fbpx

Fit en gezond met actrice en groenburgemeester Isa Hoes: ‘Ik wil graag 92 worden dus dan moet je daar wel wat voor doen’

Naast een succesvolle carrière als actrice en de podcast Praktijk Isa & Medina, is Isa Hoes vanaf vorige maand uitgeroepen tot groenburgemeester. In de rubriek ‘Fit en Gezond met…’, vertelt ze wat dat precies inhoudt en hoe belangrijk gezondheid voor haar is. 

Hoe belangrijk is gezond leven voor jou?

‘Enorm. Zeker nu ik ouder word. Want als ik niet gezond leef heb ik daar ook meteen last van. Te veel suikers, te veel alcohol, allemaal lekker maar niet goed. Dus weet ik nu dat ‘alles met mate’ eten helemaal niet erg is en ‘t is ook nog eens beter voor vrouwen in de overgang. En vergeet het milieu niet. Ik eet al bijna geen vlees meer en wel steeds meer groente. Heerlijk! Dat heb ik niet van huis uit meegekregen, maar gelukkig is dat helemaal van nu, ieder restaurant heeft tegenwoordig een mooie vegetarische kaart. En er zijn ontzettend veel fijne kookboeken. Vlinder kookt ook graag dus ik heb mazzel, haha.’

Wat doe je aan beweging?

‘Natuurlijk bewegen, ook dat is heel belangrijk om mooi en gezond oud te worden. Daarmee bedoel ik veel wandelen, fietsen en trappenlopen, maar ook sporten. Ik heb sinds kort een personal trainer en dat is heel fijn. Daarnaast doe ik aan Yoga, die combi is super. Kracht én soepelheid. Ik wil graag 92 worden dus dan moet je daar wel wat voor doen.’

Voel je je nog hetzelfde als toen je twintig was?

‘Nee, absoluut niet. Toen ik 20 was, was ik nog zo veel onzekerder, zelfs over mijn lichaam wat strakker was dan nu, haha. Ik voel me nu veel sterker, leuker en ook knapper, grappig genoeg. Maar vooral steeds meer een fijn mens om mee te zijn en dat komt goed uit, want zoals gezegd ga ik nog wel een tijdje mee en dan is het wel zo prettig dat ik goed met mezelf overweg kan.’

Wat is je ochtendritueel?

‘Als ik wakker word, ben ik even dankbaar dat ik er nog ben en dat ik weer een dag mag meemaken. Ik mediteer soms, maar dat ligt niet vast. Ik eindig altijd met een koude douche waar ik super wakker van word. Verder maak ik einde ochtend bijna altijd een gezonde shake met wat ik in huis heb. Vanochtend ben ik weer begonnen met de zonnegroet, ook zo fijn om mee wakker te worden.’

Dilemma: voor altijd alleen nog maar groene dingen eten of nooit meer groen voedsel eten?

‘Als ik echt moet kiezen dan alleen maar groen. Ik weet zeker dat dat went en dat je er ook heel erg van geniet. Zeker ook omdat het zo gezond is, dus ik weet zeker dat mijn lichaam dan heel blij zal zijn met deze keuze.’

Wat maakt jou het meest gelukkig?

‘Mijn kinderen om me heen, mijn vrienden, met mijn voeten in het zand, de zee, de zon…en veel groen natuurlijk!’

Wat vind je zo belangrijk aan een groenere omgeving?

‘Ik voel me fijner in de nabijheid van groen. Het geeft me rust, energie en haalt me uit mijn hoofd. Als ik over straat loop en het is groen voel ik me grappig genoeg ook veiliger. Als alles grauw en grijs is, merk ik dat echt aan mijn humeur. Ik heb ook altijd bloemen in huis. Voor mijn huis staan meerdere prachtige kastanjebomen die ik nu helemaal groen zie worden. Mijn dakterras gaat binnenkort omgetoverd worden tot een heuse groene tuin dus ja, het is zoals je wel doorhebt heel belangrijk voor mij.’

Wat is jouw taak als groenburgemeester?

‘Over het algemeen kun je stellen dat de taak van een burgemeester, in welke vorm dan ook, is om te verbinden. In dit geval tussen bewoners en bijvoorbeeld vergroeningsbedrijven of de gemeente. En dan om grauwe buurten te voorzien van groen. Veel mensen willen namelijk heel graag hun straat of buurt vergroenen, maar weten niet waar ze moeten aankloppen of beginnen. Verder zie ik het als mijn taak om waar mogelijk het belang van vergroenen van grauwe buurten of straten onder de aandacht te brengen. En natuurlijk om een of meerdere vergroeningsprojecten te helpen verwezenlijken. Dit kan een groot of een kleiner project zijn; iedereen kan een suggestie of plan insturen naar https://www.mooiwatplantendoen.nl/groenebrievenbus en dan gaan we kijken waar we kunnen helpen.’

Foto: Mark Uyl x Mooiwatplantendoen.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF