fbpx

Dit is waarom Waterland van Friesland nu een fijne plek is om naartoe te gaan

Ruimte en rust, dat is waar we nu behoefte aan hebben. Opladen door ontladen. Waterland van Friesland, het zuidwesten van Friesland, biedt die rust van de natuur en via de Verhalenroute Ruimte kom je op de mooiste plekjes van dit deel van Friesland terecht.

Verhalenroute ruimte

De VVV van Waterland van Friesland ontwikkelde drie verhalenroutes die je op een leuke manier naar de mooiste en interessante plekken van dit deel van Friesland brengen. Er is een Verhalenroute ‘Stromen’, een route langs de waterwerken- en wegen, een Verhalenroute langs de mooiste steden, en een Verhalenroute Ruimte, voor de mooiste plekken in de natuur. Voor wie op zoek is naar rust, bezinning en ruimte is dit een prachtige route om te volgen. Bij elke plek op de route valt een inspirerend Fries gedicht te lezen. Geniet van het waterrijke landschap en de mooie rustige plekken in de natuur van Friesland.

Wyldemerk in herfstklein 5 Dit is waarom Waterland van Friesland nu een fijne plek is om naartoe te gaan

Wyldemerk

Een van de plekken langs de Verhalenroute Ruimte is de Wyldemerk, een meer en gebied tussen Oudemirdum en Harich in. Koeien en geiten lopen hier los rond en je kunt er mooi wandelen, fietsen en varen. Bijzonder is dat er hier in de zomer zo’n 35 verschillende soorten libellen leven. In het najaar kun je op pad gaan om allerlei soorten paddestoelen te spotten, zoals de kleverige koraalzwam. In het gebied liggen veel zandgaten, vaak omringd door ruige bosachtige natuur. Neem een kijkje in Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum om meer te leren over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, waar Wildemerk onderdeel van is.

Paddenstoel koraalzwamklein 1 Dit is waarom Waterland van Friesland nu een fijne plek is om naartoe te gaan

Tip!

Maak op een mooie dag in het najaar een frisse wandeling langs het meer de Wyldemerk. De bomen rondom het meer hebben de mooiste kleuren en je komt er heerlijk tot rust.  Om te parkeren rijd je op de Skouleane in Oudemirdum eerst voorbij knooppunt 95 richting de Wyldemerk. Aan je rechterhand is een aantal parkeerplaatsen. Vanuit hier wandel je langs het meer naar knooppunt 67 en volg je de nummers 68, 62, 63, 65, 69 en 95. Zo kom je terug bij het startpunt.

Lekker op jezelf. 5 x rustige huisjes:

1 Eysinga State Ruim opgezet vakantiepark op een oud landgoed met fijne bungalows aan het water.

2.It Flinkeboskje Landelijk logeren tussen de weilanden in een sfeervolle boerderij.

3 Werf IJlst Sfeervolle luxe huisjes direct aan het water, met eigen boot.

4 De Koevoet Kleinschalig appartementencomplex direct aan de jachthaven.

5 Attema-State Mooie appartementen in een monumentale boerderij in het merengebied.

Gedicht van de Wyldemerk

Geitekeuteltsjes en skytaaien ferklappe

in ferburgen gearkomste

fan ôfrûnne nacht

Wetterdamp stiget op út ‘e mar

en kringelt tusken de beammen troch

Kontoeren fan libben tekenje har ôf

It is in hiele drokte mei

kij, geitebokjes en fûgels

omjûn troch magy en tsjoenderij

By dat komplot fan wyldguod

hâldt it wetterhynderke de wacht

It is it geheim fan de Wyldemerk

Gedicht: Grietje Hoekstra

Vertaling:

Geitenkeutels en koeienvlaaien verklappen een verborgen bijeenkomst van afgelopen nacht. Mist stijgt op uit het meer en kringelt tussen de bomen door. Contouren van leven tekenen zich af. Het is een drukte van belang met koeien, geitenbokjes en vogels omgeven door magie en tovenarij. Bij dit complot van wilde dieren houdt de pantserjuffer de wacht. Het is het geheim van de Wyldemerk.

Deel jouw gedicht!

De plekken langs de route geven vast inspiratie! Je creativiteit kun je de ruimte geven door mee te doen aan de gedichtenwedstrijd van VVV Friesland van Waterland. Je gedicht, wens of gedachte over een plek die je heeft geraakt kun je sturen naar deze mail. De 10 mooiste inzendingen maken kans op een ballonvaart boven Waterland van Friesland.

Kijk hier voor meer informatie over Waterland van Friesland

Bekijk de routes ook op het YouTube kanaal van Waterland van Friesland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF