fbpx

Dutch Girls In Museums: Daniëlle en Iris geven je de beste tips

De liefde voor musea bracht vriendinnen Iris Zaagman en Daniëlle Lakeman samen. Intussen staan ze beter bekend als Dutch Girls In Museums. Al jaren plaatsen ze op Instagram de mooiste foto’s van musea door heel Nederland. Eind augustus komt het boek uit waarin jij de foto’s kan bewonderen, inclusief mooie verhalen.

Waarom wilden jullie een boek maken?

Iris: ‘In eerste instantie hadden wij nog helemaal niet gedacht aan een boek, tot de uitgeverij ons benaderde. Inmiddels hebben we vijf jaar aan foto’s. We hebben al zoveel musea bezocht. Veel van de foto’s hebben we niet voor ons Instagramaccount gebruikt, deze staan in het boek. Samen met allemaal nieuwe foto’s die we speciaal voor het boek hebben gemaakt. Het liefst zouden we nog zoveel meer musea in het boek willen stoppen, maar we moesten ergens de streep zetten.’

Waar is jullie liefde voor musea ontstaan?

Daniëlle: ‘Mijn ouders hebben mij cultuur met de paplepel ingegoten, we gingen vaak naar musea en musicals. Ik vond het heel erg leuk. Vanuit mijn natuurlijke interesse ben ik dit blijven doen. Tijdens mijn opleiding wilde ik bijvoorbeeld per se stagelopen bij CJP, en mijn scriptie schreef ik bij het Rozentheater over cultuurambassadeurs. Daarnaast had ik een blog waar ik vaak over kunst schreef, maar ook over films, festivals en concerten. Na een tijdje bedacht ik het account ‘Dutch Girls In Museums’. Toen ik Iris ontmoette, bedacht ik mij hoe fijn het was als we onze krachten konden bundelen. We hadden geen idee dat het zo groot zou worden.’

Iris: ‘Ik was altijd al aan het maken, van boekjes in elkaar flansen, tot tekenen. Op een gegeven moment kwam daar fotografie bij, ook met het ontwikkelen van fotorolletjes.. Ik ging veel naar musea, mede door de kunstacademie die ik volgde. Daarnaast had ik, net als Daniëlle, een blog hierover. Op die manier heb ik Daniëlle ontmoet, en is dit perfecte duo ontstaan.’

De liefde voor kunst heeft jullie dus bij elkaar gebracht?

Daniëlle: ‘We volgden elkaar al een lange tijd online. Doordat we actiever werden op Instagram, ontstond het idee of we niet eens samen naar een museum konden gaan.’

Iris: ‘De eerste date was in het museum. Bij de tweede ontmoeting dachten we al aan ons Instagramaccount. Vanuit daar is onze vriendschap opgebloeid.’

Én nu bestaat het account al vijf jaar… 

Iris: ‘Het is leuk dat het zo is gegroeid. We krijgen veel reacties uit veel verschillende doelgroepen. Het is ons doel om een museumbezoek laagdrempelig te maken. Je hoeft echt niet veel kennis van kunst te hebben om naar een museum te gaan’

Jullie boek staat vol met musea, hebben jullie alles al kunnen afstrepen?

Daniëlle: ‘Nee, er zijn ruim zeshonderd musea in Nederland. In die vijf jaar hebben we ze nog lang niet allemaal gehad. Er zitten ook veel kleine musea bij, en vaak keren we terug naar eenzelfde museum voor een toffe, nieuwe tijdelijke tentoonstelling.’

Welke musea bezoeken jullie vaak?

Iris: ‘Ik woon dicht bij het Kunstmuseum in Den Haag, daar wil ik nog wel 100 keer langs de vaste tentoonstelling. Ik word helemaal happy van de schilderijen die daar hangen, zoals een Monet.’

Daniëlle: ‘Het Teylers Museum is dichtbij mij, daar kom ik vaker dan gemiddeld. Ik vind het zo fijn dat je daar de tijd kan nemen. Er staat ook een heel mooi bankje. Soms ga ik wel op vier verschillende plekken op die bank zitten om de kunstwerken vanuit verschillende hoeken te bekijken. Daarnaast werk ik bij Museum van de Geest, dat zit in Haarlem en Amsterdam. Ik vind het fijn dat mijn werkplek omringd is met kunst.’

Iris: ‘Musea zijn ons thuis geworden. In het boek proberen we dat over te brengen. Je hoeft niet naar een museum om meteen alles te bekijken, of om iets maar één keer te bekijken. Er zijn zoveel mogelijkheden.’

Daniëlle: ‘Ieder museum heeft zijn eigen kracht. Een favoriet museum is moeilijk te benoemen. Dat had ik vroeger ook al, de laatste tentoonstelling die ik heb gezien, is mijn favoriet. De week erna kan dat zo weer gewisseld zijn.’

Iris: ‘Ieder museumbezoek brengt je weer nieuwe inzichten, over jezelf, de kunst, over de kunstenaar of het museumgebouw zelf. Naar een museum gaan, beschrijven we in het boek dan ook als een beleving.’

Volg Dutch Girls In Museums via hun website of Instagram.

Het boek ‘Dutch Girls In Museums’ is uitgegeven bij Mo’Media en te koop via deze link

Fotografie: Dutch Girls in Museums © Iris Zaagman & Danielle LakemanWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF