fbpx

Ga eropuit deze lente: Manon ontdekte 12 korte roadtrips door Nederland

Het weer ziet er de komende tijd weer beter uit en dat betekent dat je uit je holletje kan kruipen om Nederland verder te gaan ontdekken. Manon van den Oort weet als geen ander wat de leukste plekjes zijn voor een weekendje weg. Met haar Instagram @hey_frits neemt ze haar volgers mee op reis. Sinds 3 april is haar boek: ‘Hey Frits. 12 korte roadtrips door Nederland’, uit waarin ze twaalf regio’s en streken behandeld. 

Waarom wilde je graag het boek ‘Hey Frits. 12 korte roadtrips door Nederland’ schrijven?

‘Mijn moeder zei vroeger altijd al: “Manon gaat ooit een keer een boek schrijven.” Van jongs af aan schrijf ik al verhalen en dat is later overgegaan in mijn blog. Ik had niet de ambitie om een boek uit te gaan geven, maar toen ik in 2021 benaderd werd door de uitgever waarmee ik nu dit boek heb uitgegeven, werd het opeens allemaal heel echt. Het boek is eigenlijk voortgekomen uit een artikel dat ik op Hey Frits had gepubliceerd. Een mini-roadtrip van vijf dagen door Zeeland. De uitgever had dat artikel gelezen en zag daar een leuk boekconcept in. In eerste instantie hadden we bedacht dat we roadtrips in Nederland, België en Noord-Frankrijk zouden gaan doen, maar later hebben we besloten om de focus alleen maar op Nederland te houden, omdat ik met Hey Frits ook vooral schrijf over leuke plekken in Nederland. Daar ligt mijn kracht. Uiteindelijk ben ik nog steeds heel blij met die keuze omdat Hey Frits echt Nederland georiënteerd is en we op deze manier lekker focus houden.’

Heb je een favoriete plek die in het boek beschreven staat?

‘Er staan tientallen adresjes en plekken in het boek getipt en uiteraard zitten daar persoonlijke favorieten tussen. Sommige plekken zijn zo tof of uniek dat ik soms weleens het gevoel had, dat ik het plekje voor mezelf wilde houden. Uiteraard doe ik dat niet, want op Hey Frits wil ik júist die leuke en unieke plekken delen. Het zijn dus echt adresjes waarbij ik zo’n niet-verklappen-gevoel kreeg. In mijn boek vind je aan het einde van ieder hoofdstuk een uitgelichte plek die eigenlijk al mijn favorieten weergeven. Het is onmogelijk om één favoriet te kiezen, maar in het hoofdstuk Amsterdam-Noord + Laag Holland zitten een paar van mijn echte favorieten: de dorpen Marken en Broek in Waterland, strandtent Strandvier en Theetuin Overleek bijvoorbeeld. In Baarn is de Wintertuin echt fantastisch en in Friesland en Groningen heb je fantastische plekken als Hindeloopen en Winsum. Bij Kasteel Sypesteyn in de Gooi en Vechtstreek heb ik de leukste picknick ooit gehad en in Zuid-Limburg is wijn proeven bij St. Martinus of domein Holset ook echt heel leuk. Dus één favoriet kan ik niet noemen, maar daarom zijn de roadtrips zo leuk want dan hoef je niet te kiezen en kun je alle leuke plekken in een paar dagen bezoeken.’

Je bent op veel verschillende plekken in het land geweest. Was er een plek waar je van tevoren een heel ander beeld van had, en je positief heeft verrast?

Groningen was een hele nieuwe provincie voor mij om te ontdekken. Ik heb geen idee waarom ik er nog nooit geweest was, maar op de één of andere manier is het er nooit van gekomen. Ik hoorde altijd wisselende meningen over deze provincie – de één vindt het geweldig omdat het er zo rustig is en er veel natuur is, anderen vinden het saai. Uiteindelijk heb ik een route samengesteld en ben ik op pad gegaan om het met eigen ogen te zien en ontdekken. Het enige wat ik kan zeggen, is dat ik blij verrast was. Natuurlijk heeft Groningen stukken waar niks te beleven valt en de afstanden zijn wat groter dan in andere delen van Nederland, maar juist de rust en de combinatie van natuur, mooie stadjes en het gemoedelijke vond ik heerlijk. Dus als er één provincie was die me positief heeft verrast, dan was het Groningen.’

Waar bestaat een goede korte roadtrip voor jou uit?

‘Een roadtrip moet lekker gevarieerd zijn. In mijn boek heb ik geprobeerd om af te wisselen tussen het bezoeken van dorpen of steden met een wandeling in de natuur, een lunch bij een fijn tentje en leuke activiteiten, zoals een bootje huren of een museumbezoek. Veel zien in een korte tijd vind ik echt passen bij roadtrippen. Een goed tempo aanhouden is dan ook een must, maar dan heb je na die mini-vakantie ook wel echt het gevoel dat je veel gezien hebt.’

korte roadtrips door Nederland

Naast het boek heb je al jarenlang je eigen instagrampagina @hey_frits, wat zou je nog graag willen bereiken?

Hey Frits is gestart als hobby en ik had nooit durven dromen dat dit in een paar jaar tijd zo zou groeien en dat ik uiteindelijk een boek uit zou geven! Wat ik vooral hoop is dat ik plezier blijf houden in wat ik doe en dat ik keuzes blijf maken vanuit mijn hart en niet vanuit mijn hoofd. Het zou natuurlijk super leuk zijn als Hey Frits blijft groeien, zodat ik nog veel meer mensen enthousiast kan maken om lekker in Nederland op pad te gaan. Ik hoop te bereiken dat Hey Frits dé plek wordt waar mensen gaan zoeken of inspiratie op gaan doen als ze in Nederland of net daarbuiten willen blijven. Voor dagtripjes, weekendjes weg, accommodaties en bijzondere plekken.’

‘Hey Frits. 12 korte roadtrips door Nederland’ is uitgegeven bij Mo’Media en te koop voor 24,95 via deze link.

Fotografie: Hey Frits StudioWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF