een handje bij helpen.
1. Zorgverzekering vergelijken
Eerst is het handig om je zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Hoe uitgebreid ben je verzekerd? En welke zorg verwacht je volgend jaar weer nodig te hebben? Je kunt vervolgens je zorgverzekering vergelijken om erachter te komen of je iets moet wijzigen. Of misschien is overstappen naar een andere zorgverzekeraar wel een betere optie voor je!
Bovendien zijn er steeds meer zorgverzekeraars die je willen helpen om gezond te blijven. “Je ziet dat verzekeraars hun zorgpakketten steeds vaker aanvullen met extra’s”, merkt ook Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen. “Juist daarom is het slim om te checken of je zorgverzekering nog wel bij je past. Zo zijn er verzekeraars die gratis apps of programma’s aanbieden waarmee je gezonde gewoontes aanleert.”
2. Gezond eten: hoe doe je dat?
Ergens weten we het allemaal wel… Om gezond te leven is gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende nachtrust het allerbelangrijkst. Wie gezond wil blijven moet bijvoorbeeld voldoende groente, fruit, gezonde vetten en (eventueel) vette vis eten. Maar hoe houd je dat vol? Vooral dat gezonde eetpatroon is voor veel mensen vaak een uitdaging.
Weet je niet waar je moet beginnen? Jaarlijks krijg je drie uur dieetadvies vergoed via je zorgverzekering. “Bedenk wel dat dit alleen vergoed wordt als het dieetadvies een medisch doel heeft”, legt Prins uit. “Bijvoorbeeld een eetstoornis, nierfalen of diabetes. Van een diëtist krijg je advies over gezonde voeding en eetgewoonten en ze helpt je met aankomen of juist met gewicht verliezen.”
3. In beweging blijven
Om je fit te voelen moet je elke dag minstens 30 minuten bewegen. Klinkt best haalbaar? Toch zijn er veel mensen die dagelijks minder beweging krijgen. Misschien maak je lange dagen op en plof je ‘s avonds uitgeteld op de bank. Door het laagdrempelig te maken wordt in beweging blijven makkelijker. Ga als het kan met de fiets naar je werk, neem vaker de trap of maak in de lunchpauze een ommetje met collega’s.
Ook sporten is belangrijk. Zoek een sport die je leuk vindt en ga eventueel samen sporten met je buurvrouw of collega. Zo kan je elkaar motiveren (en het is nog gezellig ook!). Daarnaast zijn er verschillende verzekeraars die handige apps en gezondheidsprogramma’s bieden. Een paar voorbeelden:
- Een app waarin je allerlei gezondheids‘challenges’ aangaat om gezonde gewoontes aan te leren, zoals voldoende water drinken of gezonder koken.
- Een app waarmee je gemakkelijk in contact kunt komen met een medisch professional. Handig als je twijfelt of je naar de huisarts moet gaan met bepaalde klachten.
- Korting op een abonnement bij de sportschool en sportkleding.
- Een persoonlijke gezondheidscheck, om te kijken of je misschien risico loopt op bepaalde aandoeningen. Zo ben je er vroeg bij en voorkom je gezondheidsproblemen op de lange termijn.
4. Mentale gezondheid
Gezond zijn betekent natuurlijk ook letten op hoe je je mentaal voelt. Heb je veel stress, voel je je futloos of kan je je bed niet uitkomen? Dan is het belangrijk om in actie te komen. Kaart het aan op je werk en geef ontspanning en rust prioriteit. Er zijn diverse zorgverzekeraars die mindfulness apps hebben ontwikkeld, waardoor mediteren of een ontspanningsoefening doen veel makkelijker wordt.
Heb je aanhoudende psychische klachten? Vanaf 2025 krijg je het eerste adviesgesprek met een GGZ-zorgverlener vergoed via de basisverzekering. Dit ‘verkennend GGZ-gesprek’ brengt snel in kaart welke hulp je nodig hebt en is een proef die ongeveer vier jaar zal duren. Zo moet hulp bij mentale klachten toegankelijker worden, met minder lange wachtlijsten binnen de GGZ als gevolg. Goed om te weten: om voor een vergoeding in aanmerking te komen moet er wel sprake zijn van een onderliggende oorzaak, zoals schulden of eenzaamheid.