Eenzaamheid

Eenzaamheid: dit is het en zo kun je er het beste mee omgaan

De meeste mensen ervaren op een bepaald moment in hun leven eenzaamheid. Eenzaamheid kan moeilijk te verdragen zijn, en kan op de lange termijn de gezondheid aantasten. Lees hier wat eenzaamheid precies is, en hoe je jezelf kunt helpen als je je alleen voelt.

Wat is eenzaamheid?

Je eenzaam voelen komt vaker voor dan je denkt, en is iets dat ons allemaal op bepaalde momenten in het leven in verschillende mate kan beïnvloeden. Het kan voorkomen als je bijvoorbeeld naar een nieuwe stad verhuist, van school of werkplek verandert, gaat scheiden of een partner verliest. Vaak wordt eenzaamheid geassocieerd met het ontbreken van goede vrienden, kennissen, of familie om gedachten en gevoelens mee te delen. Maar het komt ook vaak voor dat je je eenzaam voelt als je je anders voelt, je niet gezien of begrepen voelt of geen doel in het leven vindt. Eenzaamheid kan dus niet alleen worden berekend op basis van het aantal sociale contacten of relaties. Met een groot sociaal netwerk kun je je net zo eenzaam voelen als wanneer je weinig sociale contacten hebt.

Eenzaamheid ervaren

Onvrijwillige eenzaamheid is niet iets dat van buitenaf zichtbaar is. Het kan een slecht gevoel geven, zowel fysiek als psychisch. Hoe je eenzaamheid ervaart, is individueel, maar het kan aanvoelen als lichamelijk ongemak en zelfs fysieke pijn. Je kunt ook verlatenheid, onzekerheid, hopeloosheid, depressie en angst voelen. Eenzaamheid is vaak een taboe-onderwerp, wat betekent dat velen het moeilijk vinden om over hun gevoelens te praten en deze toe te geven. Wij schamen ons voor onze eenzaamheid. Dit kan ertoe leiden dat we ons terugtrekken uit de sociale context, en ons daardoor nog meer alleen voelen.

De gevolgen van eenzaamheid

Wanneer we ons eenzaam voelen, neemt het niveau van stresshormonen toe. Met andere woorden: het lichaam en de hersenen reageren op dezelfde manier als wanneer je wordt blootgesteld aan gevaar. Het schadelijkst is de eenzaamheid die lang aanhoudt, en het is daarom belangrijk om tijdig hulp te zoeken bij een Leeuwarden psycholoog. Als eenzaamheid chronisch wordt, kom je gemakkelijk in een vicieuze cirkel terecht waarin je uiteindelijk andere mensen en sociale contexten vermijdt. Eenzaamheid kan ook leiden tot een lager zelfbeeld.

Eenzaamheid bestrijden

Alleen zijn kan geassocieerd worden met schaamte, en iets wat als lastig wordt ervaren om over te praten. Misschien ontbreekt het je aan het zelfvertrouwen om nieuwe contacten te leggen of nieuwe vrienden te vinden, of weet je niet waar je terecht kunt voor advies en ondersteuning. Wat de reden ook is, er zijn manieren om aan de eenzaamheid te ontsnappen. Zorg in ieder geval voor dat je je dagelijkse routines volhoudt: gezond eten, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging geven je betere voorwaarden om je goed te voelen.

Contact leggen

Durf contact te maken met mensen om je heen. Nodig een collega uit voor een kop koffie of lunch, of vraag of de buurman mee wil wandelen. Vind nieuwe manieren om te socialiseren, bijvoorbeeld via sociale media en videogesprekken: dit is vooral belangrijk voor ouderen die minder mobiel zijn en daardoor misschien thuis geïsoleerd zijn. Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt. Blijf niet alleen met je gedachten en gevoelens, maar praat met een vriend, een professional of ga naar een ondersteuningsforum. De kans is groot dat je zult merken dat je niet de enige bent in deze situatie.