fbpx

Shosha had een erfelijke vorm van kanker: ‘Er werd besloten om preventief beide borsten te amputeren’

Shosha (59) kreeg borstkanker. Later bleek ze drager van het brca1 gen te zijn, een erfelijke vorm van kanker. Na veel controles en extra onderzoeken werd haar dringend geadviseerd om beide borsten preventief te laten amputeren. Na deze operatie volgde ook nog een hersteloperatie van 11 uur.

Een knobbeltje

‘Toen ik 41 jaar oud was was, kreeg ik een borstonderzoek en had ik het gevoel dat de controle een beetje te snel was gegaan. Thuis voelde ik zelf nog een keer en voelde een knobbeltje. Via de huisarts kwam ik in het ziekenhuis terecht en het bleek het borstkanker te zijn. Dan staat je wereld stil. Er gaan veel vragen door je hoofd. Hoe ga ik dit regelen en hoe vertel ik het mijn kinderen? Ze waren nog jong en reageerde vrij laconiek. Als hun dagelijkse programma maar doorging was het oke.

De volgende dag kwam mijn dochtertje uit school en zei: “Gisteren had je het over een knobbeltje, maar je hebt eigenlijk niet gezegd of het kanker was.” Kennelijk had iemand dat op school tegen haar gezegd. Ik heb gezegd dat het inderdaad kanker was en daarmee was ze voor dat moment tevreden. Een van mijn zoons zei toen hij hoorde dat ik chemo kreeg: “Maar dat krijg je toch alleen bij kanker?” Toen keek ik hem aan en toen zei hij zelf: “Oh was dat knobbeltje kanker?” Ik was blij dat hij dat nu pas besefte, ik was blij dat hij zich tot die tijd dus geen zorgen had gemaakt.

Borstbesparende operatie

‘Omdat mijn ex 3 jaar eerder bij mij weg was gegaan en mijn moeder jong was overleden aan kanker, er ook niet meer was, vond ik het allemaal best zwaar. Gelukkig heeft mijn jongste zus veel overgenomen en had ik veel lieve mensen om me heen die mij hier doorheen hebben geholpen. Op mijn 42e verjaardag werd de tumor verwijderd d.m.v. een borstsparende operatie. Twee weken later hoorde ik dat het een agressieve soort was en dat ik chemo, bestraling en hormoontherapie zou krijgen. Het leek net of de hele wereld stil kwam te staan en mijn leven alleen nog maar bestond uit kanker. Hoe gaat het lopen en ga ik het overleven, waren vragen die mij continue bezighielden.’

Chemo hel

Je gaat in de overlevingsmodus, er moet zoveel gebeuren. Allerlei onderzoeken ter voorbereiding van de operatie. Binnen een week na de uitslag lag ik al op de operatietafel. Veel tijd om na te denken heb je dan niet. Alleen maar hopen dat het allemaal goed komt. Van mijn moeder herinnerde ik me dat ze had gezegd dat chemo hel is. Dus in mijn hoofd ging meteen het idee, nu krijg ik die hel ook. Nu kan ik zeggen dat het zeker geen fijne periode was en best zwaar, maar geen hel. Logisch dat er in 30 jaar verbetering is gekomen in de chemo. Omdat ik alleenstaande moeder was, wilden de artsen de behandelperiode niet te lang laten duren en werd er besloten de chemo en bestraling in dezelfde periode te geven. Dit bleek echter niet slim, hierdoor kreeg ik brandwonden die niet dicht gingen waardoor ze de chemo hebben moeten verdunnen. Geen goede optie bleek achteraf.’

Erfelijke vorm

‘Toen alles achter de rug was, moest ik van de arts nadenken over de erfelijkheidstest. Ik heb daar lang over getwijfeld. Wat als ik een erfelijke vorm van kanker had? Toen mijn zus niet erfelijk belast bleek te zijn, durfde ik het eindelijk ook. Helaas bleek ik wel erfelijk belast. Na jaren van veel controles en extra onderzoeken is er besloten om preventief beide borsten te amputeren vanwege deze erfelijke vorm en na 3 maanden kreeg ik een reconstructie. Het heeft best een tijd geduurd voordat ik aan het idee gewend was en er toestemming voor heb gegeven. De last van het feit dat je een erfelijke vorm hebt en je 80% kans hebt dat je nog een keer kanker krijgt, is heel zwaar. Deze last wilde ik niet meer en zodoende heb ik toen ik 50 was de knoop doorgehakt. Na de operatie voelde ik me heel opgelucht. Nu wist ik dat het gevaar van borstkanker geweken was. Een zware operatie van 11 uur, maar zeker de moeite waard geweest. Ik weet sinds kort dat mijn dochter niet erfelijk belast is, dat is ook een hele grote opluchting. 

Positief

‘Toen alles achter de rug was ben ik een boek gaan schrijven om mensen door de moeilijke behandelperiode heen te helpen. Door middel van boekbesprekingen kwam ik in aanraking met inloophuizen. Dit is een plek waar iedereen die met kanker in aanraking komt, terecht kan. Ik vond dat zo mooi dat ik uiteindelijk zelf ‘Inloophuis Amstelveen’ ben gestart, inmiddels alweer 6 jaar geleden. Door andere mensen te helpen, heb ik mijn periode achter mij kunnen laten en er iets positiefs van gemaakt.’

Kracht van binnenuit

‘Als ik op mijn 23e had gehoord dat eerst mijn moeder zou overlijden, dan mijn man bij mij weg zou gaan en ik daarna een erfelijke vorm van kanker zou krijgen, zou ik niet hebben gedacht dat ik dat zou overleven. Tot mijn verbazing was ik veel sterker dan ik had verwacht. Ik kreeg van binnenuit heel veel kracht om hier doorheen te komen. En natuurlijk alle lieve mensen om mij heen hebben mij gesteund.’

Dankbaar

‘Ik hoop binnenkort mijn 60e verjaardag te kunnen vieren, het is dan 18 jaar na de operatie. Mijn gezondheid gaat gelukkig heel goed. Ik werk 32 uur in de week als secretaresse en doe vrijwillig daarnaast het inloophuis op elke 1e en 3e zondag van de maand samen met een groepje andere vrijwilligers. Ik ben heel dankbaar dat ik het allemaal op deze manier heb kunnen verwerken en heel positief in het leven sta. Het helpen van andere mensen in mijn omgeving geeft mij ook een fijn gevoel.’

Motto

‘Ik leef een prachtig leven en hoop nog heel veel mensen te mogen inspireren. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is om je geen zorgen te maken over dingen die misschien wel helemaal niet aan bod komen. Twee weken ziek zijn van de zenuwen voordat een uitslag komt, heeft geen zin. Je kan altijd nog beroerd worden als de uitslag niet goed is. Verder maak ik me ook niet meer druk om onnozele dingen en geniet ik extra van alle kleine dingen in het leven. Het leven is mooi en ik ben super dankbaar voor alles wat ik heb.’

Meer mooie powerstories lees je hier

Inloophuis Amstelveen is een plek waar iedereen die in aanraking komt met kanker welkom is. 

Heb jij ook een mooi en inspirerend verhaal dat je zou willen delen op wendyonline.nl? Stuur dan een mail naar redactie@wendymultimedia.nlWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF