fbpx

Elma schreef een boek aan haar ongeneeslijk zieke moeder: ‘Ik gun elk kind een mooi gesprek op papier’

Toen Elma hoorde dat haar moeder ernstig ziek was, wilde ze in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk van haar te weten komen. Ze schreef het boek: ‘Mam, vertel eens’, waarin je vragen aan je moeder stelt die niet elke dag voorbij komen. Deze leveren heel veel mooie verhalen op, zo ook bij Elma.  

Wat houdt het boek in?

‘Het boek bestaat uit vragen waarop je moeder je antwoord geeft. Op die manier verzamel je allerlei mooie verhalen, die je vaak nog niet wist van je moeder. Het is daarmee één van de meest geliefde cadeauboeken in Nederland.’

Hoe kwam je op het idee om ‘Mam, vertel eens’ te schrijven?

‘Mijn moeder werd ongeneselijk ziek en had niet meer lang te leven. Het brak mijn hart. In een korte tijd wilde ik nog van alles aan haar vragen; het recept van haar kippensoep, wie haar opa en oma waren en over haar eerste vriendje. Deze vragen heb ik allemaal opgeschreven, met de hoop of ze deze wilde beantwoorden. Ik wilde eigenlijk maar één boek maken én dat voor mijn eigen moeder. Het was zo ongelooflijk bijzonder toen ik alle antwoorden hoorden. Veel dingen wist ik nog niet van haar. We hebben veel mooie gesprekken gehad door de vragen. Ik leerde kanten, die ik nog niet kende. Mijn moeder was altijd thuis toen ik nog een kind was. Ik dacht dat ze niet zo’n spannend leven had. Ze bleek ook avontuurlijk ingesteld te zijn, net als ik. Als ik haar belde, was het meestal voor troost of raad. Ik belde haar op maandagochtend niet op om te vragen was ze van haar opa vond, haha.’

Wat maakt het naast de bijzondere gesprekken die jullie hadden, zo’n dierbaar boek voor jou?

‘Het is met haar handschrift geschreven en ze heeft er briefjes in geplakt van vroeger. Dat is zo leuk aan dit boek, je kan er helemaal je eigen draai aangeven, door bijvoorbeeld ansichtkaarten toe te voegen. Het is zo bijzonder dat ze op een leuke manier dit boek kon volschrijven die mij heel dierbaar zijn. Mijn moeder heeft gelukkig veel langer geleefd dan de dokters toen voorspelden. Ik mis haar, maar ik ben onwijs dankbaar voor wat ik heb gehad. De aandacht en de liefde. Ik ben in vrede.’

Het begon met een boek voor je moeder, wat gaf jou de doorslag om het daadwerkelijk uit te geven?

‘Ik voelde dat het belangrijk was dat dit boek werd uitgegeven, omdat ik elk kind zo’n mooi gesprek op papier gunde. Het eerste boek heb ik overhandigd aan mijn moeder. Dat was een enorm mooie avond. Ik had een carrière in de telecom. Wat ik nooit verwacht had, is dat ik een boek zou schrijven. Nadat ‘Mam, vertel eens’ uitkwam, kreeg ik een brief van een meisje. Haar moeder had nooit voor haar gezorgd. ‘Waar is het boek voor vaders?’, vroeg ze mij.  Ga ik nou belminuten verkopen of een verschil maken, dacht ik. Ik vond dat het niet alleen voor Nederlandse kinderen gold. Het boek is uiteindelijk in 23 landen uitgebracht.’

Wat zou je graag willen overbrengen met dit boek?

‘Eigenlijk zeg je met dit boek: ‘Ik hou van jou mam, wil je mij je verhaal vertellen?’ Ik hoop dat heel veel moeders hun verhalen gaan delen met hun zoons en dochters. Niet alleen op papier, maar ik hoop ook dat er net als bij mij, mooie gesprekken uit voortkomen. Het is fijn om je hart te laten spreken, juist in deze tijd, waarin we weten hoe het ook ineens anders kan aflopen.’

Wat zou je nog graag willen bereiken?

‘Het is één groot avontuur. Ik heb net mijn eigen uitgeverij opgericht. Ik wil nog heel veel harten verbinden. Ik hoop dat ik mensen kan helpen bij het maken en delen van herinneringen. Dat is mijn grootste passie. Geen gesprekken uit je hoofd, maar uit je hart.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF