fbpx

Fit en gezond met Lazyfitgirl Anki Willemsen: ‘Mijn voedingspatroon veranderde door mijn Eetswitches’

Het gevoel hebben dat je altijd een jetlag hebt, daar heeft Anki Willemsen (34) last van. Op het moment dat de diagnose Narcolepsie werd vastgesteld, veranderde haar leven. Ze had jarenlang een passieve leefstijl en voelde zich verslaafd aan suiker- en vetrijke voeding. Anki veranderde dit door haar kennis over voeding te vergroten en ontdekte de kracht van een positieve mindset. Door Eetswitches toe te passen is ze inmiddels 25 kilo afgevallen en heeft ze de Lazyfitgirl-methode ontwikkeld om anderen te helpen.

Hoe belangrijk is gezondheid voor jou?

‘Heel belangrijk! Het is de nummer één prioriteit in mijn leven. Hoe gezonder ik ben, hoe meer energie ik heb voor mezelf en voor de mensen om mij heen. Toen ik nog geen kinderen had en een stuk jonger was, dacht ik dat ik gezond leefde. Pas toen ik de diagnose Narcolepsie kreeg, ontdekte ik hoe ik ondanks mijn ziekte zoveel mogelijk energie kon hebben. Ik had ook wensen. Ik wilde kinderen een leuke baan, maar om dat te behalen moest er iets veranderen. Vervolgens heb ik een opleiding tot voedingsdeskundige gevolgd. Tijdens mijn baan in Engeland met tieners met obesitas, kwam ik erachter dat voeding niet alleen helpt om af te vallen, maar ook om een gezondere mindset te krijgen. Mijn voedingspatroon veranderde door mijn Eetswitches. Ik koos voor voeding met minder suiker en vet en meer vezels en eiwitten. Na twee maanden merkte ik al zo’n groot verschil. Mijn energie verhoogde en ik kickte af van suiker. Ik ben in totaal 25 kilo afgevallen. Vanuit daar ben ik de Lazyfitgirl-methode gestart. Daarin leer je labels lezen en geef ik richtlijnen. Waardoor ik mensen kan helpen naar een gezonder voedingspatroon.’

Wat doe je aan beweging?

‘Voor mij is veel sporten moeilijk met narcolepsie. Ik wandel elke dag en met mooi weer ga ik wielrennen. Het zit ‘m vooral in de kleine dingen. Pak niet altijd de auto, maar loop een keer wat verder. Daarnaast speel ik actief mee met mijn kinderen. Om mij heen zie ik vaak moeders op een bankje zitten met een telefoon in hun handen. Bewegen zorgt voor mij voor een positieve flow. Als ik veel aan het bewegen ben, dan voel ik me energieker. Maar een fitgirl ga ik nooit worden en dat is prima.’

Wat is je ochtendritueel?

‘Op mijn nachtkastje ligt mijn dankbaarheidsboekje. Elke ochtend schrijf ik daar drie dingen in waarvoor ik dankbaar ben. Door mijn Narcolepsie ben ik in de ochtend nog lang slaperig, daarom leg ik de avond ervoor alles klaar wat ik nodig heb voor mezelf en mijn twee kinderen. Ondanks dat, probeer ik iets vroeger op te staan, om alles rustig aan te doen. Ik zet vaak een relaxt muziekje op, waardoor ik echt even kan ontspannen. Als ik de kinderen naar school heb gebracht, doe ik vaak wat ontspanningsoefeningen en dan ga ik aan het werk. Ik ontbijt meestal pas later op de dag. Ik doe aan intuïtief eten. Dat betekent dat ik luister naar mijn lichaam en eet op basis van honger en verzadiging. Geen eetschema’s of portie controle: maar eten op gevoel.’

Voel je je nog hetzelfde als toen je twintig was?

‘Door de ziekte heb ik een grote persoonlijke ontwikkeling gemaakt. Voor mijn diagnose vond ik mezelf zielig en gaf ik de chronische vermoeidheid (de tijdelijke diagnose) overal de schuld van. Ik had wensen en doelen, maar schoof alles voor mij uit. Van de neuroloog kreeg ik complimenten dat ik ondanks mijn ziekte toch zo ondernemend was en aan het studeren was. Ik vond mezelf nooit goed genoeg tot hij dat zei. Ik ben opzoek gegaan naar de beste versie van mezelf en naar de rol die voeding en beweging daarin konden spelen. Ik sta nu veel positiever in het leven en het is mijn passie om hierin anderen te mogen inspireren.’

Dilemma: voor altijd diëten of altijd ongezond eten?

‘Allebei niet! Het is kiezen tussen twee kwaden en dat is niet nodig. Ik geloof er niet in om ongezond eten uit te sluiten. In mijn methode creëer je ‘’bewuste genietmomenten’’ voor jezelf en kies je juist voor wat jij het allerlekkerste vindt zónder schuldgevoel.’

Wat maakt jou het meest gelukkig?

‘Van de kleine dingen in het leven word ik enorm gelukkig. Niet alleen van mijn gezin, maar ook van de berichten die ik binnenkrijg van mensen waarbij de Lazyfitgirl methode life-changing is geweest. Ook van mijn dromen die uitkomen. Eerst maakte ik van mijn passie, mijn beroep. Binnenkort komt mijn eerste receptenboek ‘De Eetswitch’ uit. Het gaat echt een eyeopener zijn voor veel mensen. Ik wil laten zien hoe makkelijk het is om voedzamer te eten en af te vallen zonder dieet. Het gaat niet alleen om afvallen, maar vooral om wat het je oplevert: in mijn geval het feit dat ik mij ondanks mijn ziekte veel fitter voel.’

Foto: Sophie BremerWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF