fbpx

Een aanvullende verzekering: heb je die nodig?

Wist je dat je in Nederland verplicht bent om een verzekering af te sluiten tegen zorgkosten? We noemen dat de basisverzekering, en iedere Nederlander boven de 18 jaar sluit deze verplicht af. Op deze manier zorgen we ervoor dat de meest noodzakelijke medische kosten voor iedereen gedekt worden, en iedereen een steentje bijdraagt in het onderhouden van ons zorgsysteem. Naast dit basispakket heb je zelf de vrije keuze om je tegen nog veel meer zorgkosten te verzekeren. Dit is niet verplicht, maar veel mensen kiezen ervoor om dat wel te doen. Verstandig, of eigenlijk helemaal niet nodig?

Kijk eerst eens naar welke kosten je maakt

Om te bepalen of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, is het goed om eens te kijken naar de zorgkosten die je de afgelopen periode hebt gemaakt. Kijk ongeveer twee jaar terug, en onderzoek eens wat je in deze periode nodig hebt gehad, qua zorg. Gaat het om een incidenteel bezoekje aan de huisarts? Misschien een keer naar een medisch specialist, maar dan heb je echt alles wel gehad? Of zijn het, ongemerkt misschien, veel meer kosten dan dat? Ben je meerdere keren bij een fysiotherapeut geweest, bijvoorbeeld, of heb je kiezen moeten laten vullen of trekken bij de tandarts?

Kijk daarna eens naar wat je de komende periode denkt te kunnen verwachten qua zorgkosten. Lastig, je hebt geen glazen bol, maar sommige dingen kun je wellicht wel voorspellen. Ga je orthodontie nodig hebben, voor een kind, of heb je niet eens kinderen? Loop je met een pijnlijke schouder te tobben, of sport je veel, en wil je naar de fysiotherapeut kunnen zonder extra kosten te maken? Of gebruik je medische hulpmiddelen, of maak je op een andere manier kosten die niet vanuit het basispakket worden vergoed?

Aanvullend verzekeren kan goedkoper zijn

Alhoewel een aanvullende verzekering aardig wat kan kosten qua premie, kan deze er toch voor zorgen dat je netto goedkoper uit bent. Zo kiezen de meeste mensen ervoor om een tandartsverzekering af te sluiten. Kom je alleen voor de verplichte controle bij de tandarts, dan haal je de premie er misschien net niet uit. Heb je echter ook maar één behandeling nodig, dan is het al snel goedkoper om wel maandelijks een kleine premie te betalen.

Dit geldt ook voor alle andere zorgkosten die niet vanuit het basispakket vergoed worden. Er premie voor betalen terwijl je zeker weet ze niet te gaan gebruiken, dat is zonde. Niet verzekerd zijn en toch kosten maken, is echter vaak nog duurder. Jezelf aanvullend verzekeren of niet is dus echt een kwestie van in kaart brengen en voorspellen wat jouw medische kosten (zullen) zijn, en een verzekering vinden die hier zo goed mogelijk bij aansluit.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF